null Turun piispa Kaarlo Kalliala jää eläkkeelle helmikuussa 2021 – uusi piispa valitaan loppuvuodesta

Turun piispa Kaarlo Kalliala jää eläkkeelle 1. helmikuuta ensi vuonna.

Turun piispa Kaarlo Kalliala jää eläkkeelle 1. helmikuuta ensi vuonna.

Ajankohtaista

Turun piispa Kaarlo Kalliala jää eläkkeelle helmikuussa 2021 – uusi piispa valitaan loppuvuodesta

Kallialan eläkeikä tulee täyteen marraskuussa. Hänelle myönnettiin kahden kuukauden jatkoaika virassaan koronaepidemian seurausten vuoksi.

Piispa Kaarlo Kalliala on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle. Kalliala on toiminut Turun arkkihiippakunnan piispana vuodesta 2011.

Kalliala valittiin piispan virkaan Turun arkkihiippakunnan hiippakuntadekaanin virasta. Hän luovuttaa piispan viran tunnukset messussa Turun tuomiokirkossa 31.1.2021.

Kallialan olisi pitänyt jäädä eläkkeelle jo marraskuun lopussa, kun hän täyttää 68 vuotta. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli myönsi hänelle poikkeussyistä kahden kuukauden jatkoajan piispan virassa.

Jatkoaikaan vaikutti tuomiokapitulissa käyty keskustelu siitä, miten koronavirusepidemia vaikuttaa piispanvaaliin.

Piispanvaali edellyttää, että seurakuntien kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot pääsevät valitsemaan maallikkovalitsijat. Tuomiokapituli ei ole pitänyt hyvänä, että päätösvalta tässä asiassa olisi siirtynyt kirkkoneuvostoille kirkkovaltuustojen sijaan.

Lisäksi tuomiokapituli on pitänyt tärkeänä, että piispanvaali järjestetään Kallialan ollessa virassa ja että uusi piispa aloittaa välittömästi, kun hän jää eläkkeelle.

Piispanvaali käydään syksyllä 2020. Ensimmäinen vaalipäivä on torstaina 5. marraskuuta. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaalikierros eniten ääniä saaneiden ehdokkaiden välillä käydään 3. joulukuuta. Piispanvaalin ehdokasasettelu alkaa 6. heinäkuuta ja päättyy 7. syyskuuta.

Arkkihiippakunnassa on kaksi piispaa. Piispallinen vastuu ja piispan tehtävät jakautuvat arkkipiispan ja piispan kesken.

Piispa Kaarlo Kallialan ensisijaiseen vastuualueeseen kuuluu 42 arkkihiippakunnan seurakuntaa Paimion, Nousiaisten, Ala-Satakunnan ja Porin rovastikunnissa. Arkkipiispa Tapio Luoman vastuualueeseen kuuluvat vain Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhdeksän seurakuntaa, koska hänellä on paljon koko kirkon asioihin liittyviä tehtäviä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.