null "Rohkeutta on olla avoimesti kristitty" – Vantaan seurakunnat uudisti strategiansa

Vantaan seurakuntien strategiakuvassa näkyvät tehtävä, visio ja linjaukset, joilla päämäärään pyritään.

Vantaan seurakuntien strategiakuvassa näkyvät tehtävä, visio ja linjaukset, joilla päämäärään pyritään.

Ajankohtaista

"Rohkeutta on olla avoimesti kristitty" – Vantaan seurakunnat uudisti strategiansa

Vantaan seurakunnat haluaa nyt olla rohkeasti armon asialla.

Vantaan seurakunnat kiteyttää tehtävänsä iskulauseeseen, jossa on kolme sanaa: rohkeasti armon asialla. Armon asialla on pyritty olemaan aiemminkin. Nyt mukana on kuitenkin myös rohkeasti.

Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi 24.1. yksimielisesti strategian päivityksen. Aiheesta käytettiin vain yksi puheenvuoro, mutta se johtuu siitä, että strategiaa on Vantaalla valmisteltu ottamalla mukaan niin työntekijät kuin luottamushenkilöt. Sisäisissä kyselyissä sen linjaukset ovat saaneet laajan tuen.

– Strategia on helposti paperi, joka tehdään ja laitetaan pöytälaatikkoon. Näin ei saa nyt käydä. Toivon, että itse kussakin työyhteisössä pohditaan, mitä strategia merkitsee oman työn kannalta. Strategiaa voisi myös tehdä sopivissa tilanteissa tutuksi seurakuntalaisille ja kysyä, mitä siitä heidän mielestään seuraa, sanoo yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen.

Strategia on helposti paperi, joka tehdään ja laitetaan pöytälaatikkoon. Näin ei saa nyt käydä.

– Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen

Ala-Kapee-Hakulinen valittiin jatkamaan vielä kaksi vuotta kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Hän ei kuitenkaan päässyt toisen kokouksen vuoksi itse tällä kertaa kokoukseen, vaan puhetta johti varapuheenjohtajaksi valittu Paula Lehmuskallio.

– Ihan mukavaa on jatkaa puheenjohtajana. Vantaalla on hyvä toimia luottamushenkilönä, koska täällä on uudistushenkeä ja intoa tehdä. Strategia on tästä yksi esimerkki, sanoo Ala-Kapee-Hakulinen.

Rohkeutta on olla avoimesti kristitty

Seurakuntien tehtävän sana rohkeus on Pirjo Ala-Kapee-Hakulisen mukaan monitulkintainen ja hyvä niin. Sellaisena se inspiroi tekemään työtä uudistavalla otteella.

– Minulle se tuo mieleen vuorovaikutuksen, avoimuuden ja sen, että uskaltaa olla sitä, mitä on – avoimesti kristitty. Rohkeus pitää sisällään rehellisyyden ja halun tarttua asioihin. Vantaan seurakunnissa diakoniatyöllä on aina ollut iso merkitys, ollaan konkreettisesti armon asialla. Yhteiskunnassa kovat arvot ja mielipiteet näkyvät suhtautumisessa vaikkapa pakolaisiin. Meidän pitää olla rohkeasti apua tarvitsevan lähimmäisen puolella, tuumii Ala-Kapee-Hakulinen.

Sanan monitulkintaisuudesta ja toisaalta siihen sitoutumisesta kertovat myös Vantaan seurakuntien nettisivujen uutiseen haastateltujen Eve Rämön ja Heikki Hillin näkemykset.

– Rohkeuden korostus lisää uskallusta kriittiseen tarkasteluun, kristittynä olemiseen, sanoman julistamiseen ja palveluiden kehittämiseen. Rohkeutta on luopua ja rakentaa uutta. Rohkeasti on tarkasteltava, mikä meille kristittyinä on luovuttamatonta ja tärkeää, ja mitä voimme tehdä uudella tavalla tavoittaaksemme kaikenlaiset ihmiset ja seurakuntalaiset, tiivistää Eve Rämö, joka toimi strategiatyöskentelyä ohjanneen suunnittelutoimikunnan puheenjohtajana.

Armo on tärkeintä

Armon välittäminen sanoin ja teoin on strategian mukaan tärkeintä, mitä seurakunnat voivat tässä vaativassa maailmassa tehdä. Armo tarkoittaa sekä Jumalan pelastavaa armoa että ihmisten välistä armoa.

– Tekstissä selkeytetään armo-käsitettä ja käännetään näkökulma Jumalan armoon. Halutaan rohkeasti olla kirkkona välittämässä Jumalan rakkautta ja pelastuksen mahdollisuutta armahdettuina. Jumalan armo ohjaa meitä toimimaan rohkeasti tunnustavina kristittyinä lähimmäistemme hyväksi, sanoo Tikkurilan seurakunnan luottamushenkilö ja suunnittelutoimikunnan varapuheenjohtaja Heikki Hilli.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.