Hyvää pyhää: Kukaan ei rakasta eikä anna anteeksi pakosta
Jeesus avaa Vuorisaarnassa näkymän maailmaan, jossa voi tehdä sovinnon ja etsiä teitä anteeksiantoon.
”Rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka vainoavat teitä.” Näin Jeesus kärjisti rakkauden käskynsä Vuorisaarnassa.
Kehotus on yhä yhtä radikaali kuin kaksituhatta vuotta sitten. Se tuntuu sotivan luonnollista moraalitajuamme vastaan: hyvään tulee vastata hyvällä ja pahaan pahalla. Läheisiään tulee rakastaa, mutta vihollisia vastaan on järkevää varustautua ja pitää turvaväliä. Heidän rakastamisensa ei käy järkeen. Eikä siitä ainakaan voi tehdä mitään yleistä ohjetta. Ei Vuorisaarnalla voi johtaa maata eikä tehdä vallankumousta.
Vuorisaarnassaan Jeesus vetoaa uutta luovaan ajattelukykyymme. Hän antaa provokatiivisia esimerkkejä väkivallattomista tavoista vastata loukkauksiin ja pakkotoimiin. Hän antaa herätteitä siihen, miten voisimme katkaista oman kostonhalumme ja väkivallan kierteen. Hän avaa näkymän maailmaan, jossa voi tehdä sovinnon ja etsiä teitä anteeksiantoon.
Jumala antaa armonsa auringon loistaa niin hyville kuin pahoillekin.
Vihan ja vihanpidon lauhduttaminen on elämän vaikeimpia taitoja. Sen Jeesus tiesi kokemuksesta.
Kaikelle väkivallalle hän sanoi silti ”ei” ja toimi sen mukaan. Viimeisen matkansa hän teki Jerusalemiin aasilla, josta tuli tuolla matkalla rauhanratsu. Pidätyksensä hetkellä hän käski oppilastaan panemaan miekkansa pois ja sanoi: ”Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu.” Vangitsijoidensa edessä hän vaikeni ja antautui ristiinnaulittavaksi. Herjaajiaan hän ei herjannut.
Vuorisaarnassa Jeesus kehotti katsomaan, mitä Jumala tekee ja millainen hän on. Jumala antaa armonsa auringon loistaa niin hyville kuin pahoillekin. Jumala ei pakota ketään. Kukaan ei rakasta käskystä eikä anna anteeksi pakosta. Anteeksianto on aina ihme. Joskus ihme tapahtuu, ja silloin kiihkeät äänet sisimmässä hiljenevät.
3.9. on lähimmäisen sunnuntai. Päivän evankeliumissa (Matt. 5:43–48) Jeesus puhuu rakkaudesta, joka ylittää kaikki rajat, myös vihollisuuden.
Rauhoita kiihtynyt mielesi
Kun huomaat, että mielesi on kiihtynyt,
lähde ulos ja koeta rauhoittua
toistamalla hiljaa mielessäsi:
”Jumalan rakkaus on kärsivällinen ja
lempeä, ei käyttäydy sopimattomasti
eikä muistele kärsimäänsä pahaa,
kaiken se kestää ja kaiken se kärsii.”
Päästä sen jälkeen myös nämä ajatukset menemään taivaan tuuliin.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Hyvää pyhää: Saat lakata pelkäämästä
HengellisyysJumala ei ikinä unohda meitä vaan tietää, mitä meille tapahtuu.