null Pääkirjoitus: Piispojen kummallinen kannanotto

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Piispojen kummallinen kannanotto

Piispat julkaisevat yhteisiä kannanottoja harvoin. Siksi on outoa, että evoluutioteorian ja luomisuskon käsittely saa palstatilaa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat julkaisevat harvakseltaan yhteisiä puheenvuoroja. Nyt sellainen on julkaistu. Tieteiden lahja käsittelee tieteen ja uskonnon suhdetta.

Edellinen koko piispakunnan allekirjoittama puheenvuoro on kahdenkymmenen vuoden takaa. Vuonna 1999 julkaistu Kohti yhteistä hyvää käsitteli hyvinvointiyhteiskunnan periaatteita ja tulevaisuutta. Piispat kannattivat pääomamarkkinoiden säätelyä ja korostivat valtion roolia heikkojen suojelijana ja oikeudenmukaisuuden puolustajana.

Vuonna 2008 piispat julkaisivat Rakkauden lahja -nimisen puheenvuoron perheestä, avioliitosta ja seksuaalisuudesta. Sitä eivät kuitenkaan kaikki piispat allekirjoittaneet.

Arkkihiippakunnan piispa Kari Mäkinen ja Kuopion piispa Wille Riekkinen katsoivat, että piispojen yksimielinen kannanotto olisi antanut suppean kuvan kirkossa käytävästä keskustelusta. Ennen kaikkea kyse oli silloin suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen.

Piispojen puheenvuoro keskittyy melko haaleaan perunaan eli kreationismiin.

Tieteen ja uskon suhteesta nykyiset piispat taas ovat yksimielisiä. He korostavat, että kristillinen teologia haluaa olla avointa tieteen tuloksille.

Piispojen mukaan teologian pitää koko ajan arvioida kriittisesti omia, vanhoista maailmankuvista periytyneitä traditioitaan nykytieteen valossa.

Kun piispat julkaisevat yhteisiä puheenvuoroja perin harvoin, voisi kuvitella, että puheenvuoron julkaisemiseen on jokin painava ajankohtainen syy.

Siksi tuntuu kummalliselta, että piispojen tiedepuheenvuorossa käytetään paljon palstatilaa evoluutioteorian ja luomisuskon suhteen käsittelyyn, vaikka jokainen rippikoulun viimeisen 40 vuoden aikana käynyt tietää, että Raamatun kertomusta maailman luomisesta ei pidä lukea luonnontieteellisenä kuvauksena elämän synnystä.

Vielä kummallisemmalta tuntuu se, että se Rakkauden lahjan kuuma peruna eli kirkon käsitys avioliitosta ja ihmisen seksuaalisuudesta ei näytä kuuluvan asioihin, joita pitäisi tarkastella nykytieteen valossa. Siihen ei edes viitata. Piispojen puheenvuoro keskittyy mieluummin melko haaleaan perunaan eli kreationismiin.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.