null Panimoyrittäjä ja hyönteiskokki Topi Kairenius äänestää seurakuntavaaleissa vähemmistön edustajaa

Topi Kairenius toimii seurakuntavaalien mainoskasvona.

Topi Kairenius toimii seurakuntavaalien mainoskasvona.

Hyvä elämä

Panimoyrittäjä ja hyönteiskokki Topi Kairenius äänestää seurakuntavaaleissa vähemmistön edustajaa

Topi Kairenius haluaa suvaitsevaisen ja humaanin kirkon.

1. Topi Kairenius, sinut tunnetaan panimoyrittäjänä ja hyönteiskokkina. Kuinka hullaannuit höntiäisiin?

– Halusin kokeilla, kuinka hyönteisistä voisi saada proteiinia lautaselle. Tämä tapahtui vuonna 2012, kun aloin kasvattaa jauhomatoja.

– YK:n järjestö FAO eli elintarvike- ja maatalousjärjestö oli suositellut suunnanmuutosta jo vuonna 2010: länsimaiden kannattaisi hyödyntää hyönteisiä ruuantuotannossa.

– Tutustuin hyönteistutkija Lena Huldéniin, joka oli ajanut samaa asiaa.

– Hyönteisten kasvattaminen ja myyminen ruuaksi laillistettiin Suomessa syyskuussa 2017. Olen toiminut tämän uuden innostuksen äänitorvena.

– Varsinainen elantoni tulee pienpanimosta, jonka perustimme Otaniemeen yhdessä lapsuudenkavereideni kanssa.

 

2. Tänä syksynä toimit kirkon mainoskasvona ja pidät esillä seurakuntavaaleja, joiden teemana on #minunkirkkoni. Millainen on ihannekirkkosi?

– Ihannekirkkoni on suvaitsevainen ja humaani. Käyn aika usein Kallion seurakunnan tilaisuuksissa, sillä pidän Kallion ilmapiiristä. Siellä seurakuntalaiset otetaan vastaan sellaisina kuin he ovat.

– Kirkko on ollut läsnä koko elämäni ajan. Kasvoin Kivenlahdessa ja harrastin partiota. ­Espoonlahden seurakunta tuki lippukuntamme toimintaa ja kokoonnuimme seurakunnan tiloissa. Partiovuosilla oli lähtemättömiä vaikutuksia: nykyiset yhtiökumppanit ovat vanhoja partio­kavereitani.

 

3. Aiotko itse äänestää seurakuntavaaleissa?

– Aion äänestää. Kokeilin vaalikonetta, joka on tosi hyvin rakennettu ja monipuolinen. Löysin sen avulla pätevän oloisia ehdokkaita. Katsoin myös ehdokaslistojen ohjelmia, sillä niissä on eroja.

– Valitsen ehdokkaan yleensä siten, että hän edustaa jotain vähemmistöä. Aion tällä kertaa äänestää alle 30-vuotiasta naista, joka ei ole kantasuomalainen.

 

4. Vaikutat tätä nykyä ennen kaikkea Otaniemessä. Mikä on rakkain paikkasi Espoossa?

– Rakkain paikkani on Nuuksio ja siellä erityisesti Holma-Saarijärven seutu. Sinne patikoi Haukkalammelta noin kolme varttia. Paikka tuli tutuksi partiovuosina, ja palaan sinne uudelleen ja uudelleen. Käymme silloin tällöin alueella telttailemassa lasteni kanssa.

 

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Päivisin mielessä saattaa pyöriä raskaita asioita. Ilmastonmuutos huolestuttaa, kuivuus ja ruokakriisit pysäyttävät.

– Kun olen saanut lapset illalla nukkumaan, nautin lasin viiniä tai kupillisen teetä ja hiljennän mieltäni. Olen kiitollinen siitä, että meillä on ruokaa ja että teen työtä, jolla on merkitystä. Tällaisia ajatuksia ajattelen ennen yöpuulle käymistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.