null Harras hetki: Ninni Poijärvi löytää mielenrauhan maalaamalla

Ninni Poijärvi hämmästelee usein maalaamisensa lopputulosta.

Ninni Poijärvi hämmästelee usein maalaamisensa lopputulosta.

Hengellisyys

Harras hetki: Ninni Poijärvi löytää mielenrauhan maalaamalla

Siveltimien ja värien seurassa Ninni Poijärvellä ei ole suorituspaineita.

Ninni Poijärvi ottaa käteensä siveltimen ja alkaa maalata. Hän ei vaihda taiteilijatakkia ylleen, eikä mieti paikkaa, mihin asettua. Maalaaminen käy yhtä hyvin keittiön ruokapöydän ääressä kuin lattialla. Ajankohta voi olla aamu, päivä tai ilta.

Poijärvi on huomannut olevansa elämänvaiheessa, jossa on tärkeä löytää mielenrauha. Hän saattaa stressata ja kokea paineita monista sellaisista asioista, jotka hän ymmärtää toissijaisiksi, kun hän laittaa elämäänsä oikeisiin mittasuhteisiin. Olisi hyvä muistaa, että asioilla on tapana järjestyä. Eikä muiden sanomisten pitäisi antaa jäädä möykyksi sisälle, vaan kannattaisi suhtautua toisiin niin, että heilläkin voi olla vaikeaa.

Kodin seinällä muistutus

Puolitoista vuotta sitten Ninni Poijärvelle tuli sellainen olo, että hän haluaa taas maalata. Kaapin kätköistä löytyi neljä haaleaa väriä, jotka olivat jääneet aiemmin käyttämättä. Niistä syntyi Valoa päin -taulu. Nyt se muistuttaa kodin seinällä siitä, mitä kohti hän on menossa.

Kun on rauhallinen mieli, hyväksyy itsensä ja antaa itselleen anteeksi.

Kun Poijärvi aloittaa maalaamisen, hänellä saattaa olla mielessään väri tai kuvio. Erityisesti sinisen eri sävyt kiinnostavat häntä. Lopputuloksesta hän on usein samalla tavalla hämmästynyt kuin joskus kirjoittaessaan laulua – tuollainenko siitä tuli? Ei hän niin ollut ajatellut, mutta ehkä sen takana oli se joku, joka ihmisessä puhuu.

Mielessä takkatuli ja kynttilän valo

Kaikista mieluisimman oman hetkensä Ninni Poijärvi kokee hiljaisuudessa. Aikaisemmin hän ei oikein osannut ottaa aikaa itselleen. Nyt hän on oppinut.

Kotona puitteet eivät ole tällä hetkellä useinkaan sellaiset, että Poijärvi pystyisi maalaamaan rauhassa yksin. Mutta kun hän näkee mielessään takkatulta tai kynttilän valoa, vaikka niitä ei oikeasti olisikaan, hänelle tulee ajaton olo. Silloin hän voi olla muiden seurassakin rauhassa. Kaikki puuhaavat omia tärkeitä asioitaan, eikä kukaan kyttää toisten tekemisiä. Jokainen saa tehdä sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Poijärvelle sisäinen rauha ja voima ovat sama asia. Hän on huomannut, että sisäinen voima löytyy, kun pysähtyy. Kun on rauhallinen mieli, hyväksyy itsensä ja antaa itselleen anteeksi. Silloin kaikki muutkin ihmiset saavat olla sellaisia kuin ovat.

Toisinaan tämä elämän matka tuntuu Poijärvestä vaikealta. Mutta maalatessa hänellä ei ole suorituspaineita. Silloin hän ei ole velkaa kenellekään. Hän ei maalaa muiden odotusten vuoksi, ei velvollisuudesta, eikä siksi, että on pakko. Poijärvi maalaa, koska se tuo hänelle iloa.

 

Katso Jouluradion video, jolla Poijärvi kertoo, mitä joulu ja joulumusiikki hänelle merkitsevät:

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.