Poliisi kutsuttiin jatkoriparille huume-epäilyn vuoksi – leireillä on nollatoleranssi päihteille
Helsinkiläisen seurakunnan jatkoriparilla epäillään huumausainerikkomusta. Tapaus on hyvin harvinainen.
Helsinkiläisen seurakunnan jatkorippikoululeirille kutsuttiin lauantaina poliisi epäillyn huumausainerikkomuksen vuoksi. Kaksi leiriläistä lähetettiin kotiin. Asiasta lähettiin heti tietoa leiriläisten huoltajille ja sitä käsiteltiin nuorten kanssa. Poliisi jatkaa asian selvittämistä.
Kirkkohallituksen rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkisen mukaan huumeiden käyttöä tulee ilmi seurakuntien leiritoiminnassa onneksi todella harvoin. Samaa sanoo nuorisotyön pappi Aila Mäkinen Helsingin seurakuntien yhteisestä seurakuntatyöstä.
– En edes muista, koska olisin ennen tätä viimeksi kuullut vastaavasta, toteaa Mäkinen.
Leiriläiset tietävät, että asioihin puututaan.
– Jari Pulkkinen
Pulkkisen mukaan kirkko noudattaa lakia ja sillä on lasten ja nuorten toiminnassa nollatoleranssi päihteisiin. Alkoholi, huumeet ja tupakka ovat leireillä kiellettyjä. Jos päihteidenkäyttöä havaitaan, asiaan puututaan heti. Asiasta puhutaan nuoren kanssa ja vanhempiin ollaan yhteydessä. Tarvittaessa ollaan yhteydessä myös viranomaisiin ja tehdään lastensuojeluilmoitus.
Tupakasta kiinni jääminen ei välttämättä keskeytä leiriä, huumeet tekevät sen varmasti.
– Leirin turvallisuusasiakirjassa on määritelty turvallisuuteen liittyvät periaatteet. Niistä keskustellaan ennen leiriä nuorten ja huoltajien kanssa. Leiriläiset tietävät, että asioihin puututaan. Työntekijät ovat ammattitaitoisia ja jos huoli nuoresta herää, he tietävät mitä tehdä. Tässä Helsingin tapauksessa on toimittu aivan oikein, sanoo Pulkkinen.
Mäkisen mukaan Helsingin seurakuntien nuorten leirit ovat päihteettömiä ja savuttomia ja leireillä on selkeät turvallisuusohjeet. Tupakanpoltto johtaa keskusteluun nuoren ja vanhempien kanssa. Jos herää epäily huumausaineista, asiasta ollaan heti yhteydessä poliisiin. Poliisi huolehtii sen jälkeen yhteydestä myös sosiaalitoimeen ja lastensuojeluun.
– Kun leirikeskukset ovat syrjässä, jopa korvessa, niihin on aika vaikea kanniskella kaljoja. Alkoholia löydetään nykyisin leireillä erittäin harvoin. Jos nuori käyttää leirillä alkoholia, hänet passitetaan kotiin. Toki aina ensin keskustellaan nuoren ja vanhempien kanssa, sanoo Mäkinen.
Seurakunnan työntekijöillä on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, jos heillä herää huoli nuoresta.
– Leireillä on aina kyse paitsi nuoresta itsestään, myös kaikkien muiden leirilllä olevien hyvinvoinnista ja turvallisuudesta, korostaa Pulkkinen.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Jekkuja, hyttysiä ja riemun kiljahduksia – näin Espoon, Vantaan ja Helsingin nuoret kokivat Pisara-suurleirin
Hyvä elämäUiminen, yhteinen vapaa-aika ja teltassa nukkuminen tekivät kirkon varhaisnuorisotyön Pisara-suurleiristä monelle lapselle kesän kohokohdan.