null Toimittajalta: Millaisen maailman sinä haluat?

Puheenvuorot

Toimittajalta: Millaisen maailman sinä haluat?

Suomalaisen yhteiskunnan ongelma ei ole yksi poliisiauton edessä seisonut pappi eikä kirkko ole ryhtynyt lietsomaan laajasti kapinaa yhteiskuntaa vastaan.

Kirkko tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa, mutta nostaa oman ydinsanomansa vuoksi esille myös oikeudenmukaisuutta ja lähimmäisenrakkautta. Jokaisella ihmisellä on yhtäläinen ihmisarvo, eikä ihonväri, sukupuoli tai uskonto tee hänestä enemmän tai vähemmän ihmistä.

Kirkossa ei ajatella, että jokainen tänne muualta muuttanut on turvapaikan tarpeessa, mutta jokaisen hakijan asia pitää tutkia kunnolla. On olemassa riittävästi esimerkkejä siitä, että tutkinnassa on tehty virheitä – viranomaiset ovat sen itsekin tunnustaneet. Lisäksi voidaan perustellusti kritisoida sitä, onko Afganistan maa, johon on turvallista palauttaa tai muistetaanko päätöksissä riittävästi lapsen etu.

Monet, jotka vastustavat islaminuskoa, kirjoittavat tekstiä, josta ei raiskausfantasioita puutu.

Laki ei aina ole sama kuin oikeus ja nyt voimassa oleviin lakeihin on vaikuttanut politiikka, jossa on korostettu muita asioita kuin sitä, saako turvan tarpeessa oleva ihminen varmasti apua.

Suomalaisen yhteiskunnan suuri ongelma, josta hallitus on ollut aivan liian hiljaa, on rasistinen ja erityisen inhottavasti naisiin kohdistuva vihapuhe. On käsittämätöntä, että monet keskustelijat, jotka vastustavat islaminuskoa muun muassa naisten aseman takia kirjoittavat tekstiä, josta ei raiskausfantasioita puutu.

Kirkkoa kritisoidaan kapinalliseksi, vaikka oikeasti kritiikin taustalla on täydellinen väärinymmärrys siitä, mitä kristinusko on. Adolf Hitler halveksi kristinuskoa nimenomaan sen lähimmäisenrakkauden ja myötätunnon sanoman takia. Filosofi Freidrich Nietzsche arvosteli kristinuskoa ja juutalaisuutta samasta syystä, "orjamoraalista", ja totesi, että heikkojen ja epäonnistuneiden tulee käydä perikatoon.

Samanlaista ajattelua – ei tietenkään niin tiedostettua – on kohdattavissa nettikeskusteluissa ja valemedioissa. Kirkon pitäisi niiden mukaan olla ennen kaikkea rodullisesti puhtaan kansakunnan eikä itsensä ristillä jokaisen ihmisen edestä antaneen Kristuksen kirkko.

Poliisi ei ole ilman syytä perustanut vihapuhetutkintaryhmää puuttumaan asiaan. Kymmenen hengen resurssi on kuitenkin aivan liian pieni, kuten poliisin resurssit nykytilanteessa muutenkin ovat. Maailma on nyt sellainen – sekä kotimaisten ääriryhmien että jihadistisen terrorismin takia – että poliisin resursseja ja tiedusteluelinten valtuuksia pitää ilman muuta kasvattaa.

Se on välttämätöntä ihmisten suojelemiseksi, mutta se ei yksin riitä tekemään yhteiskuntaa turvalliseksi ja hyväksi paikaksi elää. Viime kädessä kyse on siitä, millaisessa maailmassa haluamme elää. Sellaisessa maailmassa, jonka määrittelevät joko nationalistinen tai ääriuskonnollinen viha ja pelko tai molemmat? Sellaisen maailman me ennen pitkää saamme, jos jatkamme nykyisellä tiellä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pastori Marjaana Toiviainen kirjoitti jäähyväiskirjeen

Ajankohtaista

Suomesta lähtevä Marjaana Toiviainen kyllästyi rasismiin, mutta kiittää hyvyydestä. Hän ilmoitti vetäytyvänsä julkisuudesta saadakseen työrauhan.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.