Iceheartsin toiminnanjohtaja Teemu Vartiamäki uskoo, että hyvin kohdellut lapset tahtovat kohdella toisia hyvin.
Icehearts perustaa uusia joukkueita Vantaalle ja luo hyvän kierrettä
Toiminnanjohtaja Teemu Vartiamäen mukaan harrastus voi parhaimmillaan luoda tunteen siitä, että on osa porukkaa.
Olisitko valmis ottamaan vastaan työn, johon pitää sitoutua 12 vuodeksi? Tätä on joukko ihmisiä miettinyt tänä syksynä, kun Icehearts on rekrytoinut uusia kasvattajia.
Yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa Icehearts perustaa Vantaalle kaksi uutta poikajoukkuetta ja yhden tyttöjoukkueen Korso–Koivukylä-alueelle. Joukkueiden tueksi kootaan kaupungin työntekijöistä moniammatillinen ohjausryhmä.
Sitoutuminen 12 vuodeksi kuulostaa hurjalta, mutta hakijoita on ollut. Moni sosiaalialalla työskentelevä on huomannut, että juuri pitkäjänteisyydellä saavutetaan lasten ja nuorten kanssa paljon.
Tänä syksynä perustettavien joukkueiden lisäksi Vantaalla toimii neljä vanhaa joukkuetta, kolme poikien ja yksi tyttöjen. Lajeina ovat jalkapallo ja sähly.
– Voi sanoa, että Iceheartsille kuuluu hyvää. Olemme myös iloisia siitä, että toimistomme palasi juurilleen Vantaalle, sanoo toiminnanjohtaja Teemu Vartiamäki uudella Aviapoliksen toimistolla.
Vanhempikin jaksaa, kun kuulee välillä hyvää
Iceheartsin toimintamalli perustuu pysyvyyteen ja kokonaisvaltaisuuteen. Urheiluharrastus on osa kokonaisuutta, mutta tärkeää on myös se, että kasvattajat tukevat koulunkäynnissä ja muussa elämässä.
– Perheen kanssa tehdään tiiviisti yhteistyötä. Kahdentoista vuoden aikana opettajat ja sosiaalityöntekijät vaihtuvat, mutta yksi ihminen pysyy, Vartiamäki kertoo.
Mukaan valitaan lapsia, jotka tarvitsevat erityistä tukea. He voivat olla yksinhuoltajaperheestä tai maahanmuuttajataustaisia tai vaikka sellaisia, joiden on vaikea keskittyä.
Jutun juonena on myös se, että lapsi saa elämäänsä aikuisen, joka näkee hänessä hyvää ja sanoo sen ääneen. Se voi olla harvinaista lapselle, jonka Wilma-merkinnät ovat negatiivisia ja jonka vanhempi kokee olevansa uupunut. Vanhempaakin voi auttaa jaksamaan se, että joku välillä sanoo, että lapsesi on tosi upea tyyppi.
– Haluamme luoda hyvän kierrettä. Kun kokee hyvyyttä, se kokemus lähtee kasvamaan.
Syrjäytymisen ennaltaehkäisy luo huimat säästöt
Iceheartsin perustivat Ilkka ja Ville Turkka vuonna 1996. Teemu Vartiamäki aloitti toiminnanjohtajana vuosi sitten.
Perustoimintamalli on pysynyt lähes samana 20 vuoden ajan ja onnistunut syrjäytymisen ennaltaehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän kustannusvaikuttavuuslaskelman mukaan yhden Icehearts-joukkueen tuoma säästöt yhteiskunnalle ovat noin 2,8 miljoonaa euroa.
Meistä saa tulla lapselle tosi tärkeitä, mutta äiti on äiti ja isä ja on isä. Me tuemme vanhemman ja lapsen välistä suhdetta. Olemme kasvatuskumppaneita.
Vartiamäen mukaan yhä useammalla lapsella ja nuorella menee nykyään hyvin, mutta ongelmat kasautuvat joillekin. Eriarvoistuminen näkyy myös harrastuksissa. Toiset harrastavat lähes joka päivä, toisilla ei mahdollisuutta edes yhteen harrastukseen.
– Harrastuksessa lapsi voi oppia kiinnittymään ja kuulumaan ryhmään. Siksi se voi olla tärkeä asia, Vartiamäki toteaa.
Tärkeä miehen malli
Kun kasvattaja on mukana lapsen elämässä monta vuotta, matkan varrelle mahtuu monenlaisia vaiheita. Teemu Vartiamäen mukaan ensimmäiset vuodet ovat pitkälti luottamuksen rakentamista.
– Meistä saa tulla lapselle tosi tärkeitä, mutta äiti on äiti ja isä ja on isä. Me tuemme vanhemman ja lapsen välistä suhdetta. Olemme kasvatuskumppaneita.
Iceheartsissa on huomattu, kuinka tärkeä erityisesti miehen malli on pienille ja vähän isoimmillekin pojille. Päiväkodissa ja koulumaailmassa niitä on vähän.
– Saman sukupuolen edustajia ei poikien elämässä välttämättä ole kovin monta, tai mielikuva miehestä voi olla sellainen, että häneen ei voi luottaa tai että hän on väkivaltainen. On arvokasta, että lapsi näkee, että mies ja nainen voivat olla tasavertaisia.
– Lisäksi sekä tytöillä että pojilla on myös fyysisen nujuamisen tarve, he haluavat painia ja olla sylissä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Iceheartsissa aikuinen kulkee tukea tarvitsevan lapsen rinnalla ekaluokasta täysi-ikäisyyteen – samalla harrastetaan joukkueurheilua hymy korvissa
Hyvä elämä”Iceheartsiin pitäisi saada lisää tyttöjä”, sanoo alakoululainen Success, joka on ollut mukana toiminnassa eskari-iästä saakka.


.jpg)