null Lasten hautajaiset koskettivat eniten Roger Rönnbergiä – eläkkeelle jäävä kirkkoherra on yhä ihmeissään siitä, kuinka paljon palautetta sai kerrottuaan syövästä televisiossa

Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherran Roger Rönnbergin viimeinen työpäivä on joulupäivä. Työt alkavat kello kuusi Espoon tuomiokirkossa pidettävällä jumalanpalveluksella.

Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherran Roger Rönnbergin viimeinen työpäivä on joulupäivä. Työt alkavat kello kuusi Espoon tuomiokirkossa pidettävällä jumalanpalveluksella.

Hyvä elämä

Lasten hautajaiset koskettivat eniten Roger Rönnbergiä – eläkkeelle jäävä kirkkoherra on yhä ihmeissään siitä, kuinka paljon palautetta sai kerrottuaan syövästä televisiossa

Sairastuminen eturauhassyöpään pysäytti Roger Rönnbergin. Hän tuntee kiitollisuutta elämästä ja hetkistä, joissa koki pyhän läsnäolon.

Jouluaamuna Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Roger Rönnbergin herätyskello soi todella aikaisin, sillä hän saarnaa ja toimii liturgina kello kuusi alkavassa jumalanpalveluksessa. Espoon tuomiokirkossa pidettävän tilaisuuden jälkeen seuraava työtehtävä odottaa kahdeksalta Mataskärin kappelissa. Siellä edessä ovat samat tehtävät.

Rönnbergin työura päättyy jouluaamun jumalanpalveluksiin. Samalla alkaa uusi elämänvaihe. Joulun vietto jatkuu kotona oman perheen ja lastenlasten kanssa. Sitten hän viettää pitämättömiä lomia ja huhtikuun alussa siirtyy eläkkeelle.

Syntyperäinen espoolainen Rönnberg on toiminut Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2004 alkaen, ja sitä ennen hän on ollut samassa seurakunnassa pappina seitsemän vuotta 1980-luvulla.

Haikeita hetkiä jouluaamuna

– Jouluaamun ruotsinkielinen jumalanpalvelus Espoon tuomiokirkossa on hieno tilaisuus. Olen melkein aina ollut siellä pappina, vain muutaman kerran se on jäänyt väliin. Vuosien varrella yleisömäärä on vähentynyt alle sataan samalla kun aattohartauksien suosio on kasvanut, Rönnberg sanoo.

– En ole vielä miettinyt viimeistä työpäivääni, mutta uskon että siitä tulee haikea.

Viimeisen saarnan aihe on joulun sanoma, jonka perimmäisen sisällön hän haluaa välittää kuulijoille syvällisesti ja selkeästi. Siihen on hyvä lopettaa. Muutaman toiveen hän esittää seurakuntalaisille.

En ole vielä miettinyt viimeistä työpäivääni, mutta uskon että siitä tulee haikea.

– Toivon, että espoolaiset pitäisivät seuraajastani Kira Ertmanista yhtä hyvää huolta kuin ovat pitäneet minusta. Seurakuntalaisille toivon lisäksi rohkeutta tarttua vapaaehtoistehtäviin ja kantaa vastuuta.

Päällimmäisenä Roger Rönnbergillä on työurastaan mielessä kiitollisuus. Siitä, että on saanut tehdä papin työtä ja siitä että on saanut palvella kotiseurakunnassaan, Espoon ruotsinkielisessä seurakunnassa, jossa on noin 15 000 jäsentä.

Pienten lasten kuolemat koskettivat

Eniten Rönnbergiä ovat työuralla koskettaneet pienten lasten hautajaiset. Niitä hän kohtasi useita toimiessaan pappina Inkoossa 1990-luvulla sekä myöhemmin Espoossa.

– Ne tilanteet ovat jääneet mieleeni. Lapsen kuolema on raskas kokemus myös papille. Inkoon vuosina olin tuore pappi ja omat lapsemme olivat pieniä.

– Tuollaisessa tilanteessa itselläni oli kovemmat odotukset kuin lapsen perheellä. Pappina minun täytyi pysyä rauhallisena ja olla mukana raskaassa elämäntilanteessa. En aina tiennyt mitä sanoa tai tehdä, mutta silloin toimin papin roolissa eli olin läsnä. Se riitti. Koin pystyneeni tukemaan ja auttamaan perheitä.

Erilaiset kohtaamiset ovat olleet tärkeitä Roger Rönnbergille, ja niitä hän jää kaipaamaan. Keskustelut erilaisten ihmisten kanssa ovat antaneet hänelle paljon, onpa kyse sairaalavuoteen äärellä käydystä sielunhoitokeskustelusta, seurakunnan pienryhmän kokoontumisesta tai juhannusjuhlan kevyestä juttuhetkestä.

– En tiedä, johtuuko se luonteestani, mutta heikossa tilassa olevan henkilön kanssa käydyt keskustelut koen todella hienoiksi. Voimme puhua vaikka aivan tavallisista asioita tai syvällisistä elämän kysymyksistä. Tärkeintä on, että silloin kohtaa kaksi ihmistä. Tunnen usein, että siinä keskustelussa Jumala on läsnä.

– Nautin kovasti myös keskusteluryhmien vetämisestä. Voin esittää kysymyksiä ja yhdessä sitten pohdimme niihin vastauksia. Olemme samalla puolella, ja olen ihmisenä ihmisten joukossa. Nuo hetket antavat minulle todella paljon, Roger Rönnberg sanoo.

Syövän jälkivaikutuksista kertominen tv-ohjelmassa toi paljon palautetta

Eturauhassyöpään sairastuminen pysäytti Roger Rönnbergin vuonna 2011. Syövästä ja sen seurauksista muun muassa seksielämään hän kertoi reilu vuosi sitten tv-ohjelmassa. Palautetta tulee vieläkin.

Kun terveydenhoitaja soitti ja sanoi, että nyt pitäisi tulla tutkimuksiin, Rönnberg ei ymmärtänyt asian vakavuutta. Vähäteltyään aluksi tutkimuksiin menon kiireellisyyttä hän lopulta tajusi asian vakavuuden. Hän meni lääkärin luokse kuulemaan tuloksia vaimon kanssa. Ja hyvä niin, sillä lääkäri kertoi, että Rönnbergillä on eturauhassyöpä.

– Ajatukseni menivät aivan sekaisin. En muista siitä oikein mitään. Jotenkin muistan sen, miten kävelimme vaimon kanssa auton luokse ja puhuimme heti asiasta. Oli hyvä, että hän oli silloin mukana.

– Diagnoosi oli yllätys. Sitä ei osaa odottaa, vaikka siihen varautuu ennakolta. Vähän samoin kuin tutun henkilön kuoleman lähestyessä: sen tajuaa vasta sitten kun se on totta.

Taivaallista menoa -ohjelmassa, joka esitettiin tv:ssä marraskuussa 2017, Rönnberg antoi kasvot eturauhassyövälle ja sen jälkeiselle elämälle.

Ohjelmassa hän kertoo, miten lääkäri varoitti esitutkimuksen jälkeen, että joutuu leikkaamaan pois aika laajasti. Samalla rikkoutuu paljon hermostoa. Sillä on vaikutusta seksielämään, eikä lääkkeistä ole silloin apua, mutta muita keinoja on.

– Juttelimme vaimon kanssa vaihtoehdoista ja tulimme siihen tulokseen, että terveys on tärkeintä. Katsotaan sitten leikkauksen jälkeen asiaa, Rönnberg kertoi.

Taivaallista menoa -ohjelmassa hän puhuu avoimesti, millaisia vaihtoehtoja lääkärillä oli tarjolla seksielämän parantamiseksi ja millaisia kokemuksia hänellä on niistä.

Rönnberg tunnustaa, että puhuessaan tv-kameran edessä hyvin yksityisistä ja intiimeistä asioistaan hän oli paljaimmillaan. Etenkään kirkon työntekijöiden ei ole totuttu puhuvan tästä aihepiiristä.

– En ajatellut, että tästä aiheesta avautuminen olisi ollut rohkea teko. Se tuntui luonnolliselta, ja tiedän miten paljon asia vaivaa miehiä. Eturauhassyövän vaikutuksista seksielämään ei herkästi puhuta ääneen.

Rönnberg on saanut paljon palautetta ohjelmasta. Ihmiset ovat soittaneet, lähettäneet viestejä ja ottaneet yhteyttä muilla tavoin. Vaikka se esitettiin televisiossa yli vuosi sitten, hänen kanssaan halutaan puhua aiheesta edelleen.

– Myös naiset ovat ottaneet yhteyttä. He sanoneet, ettei tämä ole vain miesten asia, vaan naistenkin on hyvä tietää. Joku kertoi, ettei heillä tästä aiheesta puhuta kotona.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Oma äidinkieli on uskonnon kieli”, sanoo Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherrana aloittava Kira Ertman

Hyvä elämä

Kira Ertmanin mielestä kirkkoherra on mahdollistaja, jotta jokainen halukas pääsee käyttämään lahjojaan seurakunnassa. Esbo svenska församling on Suomen suurin ruotsinkielinen seurakunta.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.