null Puolukka, 11 v, arvioi: Sirkusooppera voittaa sirkuksen

CircOpera antaa katsojan tuntea naurua, iloa, odotusta, jännitystä ja pelkoa. Kuva Minna Hatinen.

CircOpera antaa katsojan tuntea naurua, iloa, odotusta, jännitystä ja pelkoa. Kuva Minna Hatinen.

Hyvä elämä

Puolukka, 11 v, arvioi: Sirkusooppera voittaa sirkuksen

Kuolemanpyörä kauhistuttaa ja eri taidelajien yhdistelmä kiehtoo CircOperassa. Välillä oopperalaulaja seisoo käsillään.


Kohta hän varmasti tippuu ja kuolee.

Ramon Kathriner juoksee korkeuksissa ympäri kuolemanpyörää, hyppii samalla hyppynarulla ja vetää välillä mustan hupun kasvojensa eteen niin, ettei näe mitään. En melkein pysty hengittämään, sillä temput ovat hurjia, eikä turvavarustusta näy. Esityksen jälkeen yleisö vislaa ja huutaa bravo.

En tiennyt mitä odottaa sirkuksen, oopperan ja baletin yhdistelmältä. Jos kuvittelet Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkusta tai Cirque du Soleilen esitystä niin, että taustalla orkesteri soittaa klassista musiikkia, ja yhdistät siihen vielä balettitanssijat, voit kuvitella, millainen CircOpera on.

Osaatko kuvitella oopperalaulajan laulavan käsillään seisten tai isokokoiset ampiaiset yhdistettynä jongleeraukseen? CircOperassa koin esimerkiksi nämä asiat.

Pidin eniten siitä, miten erilaiset taidelajit oli yhdistetty yhdeksi upeaksi kokonaisuudeksi. Olen nähnyt paljon sirkusesityksiä, mutta muut eivät ole olleet yhtä hienoja ja kiehtovia kuin tämä. Oopperan, baletin ja akrobatian huippuosaajat luovat suurenmoisen kokemuksen.

CircOpera antaa katsojan tuntea naurua, iloa, odotusta, jännitystä ja pelkoa.

Kaiken takana on rakkaus

Tarina rakkauden etsimisestä ja löytämisestä kulkee esityksen taustalla, kuten oopperassa usein. Esiintyjinä on toisiinsa kokonaan rakastunut pari, hulvattoman hauska ja monipuolinen sirkusväki ja itsevarmuutta huokuva sirkustirehtööri.

Asut ovat värikkäitä, hullunkurisia, hauskoja ja osa vanhanaikaisia. Jotkut näyttävät oikeilta työuniformuilta, ja jopa eläinasuja löytyy.

Taustakankaaseen heijastetaan eri kuvia riippuen kohtauksesta ja sen tunnelmasta. Alkukangas näyttää vanhanaikaiselta punaiselta esiripulta. Katsomoparvien edestä kiertävät moniväriset valot, jotka luovat sirkustunnelmaa. Oikea tuli tehostaa joitakin kohtauksia.

Musiikki oli laadukasta ja sopi erittäin hyvin kohtauksiin. Oopperalaulajat osasivat laulaa milloin dramaattisesti ja milloin hilpeästi. En osannut odottaa niin paljon hauskuutta oopperassa.

Oopperaa korkealta. Kuva Heikki Tuuli.

Oopperaa korkealta. Kuva Heikki Tuuli.

Turhan hurja alle kouluikäisille

Esityksen suunnittelu, lavastus ja puvustus onnistuivat erinomaisesti ja toimivat hyvin yhdessä. Kuolemanpyörätempussa voisi olla suojavarustus, sillä temppu on niin vaarallinen, että jos jokin olisi mennyt pieleen ja sirkustaiteilija pudonnut maahan, hän olisi varmasti kuollut tai ainakin katkaissut lähes kaikki luunsa ja halvaantunut.

Mielestäni esitys sopii yli seitsemänvuotiaille katsojille, vaikka sitä suositellaan yli viisivuotiaille. Esitys on aika hurja, ja kouluikäinen ymmärtää sen paremmin kuin pienempi. Esityksen kokonaiskesto on 2 tuntia ja 15 minuuttia, joten se voi olla nuorelle lapselle pitkä.

CircOpera Suomen Kansallisoopperassa 28.11.2019 asti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.