null Thurén: Lopeta mussuttaminen kirkon suvaitsemattomuudesta ja äänestä

Puheenvuorot

Thurén: Lopeta mussuttaminen kirkon suvaitsemattomuudesta ja äänestä

Jos kuulut kirkkoon ja olet viimeisen neljän vuoden aikana valittanut jostain kirkon toiminnasta tai kannasta, niin sinulla on velvollisuus äänestää.

Rakastan surkeiden käytäntöjen kritisoimista. Inhoan kuitenkin sitä, kun valitetaan, muttei vaivauduta itse tekemään pienintäkään elettä vallitsevan olotilan parantamiseksi.

Ensi viikon sunnuntaina 18.11. pidetään seurakuntavaalit. Hekumoin jo ajatuksella iltapäivän vaalikahveista, jotka käyn juomassa ystäväni kanssa äänestyksen jälkeen. Äänestämäni ehdokas ajaa tasa-arvoa ja pitää ilmastokysymyksiä esillä esimerkiksi toteamalla, että kaiken kirkon tarjoaman ruoan pitäisi olla kasvisruokaa. Ehdokkaani on myös sitä mieltä, että kirkon pitää ajaa turvapaikanhakijoiden inhimillistä kohtelua.

Kaikki ehdokkaat eivät todellakaan ole tätä mieltä. On monia ehdokkaita, joiden mielestä kirkossa kuuluu tarjota lihaa ja samaa sukupuolta olevia ei voi missään nimessä vihkiä kirkossa.

Ehdokkaan valitsemista helpotti onneksi vaalikone.

Sillä on suuri merkitys, ketkä seurakuntaneuvostoon valitaan. Hallinto linjaa, millä periaatteilla seurakunta toimii. Kotiseurakunnassani Paavalissa on esimerkiksi päätetty, että tiloja saa käyttää samaa sukupuolta olevien parien vihkijuhliin. Raamattua voi tulkita monella eri tavalla, ja kautta aikojen erilaiset kirkossa sovitut käytänteet pohjautuvat nimenomaan politiikkaan.

Vuonna 2014 seurakuntavaaleissa koko maan äänestysprosentti oli 15,5, Helsingin hiippakunnan 10,8 ja Espoon hiippakunnan 14,1. Näin pienillä äänestysprosenteilla jokaisella äänellä on iso merkitys. Mitä luultavimmin tiukimmat konservatiivit kyllä äänestävät, ja siksi pidän omaa ääntäni tärkeänä.

Valitsijayhdistysten nimet, kuten Viinipuu tai Elävä seurakunta eivät kerro minulle yhtään mitään (en tosin ole jaksanut ottaa selvääkään). Ehdokkaan valitsemista helpotti onneksi vaalikone, josta löysin itselleni vallan mainion ehdokkaan.

Jos ihminen kuuluu kirkkoon ja on viimeisen neljän vuoden aikana valittanut jostain kirkon toiminnasta tai kannasta, niin silloin on velvollisuus äänestää joko ennakkoon (6.-10.11.) tai itse vaalipäivänä (18.11.). Muuten en ota valittamista enää todesta.


Kirjoittaja on toimittaja ja tietokirjailija, jota kiinnostaa tällä hetkellä raha ja tasa-arvo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.