null Piispa Askola ja Helsingin kirkkoherrat: Vihapuhe on syntiä

Lentoasemalle 3.4. saapuneet mielenosoittajat seisoivat kyltteineen lähtöaulassa.

Lentoasemalle 3.4. saapuneet mielenosoittajat seisoivat kyltteineen lähtöaulassa.

Ajankohtaista

Piispa Askola ja Helsingin kirkkoherrat: Vihapuhe on syntiä

Vihapuhe on syntiä eikä se laannu, jos siitä ei puhuta avoimesti ja jos sille ei aseteta rajoja, linjaa piispa Irja Askolan ja Helsingin kirkkoherrojen kannanotto, jossa käsitellään kirkon työntekijöiden näkyvää läsnäoloa mielenosoituksissa.

Viime viikolla joukko Helsingin seurakuntien työntekijöitä osallistui turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten vastaisiin mielenosoituksiin muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Mielenosoittajat vastustivat turvapaikanhakijoiden palauttamista maihin, joissa ihmisten turvallisuutta ei voida taata.

Piispa Irja Askola ja Helsingin evankelisluterilaisten seurakuntien 21 kirkkoherraa ottavat kantaa vihapuheeseen ja kirkon työntekijöiden näkyvään läsnäoloon mielenosoituksissa. Maanantaina 10. huhtikuuta julkaistu kannanotto muistuttaa, että ennakkoluulot eivät vähene levittämällä huhuja ja tarkoituksellisia kärjistyksiä tai ilman asioihin perehtymistä.

"Meidän kaikkien tulee pysyä totuudessa myös omia näkökantojamme perustellessamme. Vihapuhe on syntiä eikä se laannu, jos siitä ei puhuta avoimesti ja jos sille ei aseteta rajoja. Sen sijaan rajoja ei pidä asettaa ihmisten keskinäiselle kohtaamiselle”, kannanotossa sanotaan.

Kirkon tehtävä on julistaa rakkautta, oikeutta ja kohtuutta.

Kirkkoherrat korostavat, että myös kirkon työntekijöillä on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen. Osallistuessaan mielenilmauksiin he eivät kuitenkaan ole virkatehtävissä. Mielenosoituksiin osallistuminen ei kuulu kenenkään työtehtäviin.

Kannanoton mukaan kirkon tehtävä on julistaa rakkautta, oikeutta ja kohtuutta.

"Joskus tämä merkitsee myös kritiikkiä yhteiskunnassa tehtyjä päätöksiä ja käytäntöjä tai päätään nostavia kovia, lähimmäisistä piittaamattomia, arvoja kohtaan."

Suomen maahanmuuttopolitiikkaa on kirkkoherrojen ja piispa Askolan mukaan tiukennettu inhimillisen hädän ymmärtämisen kustannuksella. Kriteereitä on kiristetty, todellista kotoutumista edistävän perheenyhdistämisen sääntöjä tiukennettu ja palautusta on tehty maihin, joihin matkustamista suomalaiset eivät pidä turvallisena.

Kirkkoherrat ja piispa Askola korostavat kuitenkin, että kirkko ei halua kannustaa ketään anarkiaan tai toimimaan poliisia tai muita viranomaisia vastaan.

"Kirkkona toimimme jäsentemme kautta ja nostamme kärsimystä ja hätää esille. On laillisen esivallan asia päättää onko muutoksille tarvetta."

Kirkkoherra Juha Rintamäki: ”Pilkkahuudot kuuluvat nyt tosi kovaa”

Ajatus kannanoton laatimisesta syntyi Helsingin kirkkoherrojen kokouksessa tiistaina 4. huhtikuuta. Taustalla on keskusteluilmapiirin kärjistyminen turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksiin liittyneiden mielenosoitusten jälkeen.

"Nyt pilkkahuudot kuuluvat tosi kovaa. Tässä tilanteessa pitää lisätä sovintoa ja vuoropuhelua", Lauttasaaren kirkkoherra ja Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Juha Rintamäki linjaa viitaten Jeesuksen ristiinnaulitsemista edeltäneisiin tapahtumiin.

"Toisaalta pilkka suuntautuu pakkopalautettaviin, joiden tuskaa ja kärsimystä vähätellään kovin sanoin sosiaalisessa mediassa, sekä niihin ihmisiin, jotka puolustavat turvapaikanhakijoita. Toisaalta pilkataan ja vastustetaan poliisia, joka tekee omaa työtään."

Kannanoton taustalla olivat myös tiedot, joiden mukaan jotkut kirkon työntekijät yrittivät estää poliisin toimintaa mielenosoitusten yhteydessä. Rintamäki korostaa, että turvapaikkapolitiikkaan vaikuttamisen pitää suuntautua asioiden valmistelijoihin ja päättäjiin, ei poliisiin.

"Siinä tapahtui ylilyöntejä puolin ja toisin. Kirkkoherrat katsovat, että poliisin virkatehtävien haittaaminen ei ole kirkon työntekijöiden tehtävä."


Juttua muokattu 10.4. klo 14.55: Lisätty Juha Rintamäen kommentit

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Toimittajalta: Millaisen maailman sinä haluat?

Puheenvuorot

Suomalaisen yhteiskunnan ongelma ei ole yksi poliisiauton edessä seisonut pappi eikä kirkko ole ryhtynyt lietsomaan laajasti kapinaa yhteiskuntaa vastaan.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.