null Professori Hiilamo ja työryhmä: Nuorten osallistumistulo tekisi sosiaaliturvajärjestelmastä kannustavamman

Kannustavampi sosiaaliturva vähentäisi nuorten syrjäytymistä, päätellään tuoreessa selvityksessä.

Kannustavampi sosiaaliturva vähentäisi nuorten syrjäytymistä, päätellään tuoreessa selvityksessä.

Ajankohtaista

Professori Hiilamo ja työryhmä: Nuorten osallistumistulo tekisi sosiaaliturvajärjestelmastä kannustavamman

Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on kannustinloukko, joka johtaa helposti syrjäytymiseen.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon johtama työryhmä ehdottaa alle 25-vuotiaille maksettavaa nuorten osallistumistuloa. Sen saaminen velvoittaisi osallistumispalveluihin, jotka kannustavat opiskelemaan ja työhön.

Selvitys velvoittaisi maakunnat perustamaan Ohjaamo-palveluita, joiden vastuulla on järjestää osallistumispalveluita alle 25-vuotiaille.

Työryhmä haluaa myös helpottaa alle 25-vuotiaiden opintolainan saamista siten, että maksuhäiriömerkintä olisi voimassa korkeintaan vuoden. Alle 18-vuotiaat haluttaisiin myös vapauttaa joukkoliikenteen tarkastusmaksuista.

Selvityksen mukaan nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on liian jäykkä, ja siinä on kannustinloukkuja. Työryhmä pitää ongelmallisena sitä, että nuorten toimeentuloa turvaa neljä hyvin erilaista järjestelmää: työmarkkinatuki, toimeentulotuki, opintotuki ja sairausperusteiset toimeentuloturvaetuudet.

– Yksi yhteinen nuorten sosiaaliturvaetuus tekisi sosiaaliturvajärjestelmästä joustavamman ja kannustavamman. Samalla se purkaisi kannustinloukkuja ja helpottaisi yhteensovittamisen ongelmia, työryhmä kirjoittaa selvityksessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö asettivat viime helmikuussa Hiilamon selvityshenkilöksi tekemään ehdotuksia nuorten osallisuuden lisäämiseksi. Toimeksiantona oli ehdottaa konkreettisia toimenpiteitä, jotka ehkäisevät syrjäytymistä. Selvitys julkaistiin Diakonia-ammattikorkeakoulun Diak Puheenvuoro -julkaisussa.

Nuorten osallisuuden edistäminen – Selvitysmiehen raportti -artikkelin voi lukea täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Heikki Hiilamo: Poikien huono koulumenestys hyväksytään liian helposti

Ajankohtaista

Professori Heikki Hiilamon mukaan nuorten miesten syrjäytymisen syyt löytyvät usein kouluvuosista. Jopa mopon virittäminen voi johtaa vaikeuksiin vielä vuosien kuluttua.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.