Piispa Irja Askolan muotokuvassa näkyy vieraanvaraisuus
Valokuvataiteilija Elina Brotherus kertoo Irja Askolan olevan piispa, joka toivottaa vähemmistöt ja maahanmuuttajat tervetulleeksi.
Piispa Irja Askolan muotokuva paljastettiin Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa pidetyssä tilaisuudessa keskiviikkona 4. lokakuuta. Muotokuva on valokuvataiteilija Elina Brotheruksen tekemä. Muotokuvan nimi on Piispa Irja Askola avaa oven vihreään huoneeseen.
– Irja Askola on poikkeuksellinen piispa. Hän toivottaa tervetulleeksi vähemmistöt ja maahanmuuttajat tavalla, jota ihailen ja arvostan. Halusin näyttää muotokuvassa, miten hän seisoo kynnyksellä ja avaa hymyillen oven katsojalle. Huone takana on vihreä. Vihreä on toivon ja kasvun väri. Se on myös liturgisista väreistä se, joka on kirkkovuoden aikana eniten käytössä. Siksi se on arjen väri. Irja avaa oven toivon huoneeseen, jonne kaikki ovat tervetulleita, taiteilija Brotherus sanoo.
Elina Brotherus kuuluu Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin valokuvataiteilijoihin. Suuri osa Brotheruksen teoksista keskittyy ihmishahmon ja maiseman väliseen suhteeseen sekä taiteilijan malliinsa kohdistamaan katseeseen.
– Oli miellyttävä kokemus olla yhteistyössä taiteilija Elina Brotheruksen kanssa. Olen ollut vaikuttunut hänen aiemmista teoksistaan, jotka heijastavat ihmiselämän säröisyyttä ja kantavat mukanaan inhimillisiä tarinoita. Brotheruksen työskentelyssä oleellista on taustan valitseminen. Se kertoo kuvattavan arvomaailmaa ja muuta häneen oleellisesti liittyvää tarinaa, piispa Askola miettii.
– Askolalle on tärkeää olla läsnä ihmisten arjessa, myös kirkkorakennusten ulkopuolella. Tämä tuli ensimmäisenä esille, kun keskustelimme siitä, mitä hän toivoisi muotokuvansa välittävän katsojalle. Toinen tärkeä esiin tullut asia oli hymy, Brotherus sanoo.
Irja avaa oven toivon huoneeseen, jonne kaikki ovat tervetulleita.
Muotokuvaus on osa vuosisatoja vanhaa perinnettä. Suomen vanhimman hiippakunnan, Turun arkkihiippakunnan, ensimmäiset piispan muotokuvat ovat 1600-luvulta. Helsingin 1959 perustetun hiippakunnan piispojen muotokuvat on sijoitettu tuomiokapitulin istuntosaliin.
– Perinteisen muotokuvan sijasta taidevalokuva tuntui tähän aikaamme sopivalta kuvailmaisun muodolta. Tuntui myös tärkeältä, että muotokuvan tekijäksi valikoitui nainen, Askola sanoo.
– Naisena ja feministinä annan myös suuren arvon sille, että Irja on ensimmäinen naispiispa. Minusta on välttämätöntä ja luonnollista, että naiset tekevät yhteiskunnassa kaikkia samoja asioita kuin miehetkin, korostaa Brotherus.
Elina Brotherus (s. 1972, Helsinki) on pitänyt vuodesta 1997 lähtien lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Hänet on palkittu muun muassa Fotofinlandialla (2000), Prix Niépce -palkinnolla (2005), Valokuvataiteen valtionpalkinnolla (2008), Pro Finlandia -mitalilla (2012) sekä alkuvuodesta ranskalaisella Carte Blanche PMU-palkinnolla. Hänellä on parhaillaan yksityisnäyttely Centre Pompidoussa Pariisissa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Piispa Askola muistelee kolmea kohtaamista seitsemän vuoden maratonilla
AjankohtaistaPiispa Irja Askolan viimeinen työpäivä on tiistaina. Ennen sitä on aika miettiä kolmea merkittävää kohtaamista piispavuosien ajalta.