Suonpää: Roboteista rakennetaan naisrobotteja silloin, kun niitä halutaan alistaa
Professorit rakensivat niin aidolta tuntuvan seksirobotin, että miehet haluavat satuttaa sitä.
Myös robotilla voi olla sukupuoli. Tämän opin eilen, kun näin Plan Internationalin järjestämässä näytöksessä ihmisen ja tekoälyn suhdetta tutkivan elokuvan Outouden laakso. Iiris Härmän ohjaamassa dokumentissa kuvataan ihmisten ja robottien kohtaamisia. Kävi ilmi, että näissäkin kohtaamisissa sukupuolella on yllättävän paljon merkitystä.
Elokuvassa tavattavista roboteista kaksi on tunnistettavasti naisia. Japanilainen Erica on suunniteltu ”maailman kauneimmaksi robotiksi”. Sen suunnittelija, professori Hiroshi Ishiguro käytti mallina kolmenkymmenen Ishiguron mukaan maailman kauneimman naisen kasvoja. Robotti on siis suunniteltu vetoamaan jokaiseen, kuten kauniit naiset vetoavat. Feminiinisyys viestii, että robottia on helppo lähestyä. Erica on unelmien täyttymys: kaunis nainen, joka kuuntelee kiltisti silmät tapittaen ja vastaa vain, kun kysytään.
Vielä selkeämmin naisellisuutta pursui tohtori Sergi Santosin rakentama seksirobotti. Sängyllä makaa isorintainen, alaston androidi odottamassa miestä, joka haluaa naista käyttää. Santos esittelee robotin ominaisuuksia innoissaan työntämällä sormensa sen suuhun. Robotti on ohjelmoitu imemään heti, kun sen suuhun vain jotakin pannaan. Imiessään robotti vieläpä ilmaisee tyytyväisyyttään voihkimalla nautinnollisesti, sillä pitäähän sen viestittää miehelle, miten hienosti tämä on osannut tunkea osan itsestään robotin sisälle.
Robotti retkottaa luonnottomassa asennossa miehen sylissä, mutta muistaa jatkuvasti voihkia sitä kiitollisemmin, mitä väkinäisemmin mies housuja repii.
Elokuvan surkuhupaisimmassa kohtauksessa toistaitoinen mies yrittää riisua alushousuja robotin päältä. Robotti retkottaa luonnottomassa asennossa miehen sylissä, mutta muistaa jatkuvasti voihkia sitä kiitollisemmin, mitä väkinäisemmin mies housuja repii. Suunnittelijan mukaan robotti onkin pitänyt rakentaa kestäväksi, miehet kun saattavat innostuessaan tehdä robotille väkisin mitä tahansa. Niin aidolta naiselta seksirobotti tuntuu, että sitäkin satutetaan.
Santos on halunnut robotistaan aidon myös puheiden osalta. Siksi robotti puhuu jatkuvasti miehelle, miehestä: ”Tee minulle... Anna minulle… Tule…” Vain naisrobotin voi kuvitella olevan noin kiinnostunut miehestä ja miehen haluista. Luultavasti samasta syystä myös digitaaliset assistentit, kuten Applen Siri ja Googlen Alexa ovat feminiinisiä. Tuntuisi jotenkin luonnottomalta jatkuvasti vaatia palvelua ja huomiota mieheltä. Digitaalinenkin maailma muistuttaa poikia ja tyttöjä siitä, millaisiin rooleihin heidän edelleen tulisi kasvaa.
Elokuvan jälkeen pohdin, oliko Outouden laaksossa itse asiassa yhtäkään miesrobottia. Monella oli miehen ääni ja miehen piirteitä, miesroboteilta ne eivät silti tuntuneet. Ne robotit olivat ihan vain robotteja.
Robotteja ja naisrobotteja, vähän kuin poliisit ja naispoliisit, papit ja naispapit. Robotiikassakin mies on nähtävästi perusmuoto. Naiseksi robotti tehdään, kun sen tehtävä on kuunnella kiltisti, palvella ja alistua hyväksikäytetyksi nautintoa huutaen. Ihmiskunta rakentaa roboteista hämmästyttävän aitoja, ihan kuin ihmisiä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Suonpää: Ei ole toimittajien vastuulla, sataako journalismi perussuomalaisten tai jonkun muun laariin
PuheenvuorotViime viikkoina toistakymmentä ihmistä on kysynyt minulta, miksi perussuomalaisia kritisoidaan mediassa, vaikka kritiikki vain nostaa heidän kannatustaan. Kysymyksessä on ymmärretty niin demokratia kuin journalismi ihan väärin.