null Professori Hiilamo ja työryhmä: Nuorten osallistumistulo tekisi sosiaaliturvajärjestelmastä kannustavamman

Kannustavampi sosiaaliturva vähentäisi nuorten syrjäytymistä, päätellään tuoreessa selvityksessä.

Kannustavampi sosiaaliturva vähentäisi nuorten syrjäytymistä, päätellään tuoreessa selvityksessä.

Ajankohtaista

Professori Hiilamo ja työryhmä: Nuorten osallistumistulo tekisi sosiaaliturvajärjestelmastä kannustavamman

Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on kannustinloukko, joka johtaa helposti syrjäytymiseen.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon johtama työryhmä ehdottaa alle 25-vuotiaille maksettavaa nuorten osallistumistuloa. Sen saaminen velvoittaisi osallistumispalveluihin, jotka kannustavat opiskelemaan ja työhön.

Selvitys velvoittaisi maakunnat perustamaan Ohjaamo-palveluita, joiden vastuulla on järjestää osallistumispalveluita alle 25-vuotiaille.

Työryhmä haluaa myös helpottaa alle 25-vuotiaiden opintolainan saamista siten, että maksuhäiriömerkintä olisi voimassa korkeintaan vuoden. Alle 18-vuotiaat haluttaisiin myös vapauttaa joukkoliikenteen tarkastusmaksuista.

Selvityksen mukaan nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on liian jäykkä, ja siinä on kannustinloukkuja. Työryhmä pitää ongelmallisena sitä, että nuorten toimeentuloa turvaa neljä hyvin erilaista järjestelmää: työmarkkinatuki, toimeentulotuki, opintotuki ja sairausperusteiset toimeentuloturvaetuudet.

– Yksi yhteinen nuorten sosiaaliturvaetuus tekisi sosiaaliturvajärjestelmästä joustavamman ja kannustavamman. Samalla se purkaisi kannustinloukkuja ja helpottaisi yhteensovittamisen ongelmia, työryhmä kirjoittaa selvityksessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö asettivat viime helmikuussa Hiilamon selvityshenkilöksi tekemään ehdotuksia nuorten osallisuuden lisäämiseksi. Toimeksiantona oli ehdottaa konkreettisia toimenpiteitä, jotka ehkäisevät syrjäytymistä. Selvitys julkaistiin Diakonia-ammattikorkeakoulun Diak Puheenvuoro -julkaisussa.

Nuorten osallisuuden edistäminen – Selvitysmiehen raportti -artikkelin voi lukea täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Heikki Hiilamo: Poikien huono koulumenestys hyväksytään liian helposti

Ajankohtaista

Professori Heikki Hiilamon mukaan nuorten miesten syrjäytymisen syyt löytyvät usein kouluvuosista. Jopa mopon virittäminen voi johtaa vaikeuksiin vielä vuosien kuluttua.