null Meditaatio ja iltarukous rauhoittavat rippileirillä: ”On aika siistiä, kun paljon ihmisiä laulaa hämärässä yhtä aikaa”

Vilma Paarlahti esittelee kangasta, jonka päälle on rakennettu alttari kompletoriota eli iltarukousta varten.

Vilma Paarlahti esittelee kangasta, jonka päälle on rakennettu alttari kompletoriota eli iltarukousta varten.

Hengellisyys

Meditaatio ja iltarukous rauhoittavat rippileirillä: ”On aika siistiä, kun paljon ihmisiä laulaa hämärässä yhtä aikaa”

Vilma Paarlahti on huomannut ripareilla, että jokailtainen hiljentyminen on nuorille tärkeä asia. Hän on isosena jo neljättä kesää.

1. Hakunilan seurakunnan isonen Vilma Paarlahti, 19, minkälaisia hiljentymistapoja rippileireillä on nykyään käytössä?

– Ensinnäkin leirien päivä­ohjelmaan kuuluu meditaatiohetki, jota vietetään puolen päivän aikaan. Silloin laitetaan soimaan rauhallista musiikkia ja kerrotaan riparilaisille ehkä joku tarina – tai voi ottaa vaikka päiväunet. Lisäksi meillä Hakunilassa on joka ilta ennen nukkumaanmenoa kompletorio eli rukous päivän päättyessä.

– Kun riparilaiset ovat menneet kompletorion jälkeen huoneisiinsa, isoset laulavat käytävällä muunnellun version Nukkumatti-animaation Unihiekkaa-laulusta. Laulun lopuksi lausutaan: ”Hyvää yötä, Jeesus myötä. Kiitos tästä päivästä. Se oli kiva.” Luulen, että iltalaulu on saanut monet huoneesta livistämään aikoneet toisiin ajatuksiin. Joskus olen ollut pysäyttämässä karkaamissuunnitelmia. Leireillä on kuitenkin erikseen yövahti, eikä yövalvominen ole isosten hommaa.

2. Mistä kompletoriossa on oikein kyse?

– Kompletorioon eli komplikseen kokoonnutaan noin kymmenen aikaan illalla. Puolisen tuntia kestävän kompletorion kaava löytyy virsikirjasta. Kompliksen aikana esilaulajat laulavat vuoropuheluna muiden kanssa. Tilaisuuteen kuuluu myös yhdessä rukoilua, synnintunnus, Raamatun lukemista ja puhe. Puheen sijaan saatetaan lukea opettavainen tarina. Meille isosille on suositeltu, että tarinan opettelisi ulkoa, jolloin sen voi kertoa viihdyttävästi. Olen kerran kertonut kompliksessa tarinan. Se oli kyllä aikamoinen koettelemus. Se jännitti!

– Komplista varten tilaan rakennetaan alttari, jonka äärelle istutaan. Alttari kootaan kankaan päälle. Siihen voidaan laittaa led-tuikkuja, pieni risti ja esimerkiksi luonnosta haettuja koristeita, kuten vaikkapa käpyjä ja lehtiä. Alttarille asetetaan myös Raamattu. Materiaalien asettelussa ja valinnassa saa käyttää taiteellisia vapauksia ja lahjoja.

Vilma Paarlahti kokee pyhiksi asioiksi elämän pienet ilot, kuten perheen saunaillat.

Vilma Paarlahti kokee pyhiksi asioiksi elämän pienet ilot, kuten perheen saunaillat.

3. Miten hiljentyminen vaikuttaa nuoriin?

– Kun leiriläisten kanssa juttelee kahden kesken tai pienissä ryhmissä, saa usein selville, että kompletoriosta pidetään. Leirin loppupuolella kaikki istuvat kompliksessa tosi rauhallisesti, ja nekin, jotka eivät ole alkuun laulaneet, saattavat laulaa. On aika siistiä, kun paljon ihmisiä laulaa yhtä aikaa hämärässä, tunnelmallisessa tilassa.

– Riparilla huolehditaan, että leiriläisillä olisi riittävästi myös omaa aikaa. Jotkut käyttävät sen ajan riehumiseen ja pelaamiseen, toiset vetäytyvät omaan huoneeseensa rauhoittumaan. Osa riparilaisista on elämänsä ensimmäistä kertaa leirillä.

– Kaikkia kannustetaan rauhoittumiseen ja oman tilan ottamiseen. Silloin voi sietää paremmin itseään ja muita.

4. Auttavatko riparilla opitut hiljentymistavat myös leirin jälkeen, jos niitä jatkaa kotona?

– Varmasti. Kompletorio on yhteisöllinen juttu, jota on vaikea toisintaa yksin kotona, mutta meditaatio­het­kien juttuja voi hyödyntää itsekseen. Rauhoittavan musiikin kuuntelu, silmien sulkeminen ja hengittely auttavat rentoutumaan. Joskus lyhytkin meditaatiohetki voi riittää.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle pyhää ovat elämän pienet ilot. Meidän perheessämme saunotaan kerran viikossa. Kun saunan jälkeen seisoskelee pihalla, katsoo luontoa ja auringonlaskua, muistaa elämän ainutlaatuisuuden ja tärkeyden.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.