null Uutuussarja Ihme kietoutuu verta itkevän madonnan ympärille – tosielämässä monen itkevän patsaan takaa on paljastunut huijaus

Yle TV1:ssä nähtävässä Ihme-sarjassa kaikki alkaa patsaan kyyneleistä. Kuvassa Fabrizio Pietromarchia esittävä näyttelijä Guido Caprino.

Yle TV1:ssä nähtävässä Ihme-sarjassa kaikki alkaa patsaan kyyneleistä. Kuvassa Fabrizio Pietromarchia esittävä näyttelijä Guido Caprino.

Hengellisyys

Uutuussarja Ihme kietoutuu verta itkevän madonnan ympärille – tosielämässä monen itkevän patsaan takaa on paljastunut huijaus

Tarinoita itkevistä patsaista on kerrottu eri puolilla maailmaa ainakin 1600-luvulta alkaen. Monet tapaukset ovat saaneet ihmismassat liikkeelle, vaikka katolinen kirkko on suhtautunut tapauksiin varautuneesti.

Italian pääministeri saa tietää, että erään rikollispomon hallusta on löytynyt verta itkevä madonna-patsas. Armeijan tukikohdassa patsasta kokoontuu tutkailemaan pieni joukko ihmisiä ja pääministeri esittää papille kiperän kysymyksen: voiko ihmeitä tapahtua myös nykyaikana? Tästä alkavat tapahtumat nyt myös Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa nähtävässä italialais-ranskalaisessa Ihme (Il Miracolo) -sarjassa. Sen taustalla ovat samat tekijät kuin suuren suosion saaneessa Nuori Paavi (The Young Pope) -sarjassa.

Toista video

Verta itkevä Neitsyt Maria -patsas on herkullinen lähtökohta tv-sarjalle, sillä tarinoita itkevistä patsaista on kuultu aina 1600-luvulta alkaen. Joidenkin tapausten taustalta on paljastunut huijaus, jotkut ovat jääneet arvoituksiksi. Ainakin Italiassa tapauksia on tutkittu perinpohjaisesti ja käsitelty jopa oikeudessa.

Kyyneleitä ovat vuodattaneet kipsiset, prossiset, puiset, lasikuituiset ja muoviset patsaat. Osa on vuodattanut jotakin veren näköistä, osa kirkkaita kyyneleitä, jotka myöhemmin ovat saattaneet paljastua esimerkiksi ruusuöljyllä terästetyksi oliiviöljyksi. Joillekin tapauksille on tarjottu luontaisia selityksiä: voisiko huokoinen materiaali jotenkin elää ja alkaa tihuttaa nestettä?

Patsaan äkillistä tunteenpurkausta on pidetty merkkinä lähestyvästä pahasta kuten tulvasta, taudeista ja maanjäristyksestä.

Itkeviä patsaita on ollut eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Australiassa, Israelissa, Yhdysvalloissa, MeksikossaBangladeshissa ja Japanissa. Patsaan äkillistä tunteenpurkausta on pidetty merkkinä lähestyvästä pahasta kuten tulvasta, taudeista ja maanjäristyksestä. Joskus patsaan on tulkittu itkevän alueen syntisyyden tai rikollisuuden tähden. Neitsyt Maria -patsaiden lisäksi on raportoitu kyyneleitä vuodattavista maalauksista ja Jeesus-patsaista

Katolisen kirkon viralliset edustajat ovat yleensä suhtautuneet itkeviin patsaisiin vähintäänkin varauksellisesti, mutta tapaukset ovat silti saaneet paljon huomiota ja ihmiset liikkeelle.

Toista video

Yksi pitkään seuratuista tosielämän itkevä madonna -tapauksista sijoittuu Italiaan, Civitavechhian kaupunkiin. Siellä Bosniasta tuotu pieni kipsimadonna alkoi vuodattaa kyyneleitä vuonna 1995 ja veti kaupunkiin väkeä ainakin viiden vuoden ajan. Piispa, joka oli aluksi skeptinen, päätyi lopulta kiistelemään valtion kanssa patsaan säilytyksestä, sillä valtionsyyttäjä halusi patsaan valtion huomaan tutkinnan ajaksi. Patsas olikin poissa muutaman kuukauden ja palautettiin sitten paikoilleen (video patsaan paluusta alla). Tutkimuksissa patsaan kyyneleiden todettiin olevan miehen verta. Patsaan omistaja Fabio Gregori kieltäytyi menemästä DNA-testiin.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.