null Saapas jalkautuu nuorten juttusille – toimintaan haetaan uusia vapaaehtoisia

Saapas-vapaaehtoiset Lauri Koski, Annette Stadius ja Asta Kahra jututtivat nuoria joulukuisena perjantai-iltana muun muassa Malmilla.

Saapas-vapaaehtoiset Lauri Koski, Annette Stadius ja Asta Kahra jututtivat nuoria joulukuisena perjantai-iltana muun muassa Malmilla.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Saapas jalkautuu nuorten juttusille – toimintaan haetaan uusia vapaaehtoisia

Saappaan päivystäjät tuntevat perjantai-iltaisin ulkona hengailevien nuorten maailmaa.

Seitsemän jälkeen illalla punainen pikkubussi starttaa Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön keskus Snellun edestä Kallion Toiselta linjalta. Auton kyljessä on palveluoperaatio Saappaan logo. Ratissa on erityisnuorisotyönohjaaja Henna-Mari Kettu­saari, ja kyydissä kolme vapaaehtoista. Suuntana on Tapanila.

– Käymme paikoissa, joissa tiedämme nuorten liikkuvan ja viipyvän. Itä-Helsingin Saapas päivystää ­alueilla Kulosaaresta Jakomäkeen, Snellun Saapas muilla alueil­la, Kettusaari kertoo.

Pääradan varren lisäksi kohteina voivat olla vaikka Siltamäki, Malminkartano, Kannelmäki ja etenkin kesäaikaan leikkikentät ja puistot niin keskustassa kuin muualla.

Kävelyä ja keskustelua

On pimeää ja märkää. Nuoria näkyy vähän.

– Teemme yhteistyötä toisten jalkautujien kanssa. He liikkuvat yleensä aikaisemmin kuin me. Meillä on valmiuksia päivystää kello kahteen asti yöllä, Kettusaari jatkaa.

Saapaslaisten matka jatkuu Malmin asemalle. Liivit, joiden selässä on Saappaan kuva, herättävät huomiota. Te olette varmaan jotain vartijoita, heittää joku nuori. Saapaslaiset kertovat olevansa valmiita juttelemaan nuorten kanssa.

– Tärkeintä on, että on kiinnostunut nuorista, jaksaa kävellä ja jutella. Olen toiminut Saappaassa kymmenen vuotta. Sinä aikana työ on muuttunut keskustelevampaan suuntaan, arvioi Asta Kahra, yksi vapaaehtoisista.

Nuoret voivat puhua opiskelusta ja muista oman elämänsä asioista. Sellaisistakin, joista ei haluta puhua kotona tai kavereiden kanssa, kuten seurustelusta tai alkoholikokeiluista.

Kahralla on selässään reppu. Siinä on vettä ja mukeja, lämpölakana, ensiaputarvikkeita, kyniä ja paperia. Taskussa on kumihanskat ja paperia. Auttamistyölle on tarvetta etenkin erityistilanteissa, kuten festareilla, vappuna ja koulujen päättymisaikoina.

Monenikäisiä päivystäjiä

Kun Lauri Koski kuuli Saappaasta, hän ilmoittautui mukaan heti, kun oli täyttänyt 18 vuotta.

Kurssilla opittiin vuorovaikutus- ja ensiaputaitoja sekä tietoa turvallisuudesta ja kriiseistä. Seitsemän vuoden aikana Koski on ehtinyt osallistua myös moniin lisäkoulutuksiin.

– Jos näen jonkun makaamassa kadulla, menen nykyään herkemmin katsomaan, mikä on tilanne, hän toteaa.

Saapas-päivystäjillä ei ole yläikärajaa. Useimmat ovat 25–45-vuotiaita, mutta joukossa on myös eläkeläisiä. Kukin päivystää elämäntilanteensa mukaan. Kerran kuukaudessa voi päivystää myös netissä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.