Andy Warhol oli harras kristitty, joka kävi salaa kirkossa – poptaiteen edelläkävijästä tehtiin ooppera
Warholin kuvasarjat Marilynista ja Campbellin säilykepurkeista hätkäyttivät 1960-luvulla. Musiikkitalossa ja Espoon kaupunginteatterissa nähtävä FLASH FLASH -ooppera kertoo ristiriitaisen taiteilijan ja mediapersoonan tarinan.
Juha Siltanen kiinnostui Andy Warholista jo opiskellessaan 1980-luvulla Teatterikorkeakoulussa. Tuolloin ei poptaiteen edelläkävijänä 1960-luvulla tunnetuksi tullut amerikkalaistaiteilija ollut erityisen muodikas. Siltanen löysi kuitenkin hengenheimolaisen Juhani Nuorvalasta, joka opiskeli Sibelius-Akatemiassa.
Siltanen ja Nuorvala päättivät tehdä tarunhohtoisesta Warholista oopperan. FLASH FLASH valmistui vuonna 2008, mutta se saa kantaesityksensä vasta nyt Espoon kaupunginteatterin johtajan Erik Söderblomin ohjaamana.
– Tämä on nyt viides tai kuudes yritys tuoda ooppera näyttämölle. Meille on tullut tästä viivytyksestä jo vitsailun kohde. Toki yhtenä syynä siihen on se, että teos sisältää hyvin erikoisia elementtejä. Kyseessä ei todellakaan ole perinteinen ooppera, libreton kirjoittanut Siltanen kertoo.
Ooppera keskittyy Warholin kuolemaan. Taiteilija makaa newyorkilaisen sairaalan potilashuoneessa, joka näyttää hänen silmissään oopperan näyttämöltä. Kuoleva mies on siis omasta elämästään tehdyn oopperan katsoja.
– Warhol kuoli vuonna 1987 sairaalassa oltuaan sappirakon leikkauksessa. Kuolemalle ei löytynyt lääketieteellistä syytä. Yksi teoria on, että operaatio kävi sairaaloita pelkäävän taiteilijan hermoille niin pahasti, että hän yksinkertaisesti kuoli kauhuun, Siltanen sanoo.
Monille yllättävä tieto on ehkä se, että Andy Warhol oli harras kristitty, joka kävi salaa kirkossa viikoittain. Lähtökohtana tälle oli sukuperinne: hänen Slovakiasta muuttaneet vanhempansa olivat ortodokseja.
Warhol halusi tehdä taideteoksia, joiden kautta katsoja saavuttaa rauhan samoin kuin ikoni tarjoaa rauhan ja kokemuksen ikuisuudesta.
- Juha Siltanen
Warholin uskonnollisuus tulee vahvasti esiin FLASH FLASH -oopperassa. Juha Siltasen mukaan Warholin tuotannossa keskeinen käsite on ikoni, joka ortodoksisuudessa tarkoittaa ikkunaa toiseen, lohtua antavaan maailmaan.
– Warholin teokset perustuvat tunnepitoisiin kuviin, joita hän kopioi ja käsitteli grafiikan keinoin. 1960-luvun alussa hänen taiteessaan oli dramaattisia aiheita kuten autokolari ja sähkötuoli. Hän toisti samaa kuvaa useamman kerran, koska uskoi, että toisto häivytti kuvan järkyttävän vaikutuksen ja antoi katsojalle miellyttävän, tyhjän olon.
– Toiston tekniikkaa Warhol käytti muun muassa tunnetuissa kuvasarjoissaan Marilyn Monroesta ja Campbellin säilykepurkeista. Warhol halusi tehdä taideteoksia, joiden kautta katsoja saavuttaa rauhan samoin kuin ikoni tarjoaa rauhan ja kokemuksen ikuisuudesta.
Warholin uskonnollisuutta kuvastaa myös se, että hänen viimeiseksi työkseen jäi sadan teoksen sarja kristinuskon keskeisestä teemasta, viimeisestä ehtoollisesta.
Juha Siltasen mielestä Andy Warholiin kiteytyy jotain olennaista 1900-luvun lopun kuluttamisen kulttuurista, palvoihan hän itsekin rahaa. Samalla yksinäisen ja salaperäisyyden verhoaman taiteilijan tuotantoon on piilotettu voimakasta hengellisyyttä.
– Warhol oli ristiriitainen mutta tietyllä tavalla täysin synnitön ihminen. Vaikka hän oli rikas, hän eli askeettisesti ja toimi kaikessa sääntöjen mukaisesti, Siltanen pohtii.
– Warholin Factory-studiolla hengaili ihmisiä, joita hän kutsui superstareiksi. Siitä tulevat väkisinkin mieleen Jeesus ja apostolit: Warhol oli keskellä syntisten laumaa, jonka elämää hän kuvasi ja dokumentoi.
Juhani Nuorvalan säveltämän FLASH FLASH -oopperan musiikki poikkeaa perinteisestä oopperamusiikista niin soundinsa kuin virityksen puolesta. Välillä tullaan lähelle rock-sointia. Oopperassa esiintyvät laulajat Tuuli Lindeberg, Varvara Merras-Häyrynen, Martti Anttila, Sampo Haapaniemi ja David Hackston sekä tanssija Ari Kauppila.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Harras hetki: Ninni Poijärvi löytää mielenrauhan maalaamalla
HengellisyysSiveltimien ja värien seurassa Ninni Poijärvellä ei ole suorituspaineita.