null Hääyössä saa astella vihille syysyönä kivikirkossa

Hääyö Vantaan Pyhän Laurin kirkossa.

Hääyö Vantaan Pyhän Laurin kirkossa.

Ajankohtaista

Hääyössä saa astella vihille syysyönä kivikirkossa

Mutkattomat joukkovihkimiset järjestetään Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla jo yhdeksättä kertaa.

Pääkaupunkiseudun vanhimman rakennuksen kivimuurit todistavat 15.9. onnea, kun Hääyö-tapahtuma järjestetään Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Jo perinteeksi muodostunutta Hääyötä vietetään nyt yhdeksättä kertaa.

Vuosien varrella tapahtumassa on saanut toisensa mittava määrä pareja. Esimerkiksi viime vuonna 36 paria sanoi tahdon.

Hääyössä yhtenä vihkipapeista toimiva Tikkurilan seurakunnan pastori Terhi Viljanen sanoo, että tapahtuma sopii sellaiselle parille, joka haluaa kirkossa naimisiin helposti mutta juhlavasti.

Papin kannalta Hääyössä töissä oleminen on puolestaan haastavaa ja jännittävää. Mukana on kaikenikäisiä pareja, eikä etukäteen voi tietää, millaisia ihmisiä on tulossa vihittäväksi.

– Paljon on jo pitkään yhdessä olleita pareja. 20 vuotta yhdessä olleet haluavat vaikkapa mennä naimisiin vuosipäivän kunniaksi. Sitten on esimerkiksi leskiä, jotka ovat kohdanneet toisensa. On pareja, jotka odottavat lasta ja haluavat yhteisen nimen ennen lapsen syntymää, mutta saattavat järjestää ehkä vielä suuremman juhlan sitten joskus myöhemmin.

Tunnelma Hääyössä on aivan omanlaisensa niin vihkiparin kuin papinkin kannalta.

– Jännitys kuplii, kun parit odottavat omaa vuoroaan. On erilaista kuin muissa häissä. On melkeinpä niin, että jos pappi on ollut mukana Hääyössä kerran, haluaa hän olla mukana uudestaan, Viljanen kuvailee tapahtuman erityisyyttä.

Tilaisuus on avoin myös heille, jotka haluavat vain tulla kuuntelemaan kirkkoon häämarsseja ja fiilistelemään hääonnea. Viljasen mukaan edellistenkin vuosien hääpareja käy kirkossa tunnelmaa aistimassa.

Viime vuonna vietettiin ensimmäistä kertaa Hääyön etkoja, joista saadut hyvät kokemukset rohkaisivat järjestelyyn myös tänä vuonna. Etkot pidetään Pyhän Laurin Kappelilla kello 18.30 alkaen.

– Etkot ovat osa valmistautumista. Kun halutaan helppo juhla, niin kakkukahvitkin saa sieltä valmiina, Viljanen toteaa.

Hääyö-tapahtuman ideoija ja isä oli alkuvuonna sukellusonnettomuudessa menehtynyt Tikkurilan seurakunnan kappalainen Heikki Leppä. Leppä kertoi itseään kiehtoneen ajatuksen yöaikaan pidettävästä tapahtumasta, jonne olisi helppo ja mutkaton tulla.

Pyhän Laurin kirkko tarjosi tällaiselle tilaisuudelle hienot puitteet. Tikkurilan seurakunnan Hääyö järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja siihen osallistui 92 paria.

Mutkattomat vihkimiset ovat levinneet

Hääyön idea vaivattomasta ja tunnelmallisesta avioliittoon vihkimisestä on levinnyt myös muualle, esimerkiksi Tampereelle. Patentti- ja rekisterihallitus on myöntänyt Vantaan seurakuntien Hääyö-tapahtumalle tavaramerkin kymmenen vuoden ajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että seurakunnilla on yksinoikeus jo vakiintuneeseen tapahtumaan, eivätkä esimerkiksi liikeyritykset voi omia ideaa.

Hääyössä avioliittoon aikovat tarvitsevat mukaan vain sormukset, avioliiton esteettömyystodistuksen ja molempien puolisoiden henkilöllisyystodistukset. Avioliiton esteettömyystodistus on tilattava seurakunnasta tai keskusrekisteristä viimeistään perjantaina 8.9.

Hääparien esteettömyystodistuksesta tulee ilmetä, että molemmat kuuluvat kristilliseen kirkkokuntaan, ainakin toinen on luterilainen ja rippikoulu on suoritettu. Esteettömyystodistuksessa on merkintä rippikoulun käymisestä. Jos se jostain syystä puuttuu, seurakunnasta voi pyytää lisäksi virkatodistuksen, jossa rippikoulun käyminen näkyy.

Hääyössä voidaan myös siunata avioliiton jo vihkineitä pareja. Jos avioliitto on aiemmin solmittu maistraatissa, vihkimistodistus maistraatista on syytä ottaa mukaan.

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Vihkivuorojen jako alkaa kirkolla kello 18.30. Vihkimisessä tarvittavat kaksi todistajaa löytyvät seurakunnalta, jos parilla ei ole heitä mukanaan. Vieraiden määrällä ei ole rajoitteita, ja kirkossa saa olla myös muiden parien vihkimisen ajan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoonlahden vihkiyössä pääsee vihille vaikka keskiyöllä

Ajankohtaista

Kirkossa voi mennä naimisiin pienimuotoisesti ilman isoa vierasjoukkoa. Espoonlahden juuri remontoidussa kirkossa järjestetään 25. elokuuta vihkiyö, jolloin pääsee vihille puoleenyöhön asti.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.