Tubettava teologian tohtori Ville Mäkipelto: ”Jerikon tuhosta saisi hyvän YouTube-videon”
Ville Mäkipelto tekee viikoittain faktavideoita maailman ihmeellisyyksistä 102 000 tilaajalleen.
Ville Mäkipelto, olet tubettava teologian tohtori, jonka YouTube-kanavalla on 102 000 tilaajaa. Kumpi on päätyösi, tutkimus vai videoiden teko?
– Tietovideoiden tekeminen on nyt ammattini. Tein tutkimusta päätoimisesti viime vuoden loppuun. Faktavideoissani ihmetellään maailman ihmeellisyyksiä.
Mikä on suosituin videosi tähän mennessä?
– Se on 100 ihmeellistä faktaa Suomesta, jonka julkaisin Suomen satavuotisjuhlavuonna. Video on saanut 307 000 näyttökertaa. Muutenkin Suomesta kertovat videot keräävät kiinnostusta.
Mitä tiedät yleisöstäsi?
– Joukossa on eniten nuoria aikuisia, mutta kaikenikäisiä löytyy. Nuorimmat ovat alakoulussa ja vanhimmat eläkkeellä. Palaute lämmittää: perheessä saatetaan katsoa yhdessä näitä videoita, koululaiset katsovat kaveriporukassa, ja jotkut opettajat ovat näyttäneet tunnilla sopivia videoita.
– Nykyään minulta myös toivotaan videoita eri aiheista, mikä on tosi kivaa.
Yleisö ei vain katsele videoita, vaan kommentoi aktiivisesti ja keskustelee aiheista kriittisestikin, mitä arvostan.
Aiot kuitenkin puhua 29.10. Kallion kirkossa yleisölle Raamatusta sodan ja rauhan asialla. Kumpaa asiaa Raamatusta löytyy enemmän?
– Ehkä sotaa on vähän enemmän, varsinkin Vanhasta testamentista jää se vaikutelma. Se heijastaa tekstien syntyaikojen kriisejä ja sotia. Rauhaa visioidaan tulevaisuuden olotilana, jota kohti tämä kaikki menee. Itse olen tutkinut enemmän sotaa.
– Tein tekstihistoriallisen väitöskirjan, jossa tutkin varhaisimpia säilyneitä käsikirjoituksia ja niiden eroja. Niistä näkyy, miten Raamatun kirjurit ovat muokanneet sotakuvauksia. Esimerkiksi kertomukseen Jerikon tuhosta (Joosuan kirjan 6. luku) on lisätty pyhän sodan elementtejä. Myös Suomen sodissa papit hakivat vahvistusta Joosuan kirjasta sotakuvauksista.
– Kyseessä eivät siis ole faktiset kuvaukset siitä, mitä tapahtui, vaan traditiot, joita on tulkittu uudelleen eri sodissa.
Pystyisikö tästä aiheesta tekemään kiinnostavan videon?
– Kyllä pystyisi! Varmaan teenkin alustuksestani myöhemmin videon. Ideana olisi se, miten tiettyä tekstiä on käytetty historian eri tilanteissa.
Mikä sinua kiehtoo YouTube-videoiden tekemisessä?
– Yhteisöllisyys. Yleisö ei vain katsele videoita, vaan kommentoi aktiivisesti ja keskustelee aiheista kriittisestikin, mitä arvostan.
– Kanavani ympärille on syntynyt kiva yhteisö. Rohkaisen heitä viestillä: älkää uskoko kaikkea, mitä sanon. Aamukahvin lomassa viestittelyyn menee yli tunti joka päivä. Se kuuluu tähän työhön.
Vankkaa asiaa ja keskustelua joka torstai-ilta
Ville Mäkipelto: Raamattu sodan ja rauhan asialla. Kallion kirkko to 29.10.2020 klo 19–20.30. Tapahtuma on osa Raamatun moninaisuus ja uskon syvyydet -luento- ja keskustelusarjaa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Raamattu ei ole lakikokoelma, ja sen kanssa saa olla eri mieltä”, sanoo Raamatun käsikirjoitusten historiaa tutkinut Ville Mäkipelto
HengellisyysJeesuksen elämästä kertovat evankeliumit eivät ole silminnäkijäkertomuksia eivätkä neutraalia historiankirjoitusta vaan uskon dokumentteja, muistuttaa teologian tohtori Ville Mäkipelto.