null Piispainkokouksen selvitys: Kirkon sallittava homoille oma vihkiminen

Pappi vihki Hannu Virtasen (vas.) ja Raul Medinan 1.3. musiikkiteatteri Kapsäkin Vihdoinkin vihille -tapahtumassa Helsingissä.

Pappi vihki Hannu Virtasen (vas.) ja Raul Medinan 1.3. musiikkiteatteri Kapsäkin Vihdoinkin vihille -tapahtumassa Helsingissä.

Ajankohtaista

Piispainkokouksen selvitys: Kirkon sallittava homoille oma vihkiminen

Edes kaikki kirkkoon kuulumattomat eivät kannata kirkon vihkioikeudesta luopumista.

Professori emerita Eila Helander esittää piispainkokouksen selonteossaan, että kirkko tulevaisuudessa sallisi pappien vihkiä homopareja.

Helanderin selvityksessä kirkko ei luopuisi voimassa olevasta avioliitto-opetuksestaan vaan loisi sen rinnalle rinnakkaiskaistan, jota pitkin samaa sukupuolta olevat voisivat päästä alttarille.

– Ideana tässä selonteossa on se, että kirkko ei muuttaisi nykyistä avioliitto-opetustaan ja käytäntöään, mutta samalla tehtäisiin selkeä päätös siitä, että eri tavalla ajattelevat voisivat vihkiä homopareja, sanoo piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen.

Tätähän tapahtuu jo nyt käytännössä, kun papit huolimatta piispojen antamista ohjeista vihkivät homoja.

– Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen.

Tämän mallin mukaan kenenkään ei olisi pakko vihkiä homopareja, mutta kirkon pitäisi virallisesti tunnustaa, että myös homoparien vihkimiselle on teologisia perusteluita.

– Tätähän tapahtuu jo nyt käytännössä, kun papit huolimatta piispojen antamista ohjeista vihkivät homoja, Komulainen sanoo.

Helanderin selvityksen taustalla on kirkolliskokousedustaja Risto Tuorin keväällä 2016 tekemä aloite, että kirkkohallitus selvittäisi kirkon vihkimisoikeudesta luopumista. Kirkkohallitus ja piispainkokous pyysivät selvityksen tekemistä eläkkeellä olevalta professori Helanderilta.

Muun muassa Helsingin piispa emeritus Eero Huovinen on esittänyt, että kirkko voisi välttyä hankalilta ristiriidoilta, jos se sukupuolineutraalin avioliiton tullessa voimaan luopuisi oikeudestaan vihkiä.

Helanderin selvityksessä tuodaan ilmi, että edes kaikki kirkkoon kuulumattomat eivät kannata sitä, että kirkko luopuisi avioliittoon vihkimisoikeudesta. Suomalaisista vain 18 prosenttia kannattaa kirkon vihkioikeudesta luopumista. Kirkon jäsenistä vain 11 prosenttia kannattaa vihkioikeudesta luopumista.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Piispainkokous haluaa säilyttää kirkon vihkioikeuden

Ajankohtaista

Piispojen mielestä näkemyseroja suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien avioliittoon on käsiteltävä niin, että kirkko ei jakaudu.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.