null Piispa Jari Jolkkonen kulkee Lutherin jäljissä kirkosta kapakkaan

Kuopion piispa Jari Jolkkonen kertoo, millainen mies oli Martti Luther.

Kuopion piispa Jari Jolkkonen kertoo, millainen mies oli Martti Luther.

Ajankohtaista

Piispa Jari Jolkkonen kulkee Lutherin jäljissä kirkosta kapakkaan

Dokumentti Martti Lutherin elämästä esitetään TV1:ssä sunnuntaina.

Yle TV1:ssä esitetään sunnuntaina 22.10. kello 10 dokumentti nimeltä Martti ja minä. Reformaattorin tarina. Se kuvaa Martti Lutherin tietä ujosta oikeustieteen opiskelijasta katolisen kirkon uhmakkaaksi kriitikoksi. Luther-tarinoiden kertojana ja reformaation oppaana kirkosta kapakkaan kulkee Kuopion hiippakunnan piispa ja Luther-tutkija Jari Jolkkonen.

Lokakuun viimeisenä päivänä 31.10.2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiään, ja luterilainen reformaatio alkoi Wittenbergin Linnankirkon ovelta.

Tiedämmekö kuitenkaan, kuka oli Martti Luther ja mikä oli hänen sanomansa? Naulasiko Luther koskaan teesejään?

Lutherin elämä on jo itsessään dekkari.

– Piispa Jari Jolkkonen

Omistautuminen omalle asialle johti Lutherin moniin konflikteihin ja kärsimyksiin, mutta myös luostarista perheenisäksi. Luterilaiset ovat pitäneet Lutheria uskonpuhdistajana, katolilaiset puolestaan harhaoppisena kirkonhajoittajana ja hengellisenä individualistina. Paavi Leo X:n Lutherille langettama harhaoppituomio on yhä voimassa.

– Lutherin elämä on jo itsessään dekkari, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Olennaisempaa on, että siitä lähtee suora lanka suomalaisuuteen. Esimerkiksi Suomen korkeille Pisa-tuloksille ja vahvalle sosiaaliturvalle luotiin pohja jo reformaatiossa. Luther vaati perustamaan kouluja tytöille ja pojille ja erityisiä köyhien kassoja haavoittuvimmassa asemassa olevien auttamista varten. Reformaation merkkivuosi ja Suomen itsenäisyyden juhlavuosi ovat osittain sisäkkäisiä kertomuksia, vaikka molemmilla on tietysti omat kehityslankansa, piispa Jolkkonen sanoittaa Lutherin vaikutusta suomalaisuuteen.

Jolkkonen on tehnyt väitöskirjansa Martti Lutherin ajattelusta ja julkaissut useita reformaatioaiheisia artikkeleita. Dokumentissa Jolkkonen kulkee Saksassa reformaation tärkeimmillä historiallisilla paikoilla, tapaa johtavia Luther-tutkijoita ja kertoo Martti Lutherin isolta osalta tuntemattomaksi jäänyttä tarinaa.

Dokumentin käsikirjoittajana on Jari Jolkkonen, kuvaajana ja äänittäjänä Kalevi Pitkäkangas ja tv-ohjaajana Satu Väätäinen. Sen on tuottanut Luterilaisen Kulttuurin Säätiö. Ohjelma on saanut Kirkon mediasäätiön tuotantotukea.

Menossa on reformaation merkkivuosi

Parhaillaan on menossa reformaation merkkivuosi, joka huipentuu sunnuntaina 5. marraskuuta Turussa vietettävään valtakunnalliseen pääjuhlaan. Juhlajumalanpalvelus ja Yhtä matkaa -pääjuhla päättävät valtakunnallisen reformaatioviikon ja koko merkkivuoden Suomessa. Päivä alkaa Turun tuomiokirkon juhlajumalanpalveluksella kello 10. Messun toimittaa arkkipiispa Kari Mäkinen avustajineen. Yle TV1:ssä televisioitavassa jumalanpalveluksessa musiikista vastaavat kuorot Turku Cathedral Youth Choir, Chorus Cathedralis Iuniorum ja vaskikvintetti.

Merkkivuoden pääjuhla Yhtä matkaa – reformaatiota jo 500 vuotta alkaa Turun Logomossa klo 15. Valtiovallan tervehdyksen juhlaan tuo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kirkko on kutsunut suomalaisia laatimaan tuoreita teesejä otsikolla Yhdessä – Armo on sitä, ettei jää yksin. Teesien kirjoitusta ja niistä tykkäämistä varten on avattu verkkosivusto. Sivustolla on jo 434 teesiä.

Omassa teesissä voi pohtia, mikä tekisi maailmasta, Suomesta ja omasta kotipaikasta paremman paikan kaikille, ja mitä olisi valmis itse tekemään sen hyväksi, että maailmassa mennään yhdessä eteenpäin eikä kukaan jää yksin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Myrkyllisiä, vihaisia, kostonhimoisia, kavalia käärmeitä” – Tällaista oli Martti Lutherin juutalaisviha

Ajankohtaista

Luterilaiset ovat tehneet kauan tiliä Martti Lutherin räikeästä juutalaisvastaisuudesta. Antisemitismiä ei perustella enää Lutherilla.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.