null Piispa Kaarlo Kalliala: Hoivakeskustelun lähtökohdaksi on otettava ihmisarvo, ei kustannukset

Vanhustenhoidossa tehdään myös suuri määrä ihmisarvoa kunnioittavaa työtä, muistuttaa piispa Kaarlo Kalliala.

Vanhustenhoidossa tehdään myös suuri määrä ihmisarvoa kunnioittavaa työtä, muistuttaa piispa Kaarlo Kalliala.

Ajankohtaista

Piispa Kaarlo Kalliala: Hoivakeskustelun lähtökohdaksi on otettava ihmisarvo, ei kustannukset

Sen paremmin kunnat kuin yrityksetkään eivät pysty yksin hoitamaan vanhuksia.

Keskustelu vanhustenhoidon laadusta, kustannuksista ja laiminlyönneistä käy taas Suomessa kiivaana.

– On oikein hyvä, että asiasta keskustellaan nyt, vaikka tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta. Jos nyt on jo ongelmia, mihin joudumme kymmenen vuoden kuluttua? Yli 75-vuotiaiden ihmisten määrä kasvaa joka vuosi kahdella prosenttiyksiköllä ja työikäisten määrä vähenee, sanoo Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala, joka toimii kirkon diakonian neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Kallialan mielestä keskustelussa on ”hellittämättömästi” keskityttävä ihmisarvoon. Lähtökohdaksi ovat itsestään nousseet kustannukset, kun kunnilla ei ole rahaa. Ihmisarvopainotus koskee kaikkia ryhmiä, jotka tarvitsevat keskimääräistä enemmän tukea ja puolestapuhujia, kuten kehitysvammaisia.

– Vahvoja ja ilmaisukykyisiä vanhuksia on toki paljonkin, Kalliala sanoo.

Kolmanneksi, ei pidä unohtaa, että vanhustenhoidossa tehdään koko ajan suuri määrä ihmisarvoa kunnioittavaa työtä.
– Kaarlo Kalliala

– Toiseksi ei pidä keskustella vain yksityisistä isoista palveluntuottajista. Kun vanhusten määrä kasvaa, hoivan tarve on niin suuri, että siitä ei selvitä millään yksittäisellä ratkaisulla. Tarvitaan sekä yrityksiä, kuntia että kolmatta sektoria, Kalliala korostaa.

– Kolmanneksi, ei pidä unohtaa, että vanhustenhoidossa tehdään koko ajan suuri määrä ihmisarvoa kunnioittavaa työtä. Jos henkilökuntaa on liian vähän, siitä ei voi haukkua työntekijöitä. Ihminen ei voi tehdä määräänsä enempää. On kysyttävä, onko henkilökunnalle annettu mahdollisuus tehdä työnsä hyvin.

Kalliala haluaa korostaa kaikkien eri toimijoiden yhteistyötä. Diakoniatyöntekijät ovat koulutettuja ammattilaisia, joilla on paljon annettavaa erilaisissa verkostoissa. He voivat auttaa vanhoja ihmisiä selviämään yhteiskunnan auttamisjärjestelmissä. Usein tarvitaan tulkkia tavallisen ihmisen kokemusmaailman ja yhteiskunnan järjestelmien välissä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.