null Pappismiesten ja -naisten eri virkapuvut saattavat siirtyä historiaan – ”Kenties kirkossa ollaan vähitellen valmiita luopumaan kaksijakoisesta sukupuolikäsityksestä”

Mikkelin piispa Seppo Häkkisellä on yllään vain miespapille varatut liperit. Kauniaisten kirkkoherra Mimosa Mäkinen on pukeutunut Osuuskunta Pyhävaatteen papintakkiin. Valonlähde-risti keskellä kuuluu pappisnaisten juhlapukuun.

Mikkelin piispa Seppo Häkkisellä on yllään vain miespapille varatut liperit. Kauniaisten kirkkoherra Mimosa Mäkinen on pukeutunut Osuuskunta Pyhävaatteen papintakkiin. Valonlähde-risti keskellä kuuluu pappisnaisten juhlapukuun.

Ajankohtaista

Pappismiesten ja -naisten eri virkapuvut saattavat siirtyä historiaan – ”Kenties kirkossa ollaan vähitellen valmiita luopumaan kaksijakoisesta sukupuolikäsityksestä”

Piispainkokous suhtautui suopeasti aloitteeseen pappien yhdenmukaisesta virkapukeutumisesta.

Miksi papin sukupuolen pitäisi määrittää hänen pukeutumistaan? Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen ovat tehneet aloitteen pappien sukupuolineutraaleista virka-asuista. Se eteni jatkovalmisteluun piispainkokouksessa 5.4.

Nykyään eroja on erityisesti pappien juhlapukeutumisessa. Miehiä ohjeistetaan käyttämään polvitaipeeseen ulottuvaa mustaa kaftaania, valkoista papinpaitaa, papinkaulusta ja lipereitä. Kaftaanin historia ulottuu 1700-luvulle asti, ja myös liperien historia on pitkä.

Pappisnaisten nykyisen juhlapuvun historia ulottuu vain vuoteen 2011, jolloin otettiin käyttöön Valonsäde-papinjakku sekä siihen suunniteltu risti. He eivät saa käyttää evankeliumia ja lakia symboloivia lipereitä.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen on toinen aloitteentekijä.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen on toinen aloitteentekijä.

Uskontotieteen professori Terhi Utriainen toteaa, että naisten ja miesten papinpukujen taustalla on vanhentunut ajatus, jonka mukaan sukupuolia on vain kaksi.

– Virkapukuohjeen muutoksen voi ajatella ilmentävän kirkon ihmiskäsityksen muutosta. Kenties kirkossa ollaan vähitellen valmiita luopumaan kaksijakoisesta sukupuolikäsityksestä.

Kuluvan vuoden alussa tehty kirkon tasa-arvokysely osoittaa, että lähes 17 prosenttia kirkon työntekijöistä ja kolmannes luottamushenkilöistä pitää pappien sukupuolta ajankohtaisena puheenaiheena seurakunnassaan. Noin neljäsosa vastaajista kertoi olleensa tilanteessa, jossa seurakuntalainen ei halunnut osallistua jumalanpalvelukseen papin naiseuden vuoksi.

Utriainen ennustaa, että kaikkien sukupuolten yhdenmukainen pukeutuminen voi pitkällä aikavälillä häivyttää papin sukupuolen merkitystä.

– Varmaan moni kokee virkapuku-uudistuksen positiivisena ja vapauttavana. Jotkut saattavat pillastua siitä, että naiset ja muunsukupuoliset saavat käyttää ikään kuin miesten asua. Ihmiset kuitenkin tottuvat usein uudistuksiin ajan myötä.

Sama virka, sama verka

Pappien virka-asun päivitystä koskevassa aloitteessa ehdotetaan, että pappi voisi käyttää virka-asunaan mitä tahansa seuraavista:

1. Polvitaipeeseen ulottuva pystykauluksinen papintakki eli kaftaani, valkoinen papinpaita, papinkaulus ja liperit

2. Valonsäde-papinjakku, valkoinen pantakauluksellinen papinpaita ja Valonlähde-risti tai Vuokko Nurmesniemen suunnittelema puku

3. Musta pantakauluksellinen papinpaita, jolla tarkoitetaan pystykaulusta ja siihen liittyvää valkoista etuosaa tai kaulusta ympäröivää valkoista osaa.

Ohjetta täsmennetty 7.4. klo 11.20.

Juhla-asu Valonsäde on nykyään varattu naisillle.

Juhla-asu Valonsäde on nykyään varattu naisillle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.