null Presidentti Tarja Halonen valitsi emojin anteeksiantamiselle – ”Haluaisin nähdä enemmän malttia, empatiaa ja kykyä myöntää omat virheensä”

Ajankohtaista

Presidentti Tarja Halonen valitsi emojin anteeksiantamiselle – ”Haluaisin nähdä enemmän malttia, empatiaa ja kykyä myöntää omat virheensä”

Virallisen emojihakemuksen perusteella Unicode päättää, otetaanko anteeksiantamisen emoji osaksi kansainvälistä emojivalikoimaa. Kampanjan käynnisti kirkko.

Presidentti Tarja Halonen huipensi Forgivemoji-kampanjan poimimalla kampanjan keräämien yleisöehdotusten joukosta emojin, joka kuvastaa anteeksiantamista.

Halosen valitsemassa emojissa on taustalla punainen sydän ja sen edessä kaksi kättä, jotka nostavat peukalonsa pystyyn. Valitussa emojissa korostuvat anteeksiantamisen positiivinen tunnepuoli ja rauhaa rakentava vaikutus.

– Olen seurannut huolestuneena keskustelukulttuurin polarisoitumista sekä Suomessa että maailmalla. Haluaisin nähdä etenkin digitaalisissa kanavissa käytävissä keskusteluissa nykyistä enemmän malttia, empatiaa ja kykyä myöntää omat virheensä. Emojit ovat nykyisin erottamaton osa ihmisten välistä viestintää ja siksi tarvitaan emoji, joka sanoo: annan sinulle anteeksi, Halonen kertoo.

Suomalaislähtöinen Forgivemoji-kampanja alkoi viime vuoden lopulla etsiä emojia anteeksiantamiselle. Virallisessa kansainvälisessä emojivalikoimassa on yli 3000 erilaista symbolia, mutta toistaiseksi yksikään niistä ei kuvasta anteeksiantamista.

– Presidentti Halonen oli juuri oikea henkilö valitsemaan voittajaehdotuksen. Anteeksiantamisen emojin on tarkoitus rakentaa siltoja ihmisten välillä juuri niin kuin Halonen on tehnyt sekä presidenttikausillaan että myöhemmässä toiminnassaan”, kertoo Forgivemoji-kampanjan käynnistäneen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon viestintäjohtaja Tuomo Pesonen.

BBC uutisoi kampanjan

Kampanja herätti suurta huomiota kansainvälisessä mediassa: siitä raportoivat muiden muassa BBC, The Guardian ja australialainen ABC. Sosiaalisessa mediassa kampanja tavoitti kansainvälisesti yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Suomella on vahva maine sekä rauhanrakentajana että tietotekniikan edelläkävijänä.

Nettiyleisön lähettämien ehdotusten joukosta presidentti Tarja Halonen valitsi idean, jonka Forgivemoji-kampanja seuraavaksi toimittaa emojikatalogia hallinnoivalle Unicode-organisaatiolle.

– Suomella on vahva maine sekä kansainvälisenä rauhanrakentajana että tietotekniikan edelläkävijänä. Kampanja yhdisti hienosti nämä kaksi suomalaista vahvuutta. Toivon, että mukanaoloni kampanjassa edesauttaa anteeksiantamisen emojin päätymistä osaksi virallista valikoimaa, Halonen sanoo.

Seuraavaksi Forgivemoji-kampanja laatii Unicoden vaatimukset täyttävän virallisen emojihakemuksen. Kriteerejä uudelle emojille ovat muiden muassa emojin tarpeellisuus eli poikkeavuus nykyvalikoimasta, käytön odotettu laajuus ja tulkinnan selkeys.

Hakemuksen perusteella Unicode päättää, otetaanko anteeksiantamisen emoji osaksi emojivalikoimaa, jota organisaatio päivittää kerran vuodessa.

Otetaanko emoji käyttöön syksyllä 2021?

Jos emoji pääsee osaksi Unicoden valikoimaa, eri laitevalmistajat ja palveluiden tarjoajat muokkaavat siitä omat versionsa, jotka ovat yleisessä käytössä aikaisintaan syksyllä 2021.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon aloitteesta käynnistynyt Forgivemoji-kampanja käynnistyi syksyllä 2019. Kampanjassa olivat mukana muiden muassa myös CMI, Diakonissalaitos, ClearChannel, viestintätoimisto Kaiku Helsinki, Kirkon Ulkomaanapu, Helsingin seurakuntayhtymä sekä Suomen Lähetysseura.

Sosiaalisen median ja forgivemoji.com-verkkosivun kautta kampanja sai tuhansia emojiehdotuksia ympäri maailmaa. Omat ehdotuksensa videomuodossa kertoivat myös tunnetut suomalaiset kuten Kaj Kunnas, Minttu Mustakallio ja Kari Kanala.

Forgivemojin etenemistä hakemusvaiheeseen voi seurata verkkosivuilla forgivemoji.com sekä Twitterissä ja Instagramissa kanavassa @forgivemoji.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Anteeksi antamisen voima yllättää – Toimi näin, jos menneisyyden asiat vaivaavat sinua

Hyvä elämä

Kun ihmistä kohdellaan kaltoin, teon antaminen anteeksi voi tuntua mahdottomalta. Kirkko ja kaupunki kysyi lukijoilta, miten sovinnon tekeminen onnistui ja mitä sen jälkeen tapahtui.