null Piispa Laajasalon perustama työryhmä laati ohjeet seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä vastaan

Ajankohtaista

Piispa Laajasalon perustama työryhmä laati ohjeet seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä vastaan

Jokaiseen seurakuntaan tulee kaksi yhteyshenkilöä, jotka tuomiokapituli kouluttaa kohtaamaan seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun tilanteita

Helsingin piispa Teemu Laajasalon perustama työryhmä on laatinut seurakunnille ohjeet, miten tunnistetaan seksuaalinen häirintä ja miten eri tilanteissa on toimittava.

Viime syksynä asetetussa työryhmässä on ollut mukana kaksi Helsingin poliisin seksuaalirikosten asiantuntijaa, rikoskomisario Saara Asmundela ja rikoskomisario Teija Koskenmäki-Karaharju. Muita työryhmän jäseniä ovat Rikosuhripäivystyksen aluejohtaja Jenni Lehtonen, hiippakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Wiking Vuori, lakimiesasessori Ritva Saario sekä vs. lakimiesasessori Jussi Lilja.

Työryhmä on konsultoinut myös muutamia seurakuntien työntekijöitä. Ohjeistus lähetetään kaikkiin Helsingin hiippakunnan alueen seurakuntiin Helsingissä ja Uudellamaalla.

Apua yhteyshenkilöistä

Ohjeistus pyytää jokaista seurakuntaa ja seurakuntayhtymää nimeämään kaksi yhteyshenkilöä, joiden puoleen työntekijät ja seurakuntalaiset voivat kääntyä seksuaalisen ahdistelun, häirinnän tai hyväksikäytön tapauksissa.

Lisäksi tuomiokapituli järjestää yhteyshenkilöille koulutusta, jossa opitaan tunnistamaan seksuaalinen ahdistelu, häirintä ja hyväksikäyttö. Koulutuksessa opitaan myös puuttumaan näihin tilanteisiin sekä ohjaamaan uhri ottamaan yhteyttä viranomaisiin.

Tavoitteena on aina se, että uhri ei missään tilanteessa jää yksin, ja että mikään asia ei jää selvittämättä.
– Teemu Laajasalo

Kouluttajina ammattilaiset

Teemu Laajasalon mukaan ensimmäinen koulutustilanne järjestetään jo huhtikuussa.

– Siinä taustoitetaan ohjeen kaikkia osa-alueita. Luennoitsijoina on lainvalmistelun, poliisitutkinnan ja uhrien kohtaamisen asiantuntijoita. Koulutuksessa puhutaan tilanteiden tunnistamisesta ja niissä toimimisesta, Laajasalo sanoo.

Hän ei vielä nimeä kouluttajia. Yhteyshenkilöiden valinta jää seurakuntaneuvostojen ja kirkkoneuvostojen päätettäväksi.

– Itse pitäisin luontevana, että molemmat sukupuolet olisivat edustettuna, Teemu Laajasalo sanoo.

– Heidän tehtävänsä vaihtelevat tilanteesta riippuen. Tavoitteena on aina se, että uhri ei missään tilanteessa jää yksin, ja että mikään asia ei jää selvittämättä, Laajasalo sanoo.

Kirkon työntekijöissä on yhä enemmän naisia, ja heillä voi olla riski joutua miespuolisten seurakuntalaisten ahdistelemaksi. Kenen vastuulla on puuttua seurakuntalaisen mahdolliseen häirintään, jota rikoslaki ei tunne?

– Tämä on tärkeä kysymys ja se on ensisijaisesti johtajan vastuulla. Useimmiten siis kirkkoherran tehtävänä. Kenenkään ei pidä eikä tarvitse sietää epäasiallista käytöstä, Laajasalo sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.