null Raskaussyrjinnän laajuuden tiettäväksi tekeminen yksi lukuisista tasa-arvoteoista − 100 tasa-arvoteolle NNKY:n tunnustuspalkinto

Raskaussyrjintä oli yksi palkitun hankkeen esiin tuomista epäkohdista. Kuva: iStock.

Raskaussyrjintä oli yksi palkitun hankkeen esiin tuomista epäkohdista. Kuva: iStock.

Ajankohtaista

Raskaussyrjinnän laajuuden tiettäväksi tekeminen yksi lukuisista tasa-arvoteoista − 100 tasa-arvoteolle NNKY:n tunnustuspalkinto

− Kun tasa-arvon pintaa rapsaisee, kyllä sen alta jotakin paljastuu, totesi 100 tasa-arvotekoa -hankkeen juhlatoimikunnan kunniapuheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen.

Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys NNKY palkitsi vuotuisella tunnustuspalkinnolla Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (TANEn) 100 tasa-arvotekoa -hankkeen 10 000 eurolla.

100 tasa-arvotekoa oli Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 hanke, joka sai laajan joukon yhteiskunnallisia toimijoita edistämään sukupuolten tasa-arvoa konkreettisin teoin. Esimerkiksi tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara nosti hankkeen avulla esiin raskaussyrjinnän. Tasa-arvovaltuutetun mukaan raskaussyrjinnän laajuus ei ole noussut riittävästi tasa-arvopoliittiseen keskusteluun, vaikka se on ollut pitkään suurin tasa-arvovaltuutetulle tulevien työelämäsyrjintään liittyvien yhteydenottojen syy.

100 tasa-arvotekoa -hankkeen juhlatoimikunnan kunniapuheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen, oli myös vastaanottamassa NNKY:n palkintoa tiistaina 24. huhtikuuta Helsingissä.

− Metoo-kampanja osoitti, että tasa-arvoa on hyvä pintakerros. Kun sitä vähän rapsaisee, kyllä sieltä jotakin paljastuu, kommentoi presidentti palkitun hankkeen esiin nostamia eriarvoisuuksia.

Halonen kommentoi, että hänellä oli sellainen tuntuma ennen 100 tasa-arvotekoa -hanketta, että hanke saa yhteiskunnalliset tekijät liikkeelle.

− Se jotenkin oli ilmassa, mutta sitä ei tiedetty millaisiin mittasuhteisiin se repeää.

− Hanke lähti Suomen juhlavuotena liikkeellä paremmin kuin uskalsi toivoa, jatkoi Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä.

100 tasa-arvotekoa -hanke käsitteli tasa-arvoteemoja kattavasti ja nosti esiin sukupuolten tasa-arvon merkitystä. Hanke julkaisi 124 tasa-arvotekoa erilaisilta toimijoilta ympäri Suomen. Lisäksi ulkoministeriö julkaisi 150 tasa-arvotekoa ja Helsingin kaupunki 100 tasa-arvotekoa.

Palkittu hanke sai myös jatkoa.

− Jatkamme nyt Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta 2018−2019 -hankkeella, jossa presidentti Halonen on lupautunut olemaan mukana, Heinilä kertoo.

NNKY on 1850-luvulla alkunsa saanut naisten ja tyttöjen liike, joka toimii 120 maassa. NNKY:n tavoitteena on luoda tytöille ja naisille turvallinen elinympäristö, vahvistaa tasa-arvoa, ihmisoikeuksien toteumista, rauhaa ja kestävää kehitystä.

Suomen NNKY-liiton tulorahoitus muodostuu vuokratuotoista, toiminta-avustuksista, lahjoituksista ja jäsenmaksuista. NNKY:n tunnustuspalkinnon taustalla on vuonna 2002 perustettu Riutulan rahasto, jonka vuosituotolla liitto palkitsee NNKY:n toiminta-ajatuksen mukaisia naisten ja tyttöjen hyvinvointia edistäviä toimintoja. Riutula oli maailman pohjoisin lastenkoti Inarissa.

Presidentti Tarja Halonen oli yksi tunnustuspalkinnon vastaanottajista. Kuva: Maija Saari.

Presidentti Tarja Halonen oli yksi tunnustuspalkinnon vastaanottajista. Kuva: Maija Saari.

NNKY:n rahoituksesta kertovaa kohtaa täsmennetty 24.4. klo 15.05.

Poimintoja 100 tasa-arvotekoa -hankkeen hedelmistä

Vantaan kaupunki teki suunnitelman tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja tehosti viestintää lähisuhdeväkivallasta.

Espoon kaupunki perusti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopalkinto TASSUn tekemään tunnetuksi kaupungissa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä tekoja.

Kirkkohallitus päätti perustaa kirkon tasa-arvopalkinnon.

Suomen NNKY-liiton Nuoret naiset mukaan päätöksentekijöiksi -hanke.

KD Naiset teki kristillisdemokraattiselle puolueelle sen ensimmäisen erillisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus-ohjelman.

Rusetti - Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys ry - selvitti naisten ja miesten tasa-arvon toteutumista vaimmaisjärjestöjen päätöksenteossa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Luterilaisen kirkon ”korkeimmat virat menevät miehille ja naiset joutuvat suorittaviin tehtäviin” – Vastuuviikko haastaa tekoihin tasa-arvon hyväksi

Ajankohtaista

Suomen ekumeenisen neuvoston koordinaattori Anna Hyvärinen kannustaa seurakuntia itse miettimään, miten ne voisivat edistää sukupuolten tasa-arvoa.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.