null Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen jättää seurakunnan luottamustehtävät ja lähtee koiransa kanssa vapaaehtoiseksi vanhuksille ja lapsille

Entinen kansanedustaja, maaherra ja kaupunginjohtaja Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen oli kauhuissaan kirkolliskokouksen jäykkyydestä.

Entinen kansanedustaja, maaherra ja kaupunginjohtaja Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen oli kauhuissaan kirkolliskokouksen jäykkyydestä.

Hyvä elämä

Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen jättää seurakunnan luottamustehtävät ja lähtee koiransa kanssa vapaaehtoiseksi vanhuksille ja lapsille

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen, 74, toivoo kirkon karsivan byrokratiaansa. Kirkolliskokous oli hänelle kauhistus.

1. Aiotko asettua ehdolle seurakuntavaaleissa?

– En asetu enää ehdolle. Aion jättää hallinnolliset luottamustehtävät pois ensin seurakunnassa ja sitten kunnallispolitiikassa. Kahdeksan vuotta Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajana riittää.

– Täytän luottamustehtävästä jäävän aukon vapaaehtoistyöllä. Italianvesikoirani Mira on jo ilmoitettu koirakaverikoulutukseen ja sillä on siihen sopiva luonne. Mira rakastaa kaikkia ihmisiä ja tykkää silittämisestä. Niinpä aion käydä Miran kanssa vanhuksia ja myös lapsia tapaamassa.

– Elämästä ei koskaan voi jäädä eläkkeelle. Niin kauan kuin jaksaa, on hyvä tehdä sellaista. minkä kokee hyväksi. Itsensä voi tuntea tärkeäksi, kun tekee hyvää toisille.

Kirkon hallinnon byrokraattisuus hukkaa aikaa ja rahaa, jotka pitäisi käyttää lähimmäisen parhaaksi.

– Pirjo Ala-Kapee Hakulinen

2. Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joihin olet luottamushenkilönä vaikuttanut?

– Kun itse olen hallinnon ammattilainen, ollut kansanedustajana, kaupunginjohtajana ja maaherrana, olen kiinnittänyt seurakunnissakin huomiota hallinnon kehittämiseen. Tässä on menty eteenpäin, samoin kuin Vantaan seurakuntien ja pääkaupunkiseudun seurakuntien välisessä yhteistyössä. Viime mainitusta yksi esimerkki on tämä lehti.

– Vantaan seurakunnissa hallinto on joustavaa eikä byrokraattista. Sen sijaan kirkolliskokous, jossa olin neljä vuotta, oli hyvin byrokraattinen kokemus. Olin sen jäykkyydestä kauhuissani. Kirkon lainsäädäntöä valmistellaan todella kankeasti ja minusta tuntui, että aikani menee siellä hukkaan. Paljon parempi olisi ollut, jos kokousväki olisi lähtenyt Turun torille puhumaan Jumalasta ja Jeesuksesta, kuin istua yökaudet kokouspenkeissä saivartelemassa.

– Kirkon hallinnon byrokraattisuus hukkaa aikaa ja rahaa, jotka pitäisi käyttää lähimmäisen parhaaksi. Hallinto on väline, jonka pitäisi vapauttaa voimavaroja, ei syödä niitä.

3. Miksi kannattaa lähteä seurakunnan luottamushenkilöksi?

– Vantaalla kannattaa lähteä, koska täällä luottamushenkilönä voi vaikuttaa kaikkeen siihen hyvään, mitä seurakunnassa tehdään ja tapahtuu. Jos menee yhteiseen kirkkovaltuustoon, saa olla mukana vaikuttamassa seurakuntien yhteistyöhön. Kirkko on yhteiskunnassa tärkeä vaikuttaja, hyvin monella tavalla mukana ihmisten arjessa.

4. Jos haluaa löytää Jeesuksen, mistä kannattaa etsiä?

– Ensimmäiseksi minulle tulee mieleen Vuorisaarna, sieltä minä ainakin hänet löydän. Minulla oli karjalainen mummo, joka oli kauniilla tavalla kristitty. Hänellä oli pöydällä perheraamattu, jossa oli isoja kuvia. Sitä me pienenä pläräsimme ja kysyimme kuvista. Mummo virkkasi ja kertoi tarinoita. Jeesus on tullut elämääni mummon opetuksista.

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Sanon ensin kiitos tästä päivästä ja kertaan päivää mielessäni. Sitten sanon, että siunaa oululaisia ja tamperelaisia eli tytärtä, veljeä ja mieheni Pentin poikaa ja heidän perheitään. Lopuksi pyydän siunausta kaikille rukousrakkaille eli kaikille muille. Sitten nukahdan.

 

Seurakuntavaalit 2018 lähestyvät. Niinpä Kirkko ja kaupunki kysyi kolmelta päättäjäkonkarilta millaista on olla seurakunnallinen luottamushenkilö? Stig Kankkonen Espoosta, Kaisa Raittila Helsingistä ja Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen eivät enää tämän kauden jälkeen asetu ehdolle seurakuntavaaleissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.