null Harras hetki: Koreografi Hanna Brotherus lepää liikkuessaan – perhe vitsailee siitä, että äiti ei osaa olla paikallaan

Hanna Brotherus aloittaa jokaisen päivänsä herättelemällä kehonsa.

Hanna Brotherus aloittaa jokaisen päivänsä herättelemällä kehonsa.

Hengellisyys

Harras hetki: Koreografi Hanna Brotherus lepää liikkuessaan – perhe vitsailee siitä, että äiti ei osaa olla paikallaan

Koreografi rauhoittuu, kun saa kävellä, tanssia, joogata tai vähintään katsella liekkien liikettä.

Liikkuminen on koreografi Hanna Brotherukselle niin tärkeä asia, että siitä on muodostunut perheen sisäinen vitsi. Hän ei yksinkertaisesti osaa olla paikallaan. ­Koreografi toteaakin lepäävänsä liikkeessä.

Brotheruksen aamu alkaa kehon herättämisellä, jolloin hän ikään kuin saapuu omaan kehoonsa. Hän levittää olohuoneeseen joogamaton ja hieroo ensin jalkapohjansa. Herättely jatkuu hengityksillä, lihasharjoituksilla ja venytyksillä. Lopuksi Brotherus paneutuu makaamaan kiitollisena tästä hetkestä.

Päivän aikana Brotherus on liikkeessä eri tavoin. Hän kulkee paikasta toiseen kävellen tai polkupyörällä aina kun voi. Koreografin työhön liittyvät automaattisesti liike ja tanssi. Vapaa-ajallaan hän kävelee mielellään metsässä.

Mieli ja keho ovat yhtä

Jos mieltä painaa jokin, Hanna Brotherus tuntee sen kehossaan. Hän kokee myös hyvän olon kokonaisvaltaisesti.

Liiassa paikallaanolossa hälytyskellot alkavat soida, sillä silloin mielikään ei liiku. Brotherus on huomannut tämän erityisesti silloin, kun on joutunut olemaan pitempään liikkumatta. Piinaavinta oli, kun neljän lapsen äiti joutui yhden raskautensa aikana olemaan kaksi kuukautta paikoillaan. Hän tunsi muuttuneensa kuoreksi, joka ei tuntenut omaa sisintään.

Aina Brotheruksen ei kuitenkaan tarvitse itse liikkua tunteakseen hyvää oloa. Hän nauttii vaikkapa takkatulen tai muiden ihmisten liikkeestä.

Hitaiden liikkeiden oppimista

Iän myötä Hanna Brotherus on tajunnut, että elämä on haurasta ja herkkää. Aina ei tarvitse kulkea sata lasissa. Viitisen vuotta sitten hän löysi joogan ja oppi tekemään hitaita liikkeitä. Se ei olisi onnistunut häneltä nuorena, jolloin esimerkiksi taiji tuntui liian hitaalta liikuntamuodolta.

Brotherus on kokenut entistä tärkeämmäksi kaikenlaisen omasta hyvinvoinnista huolehtimisen. Hänen mielestään itsensä ja oman kehonsa kuuntelu on tervettä itsekkyyttä ja suurta rakkautta myös lähimmäisiä kohtaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.