null Robottipappi ihastuttaa ja vihastuttaa Wittenbergissä

Pastori Fabian Vogt esittelee ideoimaansa siunausrobottia Wittenbergissä.

Pastori Fabian Vogt esittelee ideoimaansa siunausrobottia Wittenbergissä.

Ajankohtaista

Robottipappi ihastuttaa ja vihastuttaa Wittenbergissä

Maailmalle uutisiin päätyneeltä robottipapilta on saanut siunauksen jo noin 1200 ihmistä.

Reformaation 500-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Saksassa otettiin käyttöön siunausrobotti. Robottipappi esiteltiin ensimmäisen kerran toukokuun lopussa Wittenbergissä Reformaation maailmannäyttelyssä ja se on siellä esillä syyskuuhun asti.

BlessU-2 -nimisen robotin takana on Hessen ja Nassaun evankelisen kirkon pastori Fabian Vogt.

– Tämä on kokeilu, jonka tarkoitus on herättää keskustelua siunauksesta ja eroista ihmisen ja koneen välillä. Digitalisaation myötä robotit ovat käytössä yhä useammassa paikassa kuten sairaaloissa. Meidän tulee miettiä, mitä digitalisaatio merkitsee kirkolle, toteaa Fabian Vogt.

Vogt painottaa, että kyseessä ei ole robottipappi, vaan siunauskone. BlessU-2 ei ole mukana jumalanpalveluksissa eikä kasta lapsia, vaikka sitä on pyydettykin.

Paikan päällä ihmisiä siunaavaan robottiin on suhtauduttu positiivisen uteliaasti, verkossa keskustelu on sen sijaan ollut kriittistä. Vogtin mukaan vierailijoiden reaktiot ovat olleet karkeasti kolmenlaisia. Ensimmäinen ryhmä vastustaa eikä voi kuvitellakaan ottavansa siunausta vastaan robotilta. Toinen ryhmä, kirkosta etäällä olevat, ovat innostuneita ja haluavat kokeilla. Kolmas ryhmä ovat empivät, jotka kokeilevat ja pitävät kokemusta mielenkiintoisena.

Parhaiten pastorille on jäänyt mieleen saksalainen isoäiti ja hänen lapsenlapsensa.

– Ensin isoäiti vastusteli, mutta otti siunauksen, kun hänen lapsenlapsensa sitä pyysi. Siunauksen saatuaan isoäiti alkoi itkeä ja totesi, että Jumalan sana kosketti häntä robotin kautta.

Siunaus miehen vai naisen äänellä?

Robotin siunaukset ovat suoria raamatuntekstejä. Kävijä voi valita, millä kielellä hän haluaa siunauksen ja puhuuko robotti miehen vai naisen välillä. Lisäksi voi valita neljän siunaustyypin välillä: rohkaisu, kumppanuus, uudistus tai perinteinen. Siunauksen saa mukaansa myös tulosteena.  

Mitä itse pastori tuumaa yhdessä insinööriystävänsä kanssa suunnittelemastaan robotista?

– Ajattelen, että henkilökohtainen siunaus on suhde. Sinulla ei voi olla suhdetta koneeseen. Kyllä minä itse ottaisin siunauksen oikealta papilta.

Paikan päällä Vogt onkin valmis siunaamaan halukkaita. Täysin hän ei kuitenkaan robottikollegansakaan työtä tyrmää. 

– Jumalan tiet ovat tuntemattomat. Ehkä hänen sanansa on suurempi kuin robotti ja sana voi vaikuttaa myös robotin kautta.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.