null Pirkko Jalovaaran tapaus tiukensi karismaattisuuden rajoja seurakunnissa

Helsingin käräjäoikeus antoi maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaralle huhtikuun alussa tuomion rahankeräysrikoksesta.

Helsingin käräjäoikeus antoi maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaralle huhtikuun alussa tuomion rahankeräysrikoksesta.

Ajankohtaista

Pirkko Jalovaaran tapaus tiukensi karismaattisuuden rajoja seurakunnissa

Puhujavieraista seurakunnissa päättävät kirkkoherrat. Sitä, mihin puhujien keräämät kolehtituotot käytetään, on vaikea valvoa.

Maanantaina 3.4. Rukousystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja, maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara sai Helsingin käräjäoikeudessa tuomion rahankeräysrikoksesta. Käräjäoikeus tuomitsi Jalovaaran ja yhdistyksen varapuheenjohtajan kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Jalovaara tuomittiin menettämään rikoksesta saatu taloudellinen hyöty valtiolle. Maksettavaksi kertyi 164 470 euroa.

Vielä joitakin vuosia sitten Jalovaara oli odotettu puhujavieras monessa pääkaupunkiseudun kirkossa. Tilanne muuttui alkuvuodesta 2013, kun Ylen MOT-ohjelma nosti esiin Jalovaaran opetuksen, jossa lääkkeiden käyttö ja psyykkiset ongelmat liitettiin demoneihin.

MOT-ohjelman jälkeen Vantaan ja Helsingin kirkkoherrat lopettivat yhteistyön Jalovaaran kanssa. Jalovaara vieraili vielä samana keväänä Espoonlahden kirkossa ja rukousiltaa suunniteltiin myös toukokuulle 2014.

Rukousillat loppuivat myös Espoossa, kun Kirkko ja kaupunkia edeltänyt Espoon seurakuntalehti Esse kertoi Espoonlahden rukousiltaan osallistuneen naisen tarinan. Jalovaaran rukousavustaja kehotti naista kävelemään ilman kainalosauvoja. ”Uskon askeleet” veivät hänet pyörätuoliin.

Karismaattisuutta, mutta ei kaatamisrukouksia

Seurakunta maksaa vierailevalle puhujalle palkkion ja tarvittaessa matkakorvauksen, mikäli kyseessä on seurakunnan kutsuma puhuja. Monissa tilaisuuksissa vieraileva puhuja saa kerätä kolehdin omalle järjestölleen.

Vierailevat järjestöt ovat useimmiten kirkon herätysliikkeitä sekä tunnettuja lähetys- ja avustusjärjestöjä. Puhujavieras ei lähde kirkosta käteinen mukanaan, vaan kaikki rahaliikenne tilitetään seurakuntayhtymän talouslaskennan kautta.

Roihuvuoren seurakunnan kirkkoherra Pekka Kaskinen toteaa, että kirkolla ei ole mahdollisuutta valvoa vierailijoiden keräämien kolehtirahojen käyttöä. Samaa sanovat myös vantaalaisen Korson seurakunnan kirkkoherra Pirkko Yrjölä ja Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Jouni Turtiainen.

– Kolehdin omalle järjestölle saa kerätä, jos lupa-asiat ovat kunnossa. Rahojen perille meno perustuu luottamukseen ja viranomaisten kykyyn hoitaa sille kuuluva valvontatehtävä, Turtiainen sanoo.

Vierailevista puhujista päättää viime kädessä kirkkoherra. Kirkko ja kaupungin haastattelemien kirkkoherrojen mukaan pohdintaa vaativia tilanteita tulee vastaan harvoin. Kaikissa kolmessa seurakunnassa järjestetään tilaisuuksia, joita voi luonnehtia karismaattisiksi.

Turtiainen listaa muun muassa kerran kuussa järjestettävät Kohtaamispaikkamessut, keskiviikkoiltojen aikuistyön tapahtumat ja harvinaisemmat Praise Night -ylistystapahtumat.

Kolehdin omalle järjestölle saa kerätä, jos lupa-asiat ovat kunnossa. - Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Jouni Turtiainen

Yrjölä ja Kaskinen mainitsevat Sanan ja rukouksen illat, jotka järjestetään pääosin omien seurakuntalaisten voimin. Roihuvuoressa Sanan ja rukouksen illoissa käy joskus vierailevia puhujia, Korsossa vain harvoin.

– Iltojen formaatti on mielestäni raitis ja meidän näköinen. Ihmiset voivat tulla alttarille siunattaviksi, mutta kaatamisrukouksia ei ole. Tilaisuudet päättyvät kello 21, eivätkä ole mitään läpi yön juttuja, Yrjölä sanoo.

Terve kristillisyys ei vaadi kokemuksia

Kirkkoherra Pirkko Yrjölän työssä rajankäyntiä on tarvittu esimerkiksi tilanteessa, jossa karismaattisesti suuntautunut seurakuntalainen perusteli omaa kantaansa näkemillään unilla.

Yrjölä kertoo myös seurakuntalaisista, jotka ovat palanneet karismaattisesta kotikokouksesta mieli hämmentyneenä.

– Kielillä puhumisesta on tehty kynnyskysymys, joka määrittää, kenellä on oikea usko.

Turtiainen mainitsee olevansa Hengen uudistus kirkossamme -järjestön kannattajajäsen. Turtiaisen mukaan järjestön karismaattisuus on raitista ja kirkolle sopivaa.

– Liikkeessä ei painosteta ketään terveeksi eikä vaadita mitään kokemuksia tai konkreettisia rukousvastauksia.

Pekka Kaskisen mukaan epäterveestä hengellisyydestä kertoo muun muassa yksittäisen ihmisen aseman korostuminen.

– Varoituskelloni soivat myös silloin, jos karismaattisen tilaisuuden nimessä luvataan parantumista tai jotakin muuta, joka ei ole ihmisen vallassa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Neljä neuvoa: Näin kohtaat katukäännyttäjän

Hyvä elämä

Helsingin keskustassa on vaikea olla törmäämättä mikrofoneihin saarnaaviin ja traktaatteja jakaviin julistajiin.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.