null Pappi ja homo Aki Kekkonen vaihtoi stuertin hommat kirkon töihin: ”Vähemmistörooli on opettanut asettumaan toisten asemaan”

Aki Kekkonen tuli kaapista yli 30 vuotta sitten samalla kun muutti pois synnyinseudultaan Pohjois-Pohjanmaalta. Hän on voinut elää pääkaupunkiseudulla avoimesti homona ”suhteellisen rauhassa”.

Aki Kekkonen tuli kaapista yli 30 vuotta sitten samalla kun muutti pois synnyinseudultaan Pohjois-Pohjanmaalta. Hän on voinut elää pääkaupunkiseudulla avoimesti homona ”suhteellisen rauhassa”.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Pappi ja homo Aki Kekkonen vaihtoi stuertin hommat kirkon töihin: ”Vähemmistörooli on opettanut asettumaan toisten asemaan”

Aki Kekkonen on nähnyt, kuinka seksuaalivähemmistöön kuuluviin ihmisiin tutustuminen vähentää ennakkoluuloja heitä kohtaan. Hänet voi tavata Helsinki Pridessa seurakuntien teltassa. 

1. Miten viisikymppinen stuertti päätyi papiksi Vantaalle?

– Olen tehnyt pitkään taivaallisia hommia. Työskentelin stuerttina ja opiskelin sivussa teologiaa. Koronapandemian vuoksi minut lomautettiin lentotyöstä, joten pystyin ottamaan vuoden viransijaisuuden Vantaankosken seurakunnan pappina ja pitämään silti vakityöpaikkani. Muuten papiksi heittäytyminen olisi ollut todella rohkeaa. Ehkä johdatus kuljettaa minua eteenpäin, kun papin sijaisuus syksyllä päättyy.

– Stuertin ja papin ammateissa on tärkeää tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Stuertin työkokemus näkyy myös sopeutumiskyvyssäni sekä turva- ja ensiaputaidoissani, joista on hyötyä esimerkiksi rippileireillä.

2. Vaikuttaako homous papin työhön?

– Olen elänyt avoimesti homona yli 30 vuotta ja kuullut itsestäni kaikki mahdolliset solvaukset. Vähemmistörooli on opettanut asettumaan toisten asemaan. Se on lisännyt kykyäni kohdata monenlaisia ihmisiä, ei vain muita homoseksuaaleja.

– Pappeudellani ja seksuaalisuudellani ei ole mitään tekemistä keskenään. Jos yhdistelmään liittyy haasteita, ne johtuvat ennakkoluuloista homoja kohtaan. Siksi papin työ jännitti etukäteen, mutta minut on otettu Vantaankoskella superhienosti vastaan. Onneksi kirkossa on päästy eteenpäin suhtautumisessa seksuaalivähemmistöihin.

3. Mitä Pride merkitsee sinulle?

– Pride on vähemmistökansalle suuri juhla ja ihmisoikeustapahtuma, joka tuo vähemmistöä näkyväksi ja normalisoi sitä. Pride merkitsee iloa ja yhteyttä muihin.

– Osallistun nyt eka kertaa Helsinki Prideen viran puolesta. Marssin kulkueessa, päivystän pääkaupunkiseudun seurakuntien teltassa puistojuhlassa ja osallistun seurakunnan tapahtumaan myös Myyrmäessä.

4. Helsinki Priden teemana ovat kohtaamiset. Keitä haluaisit tavata siellä?

– Tapaan Pridessa aina ystäviä ja tuttuja elämän varrelta. Toivottavasti saan seurakuntien teltassa uusiakin tuttavuuksia. Keskusteluissa nousevat varmasti esiin kirkon suhde seksuaalivähemmistöihin, avioliittoon vihkiminen, ihmisoikeudet, armo ja rakkaus.

– Kuulin eräältä kirkon piirissä toimivalta ihmiseltä äskettäin, että hän suhtautui ennen homoseksuaalisuuteen jyrkän kielteisesti, mutta on avautunut kohtaamisten myötä. On eri asia tutustua henkilökohtaisesti seksuaalivähemmistöön kuuluvaan ihmiseen kuin pelkästään kuulla historiallisia käsityksiä, joiden mukaan homous on synti.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Koko luomakunta on minulle pyhä. Jumala ja Kristus ovat kanssamme luomakunnassa joka puolella.

– Pride-kulkuetta ei ole rajattu seksuaalivähemmistöille. Siihen saa osallistua jokainen, joka haluaa tukea asiaa ja osoittaa solidaarisuutta. Voi myös katsoa kadun vierestä ja liittyä puistojuhlaan, jossa on kaikenlaista väkeä, pappi Aki Kekkonen rohkaisee.

– Pride-kulkuetta ei ole rajattu seksuaalivähemmistöille. Siihen saa osallistua jokainen, joka haluaa tukea asiaa ja osoittaa solidaarisuutta. Voi myös katsoa kadun vierestä ja liittyä puistojuhlaan, jossa on kaikenlaista väkeä, pappi Aki Kekkonen rohkaisee.

Yli sata tapahtumaa pääkaupunkiseudulla

Helsinki Pridea juhlitaan ympäri pääkaupunkiseutua koko kesäkuun ajan. Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma sisältää yli sata ohjelmanumeroa ja huipentuu Pride-kulkueeseen ja puistopiknikkiin lauantaina 2.7.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat järjestävät sateenkaarevia kohtaamisia ja hartauksia

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uskontojen uhrien tuki -yhdistys tahtoo, että niin kutsutut eheytyshoidot kriminalisoidaan – ”Ihmiset siellä päätti, että ne ajavat homouden henkeä ulos”

Hengellisyys

Uskontojen uhrien toiminnanjohtaja Joni Valkila ja Sateenkaariyhdistys Malkuksen hankepäällikkö Hanna-Leena Autio arvelevat, että lain säätämisestä tulee vaikeaa. Laki ei myöskään yltäisi kaikkiin yrityksiin muuttaa sateenkaari-ihmisiä.








Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.