null Ruuskanen: Anna uniesi lohduttaa sinua, älä mitätöi niiden viestiä

Puheenvuorot

Ruuskanen: Anna uniesi lohduttaa sinua, älä mitätöi niiden viestiä

Unet paljastavat meille, minkälaisiin ahdistaviin ja traumaattisiinkin kokemuksiin mielemme on jäänyt kiinni.

Nainen näkee viikoittain samaa unta. Unessa hänen tyttärensä ja tämän isä kohtaavat. Tyttö on vielä pieni lapsi, ja isä vielä nuori. He kävelevät käsi kädessä iloisina poispäin naisesta. Nainen muistaa unessa ajatelleensa, että nyt kaikki on vihdoin hyvin.

Herätessään hän on hetken hyvällä mielellä, kunnes tajuaa nähneensä vain unta. Todellisuudessa isä on hylännyt heidän yhteisen lapsensa yli kymmenen vuotta aiemmin, eikä ole nähnyt häntä sen jälkeen. Kaikki naisen aikanaan järjestämät tapaamiset olivat päättyneet huonosti. Tytön isä ei ollut koskaan tullut paikalle. Naisen tuntema ilo kutistuu hetkessä ja unen levollinen tunnelma on tiessään, pettymyksen kyyneleet polttavat silmiä.  

Unessa naisen mieli yritti ratkaista tuota ahdistavaa tilannetta yhä uudelleen antamalla tapahtuneelle uudenlaisen, onnellisen lopun.

Unet paljastavat meille, minkälaisiin ahdistaviin ja traumaattisiinkin kokemuksiin mielemme on jäänyt kiinni. Vaikka esimerkin nainen tuskin ajatteli päivittäin vuosikymmenen takaisia tapahtumia, hänen näkemänsä unet kavalsivat hänet. Jokin osa hänestä oli edelleen kiinni tuskallisessa muistossa. Hämmentävää on se, ettei uni ollut kopio vaan ikään kuin korjattu versio tapahtuneesta. Unessa naisen mieli yritti ratkaista tuota ahdistavaa tilannetta yhä uudelleen antamalla tapahtuneelle uudenlaisen, onnellisen lopun.

Me kaikki kannamme mukanamme unia, jotka toistuvat. Joskus ne käsittelevät ratkaisemattomia, keskeneräisiä tapahtumia. Joskus ne kertaavat meille merkityksellisiä tilanteita tai tuovat lähelle ihmisiä, jotka eivät ole enää yhteydessä meihin.

Joskus saattaa olla raastavaa herätä hyvästä unesta todellisuuteen. Samoin kuin on helpottava herätä painajaisesta turvalliseen todellisuuteen. Näiden kahden, unen ja valveen, välille kannattaisi kuitenkin rakentaa enemmän siltoja eikä pitää niitä tiukasti erillään. Unet auttavat meitä kestämään elämää ja menetyksiä. Ne antavat mahdollisuuden unelmoida asioista, joita emme elämässämme ehkä voi koskaan saavuttaa. 

Ja vähitellen, kuukausien myötä hän alkoi suorastaan odottaa unta, jossa näkisi isän ja lapsen kävelevän käsi kädessä hänestä poispäin.

Pyysin, että nainen, ennemmin kuin herättyään hukkuisi pettymykseen, yrittäisi pyydystää sen ilon ja rauhan tunteen, joka unessa oli. Että hän uskaltautuisi lohduttautumaan unesta, jonka oli itselleen luonut. Kun uni seuraavan kerran tuli, hän muisti keskustelumme ja antoi mielensä ankkuroitua tuohon iloon vähäksi aikaa. Ei kuulemma ollut helppoa, mutta hän ei antaisi periksi. Ja vähitellen, kuukausien myötä, hän alkoi suorastaan odottaa unta, jossa näkisi isän ja lapsen kävelevän käsi kädessä hänestä poispäin. Hän onnistui punomaan uneensa juuri sellaisen onnellisen lopun, jota hän tarvitsi.

Menneisyyden tapahtumia ei voi muuttaa. Olennaista onkin se, mitä tunnet ja miten mielesi käsittelee tuskallista muistoa tässä hetkessä. Anna unien lohduttaa sinua, älä mitätöi tai väheksy niiden viestiä. Unen näkijä ja päiväminä ovat sama ihminen. Kun tunnemme iloa, vaikka vain unessa, jotakin siitä kulkeutuu valveeseen ja se lievittää tuntemaamme ahdistusta. Se mikä on ollut joskus niin tuskallista, saa vierelleen lohduttavia sävyjä.

Kirjoittaja on kirkon perheneuvoja, psykoterapeutti ja pappi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Unemme ovat viisaampia kuin me itse, sanoo psyko­terapeutti Outi Saleva

Hyvä elämä

Unen merkityksen avautuminen voi tuntua koko kehossa. Näin pääset uniesi oppilaaksi.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.