null Rationalisti Sanal Edamaruku kyseenalaisti itkevän patsaan ja taistelee nyt intialaisten taikauskoa vastaan Suomesta käsin

Suomi muistuttaa Intiasta muuttanutta 65-vuotiasta Sanal Edamarukua lapsuuden Keralasta vesistöineen ja metsineen. 

Suomi muistuttaa Intiasta muuttanutta 65-vuotiasta Sanal Edamarukua lapsuuden Keralasta vesistöineen ja metsineen. 

Ajankohtaista

Rationalisti Sanal Edamaruku kyseenalaisti itkevän patsaan ja taistelee nyt intialaisten taikauskoa vastaan Suomesta käsin

Sanal Edamaruku tunnetaan ympäri Intiaa taikauskon vastustajana ja uskonnonvapauden puolestapuhujana. Ääriuskonnolliset radikaalit ovat tappaneet Edamarukun kollegoja. Väkivallan uhan vuoksi Edamaruku asuu nyt Suomessa.

Rationalisti Sanal Edamaruku on Intiassa tv:stä tuttu julkisuuden henkilö. YouTubesta löytyy videoita, joissa hän kiertää ryhmänsä kanssa Intiaa toisintaen ihmeitä ja osoittaen, että niille on olemassa looginen selitys

Nykyään Edamaruku asuu Helsingissä. Hän pyörittää kustantamoa, joka julkaisee Intiassa vapaa-ajattelun perusteoksia ja tieteellisiä klassikoita. Hän pyörittää Suomesta käsin myös Rationalist International -järjestöä. Järjestön tavoitteena on edistää rationaalista ajattelua ja yhteiskunnan sekä päätöksenteon maallistumista.  

Gurubusters-dokumentissa 90-luvulta Edamaruku kumppaneineen taikoo pyhää tuhkaa tyhjästä ja sytyttää liekkejä kastelemalla paperia vedellä. Edamarukun rationalistitoverit myös työntävät neuloja poskiensa läpi ja hautaavat päitään hiekkaan gurujen ihmetekojen hengessä. 

– Eräskin guru sanoi, että voisi tappaa ihmisiä loitsuillaan. Annoin hänen suorassa lähetyksessä koettaa tappaa minut magialla, Edamaruku kertoo.

Vaikka perustuslain mukaan Intia on sekulaari valtio, guruilla, pyhillä miehillä ja astrologialla on suuri yhteiskunnallinen vaikutus.

Video gurun yrityksestä viedä Edamarukun henki mantroilla löytyy YouTubesta.

Edamarukulla on aktivismissaan selkeä tavoite.

– Haluan ihmisten olevan varmoja itsestään, seisovan omilla jaloillaan ilman pelkoa, Edamaruku kertoo.

– Hengellisyydessä ei ole mitään vikaa. Intiassa pyhät miehet eivät kuitenkaan aina toimi empatian pohjalta. He haluavat tehdä rahaa. Arvostan empatian pohjalta tehtyjä tekoja. Taikauskon maailmassa empatialla ei ole sijaa, Edamaruku jatkaa.

Alun perin Edamaruku saapui Suomeen paluulipun kanssa. Kaksi rationalistia, Narendra Dabholkar ja Malleshappa Madivalappa Kalburgi ammuttiin Intiassa kadulle pian Edamarukun Suomeen saapumisen jälkeen. Tuolloin hän perui Intiaan paluun.

– Jos palaan Intiaan, saatan joutua itse vastaavan väkivallan uhriksi. Uskonnollisia radikaaleja on Intiassa kaikkialla, Edamaruku sanoo. 

Politiikka ja vaikutusvaltaiset gurut

Intia on virallisesti sekulaari valtio, jolla ei ole valtionuskontoa. Maan väestöstä noin 80 prosenttia on hinduja, ja on myös huomattava määrä kristittyjä ja muslimeja. Monet uskonnot kuten buddhalaisuus, hindulaisuus ja jainalaisuus ovat syntyneet Intiassa.

Suomen ja Intian välillä on suuri ero suhtautumisessa henkisyyteen. Edamaruku kertoo, että Suomi on eräänlainen uskonnonvapauden keidas maailmassa.

– Vaikka perustuslain mukaan Intia on sekulaari valtio, guruilla, pyhillä miehillä ja astrologialla on suuri yhteiskunnallinen vaikutus. Ihmiset pelkäävät noituutta ja hakevat terveysongelmiinsa apua parantajilta. He eivät aina voi päättää itse elämänsä suunnasta. Suomessa on aito uskonnonvapaus, eikä ketään vainota, Edamaruku kuvailee.

Edamarukulla on paljon esimerkkejä ylilyönneistä, kuten rikkauksia kahmineista guruista ja poliitikkojen taikauskokytköksistä. Hänen mukaansa Intian ylpeyteen, hyvin alkaneeseen avaruusohjelmaan myös liittyy taikauskoa.

– Intian avaruusvirasto tekee pienoismalleja avaruusaluksista, joita siunataan temppeleissä. Tämän lisäksi astrologit laskevat optimaalisia päiviä laukaisuille, Edamaruku kertoo.

Ajankohtainen esimerkki taikauskon merkityksestä on se, että Intiassa jotkut gurut väittävät, että heillä olisi ratkaisu koronaepidemiaan. Esimerkiksi guru Baba Ramdevilla oli oma tuotemerkkinsä, joka hänen mukaansa olisi parannus koronaan. Viranomaiset kuitenkin puuttuivat pian markkinointiin, joka lupasi turvaa epidemialta. 

– Suomessa on aito uskonnonvapaus, eikä ketään vainota, Sanal Edamaruku toteaa.

– Suomessa on aito uskonnonvapaus, eikä ketään vainota, Sanal Edamaruku toteaa.

’’En ole ihminen, joka piilottelee kotimaassaan’’

Itkevä Jeesus-patsas herätti huomiota Mumbaissa vuonna 2012. Sanal Edamarukua pyydettiin tarkastelemaan ihmettä – ehkä kuuluisa skeptikko nolaisikin itsensä suorassa lähetyksessä jäädessään ilman selitystä. Esimerkiksi sensaatiolehdistö oli aiemmin kutsunut itkevää patsasta ihmeeksi. 

Ihmeen jäljet johtivat tukossa olleeseen viemäriin. Vesi oli kapillaari-ilmiön mukaisesti noussut putkia pitkin pois tukkeutuneesta viemäristä ja kulkenut pitkin rakennusta, saaden patsaan lopulta ”kyynelehtimään”.

Edamaruku odotti ohjelman keskusteluosuuteen kertoakseen havainnostaan. Seurasi sanaharkka suorassa lähetyksessä. Väittelyssä katolisen kirkon edustajan, piispa Agnelo Graciasin mukaan Edamarukun väite katolisen kirkon taikauskosta ei pitänyt paikkansa, sillä itkevää patsasta ei oltu virallisesti julistettu ihmeeksi. 

Intian avaruusvirasto tekee pienoismalleja avaruusaluksista, joita siunataan temppeleissä.

Sananvaihdon jälkeen Edamarukua syytettiin vihapuheesta katolisten uskoa kohtaan. Keskustelu oli hyvin kärkäs, ja siinä esimerkiksi väiteltiin riivaustapauksista, Paavi Pius XI:n ja Benito Mussoliinin välisestä suhteesta ja siitä, kuinka katolinen kirkko poltatti Giordano Brunon roviolla vuonna 1600. Keskustelu löytyy Youtubesta, mutta siitä on leikattu pätkiä pois. 

Suomeen Edamaruku saapui itkevän Jeesus-patsaan jälkeisen uskonnonpilkkakanteen vuoksi: hän pelkästi joutuvansa Intiassa vangituksi tutkinnan ajaksi. Hänen piti palata Intiaan, mutta muiden rationalistien murhat saivat hänet jäämään Suomeen. Edamarukulla on Suomessa oleskelulupa ja toimeentulo, joten hän ei hae turvapaikkaa. 

Edamarukulle on väläytelty mahdollisuutta palata Intiaan. Tämä tarkoittaisi kuitenkin piilottelua vihamielisiltä osapuolilta.

– En ole ihminen, joka piilottelee omassa kotimaassaan. Minulla on vahva vakaumus, ja haluan pitää puheita ja esiintyä televisiossa ilman ahdistelua. En halua tulla tieten tahtoen tapetuksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.