null Saapas-katupartio etsii vapaaehtoisia – tarvitaan sekä mutsihahmoja, isovanhempia että nuoria

Saapas-vapaaehtoiset Asta Kahra ja Antti Vanhoja partioivat vuosi sitten uudenvuodenyönä Helsingin Kansalaistorin Suomi 100 -juhlissa.

Saapas-vapaaehtoiset Asta Kahra ja Antti Vanhoja partioivat vuosi sitten uudenvuodenyönä Helsingin Kansalaistorin Suomi 100 -juhlissa.

Ajankohtaista

Saapas-katupartio etsii vapaaehtoisia – tarvitaan sekä mutsihahmoja, isovanhempia että nuoria

Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön katupartio tarjoaa nuorille mahdollisuuden keskustella luotettavan aikuisen kanssa.

Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön keskus Snellu etsii uusia Saapas-vapaaehtoisia. Saapas-vapaaehtoiset partioivat perjantaisin Helsingin kaduilla ja tarjoavat nuorille mahdollisuuden keskustella luotettavan aikuisen kanssa.

Vapaaehtoisten tulee olla täysi-ikäisiä ja ulospäin suuntautuneita. Edeltävää kokemusta nuoriso- tai vapaaehtoistyöstä ei tarvita. Kaikki ilmoittautuneet haastatellaan.

– Etsimme sellaisia vapaaehtoisia, jotka haluavat olla läsnäolevia aikuisia. Voimakkaat missiot ja auttamisen halu saattavat pikemminkin välillä olla este, kertoo erityisnuorisotyönohjaaja Henna-Mari Kettusaari.

Saapas-vapaaehtoisia on tällä hetkellä viitisenkymmentä, joista noin puolet on toiminnassa aktiivisesti mukana. Vapaaehtoiset ovat 18–60-vuotiaita.

– Kaiken ikäisille on oma paikkansa. Meikäläisen ikäiset on tällaisia mutsihahmoja, vanhemmat voivat olla isovanhempia, mutta nuorempiakin tarvitaan, Kettusaari sanoo.

Pieni adrenaliini ja yhdessä tekemisen meininki tuovat lisäenergiaa.
– Henna-Mari Kettusaari

Snellun vapaaehtoiset partioivat keskustassa ja Pohjois- ja Länsi-Helsingissä. Mikaelin seurakunnassa on toinen Saapas-tiimi, joka toimii Itä-Helsingissä.

– Alueemme on aika laaja, Malmilta Kannelmäkeen ja keskustaan. Harvoin tapaamme samoja nuoria hirveän monta kertaa. Kamppi ja steissi vetävät nuoria ympäryskunnistakin, Nurmijärveltä, Tuusulasta ja Porvoosta asti.

Kettusaaren mukaan Saapas-työ voi välillä olla rankkaa, etenkin ajallisesti. Kun muut katupartio lopettavat yhdeltätoista, Saapas-tiimi on valmiudessa kahteen asti.

– Pieni adrenaliini ja yhdessä tekemisen meininki tuovat lisäenergiaa.

Kettusaari huomauttaa, että kaikki kohdatut nuoret eivät voi huonosti tai ole syrjäytymisvaarassa. Usein juttelu nuorten kanssa on hyväntuulista.

Vapaaehtoisten koulutus alkaa helmikuussa ja kestää toukokuulle.

– Koulutus on intensiivinen. Maaliskuun alussa on Saapas-viikonlopussa hätä- ja ensiavun kurssi, jonka jälkeen ihmiset pääsevät kadulle, Kettusaari kertoo.

Koulutuksessa opetellaan muun muassa vuorovaikutukseen ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Puhumassa käyvät esimerkiksi poliisin ja sosiaalityön edustajat.

– Vapaaehtoisten palaute viime keväänä oli, että kurssi oli sopivan mittainen. Mahdollisimman nopeasti työhön kiinni.

Lue lisää Saapas-vapaaehtoiseksi hakemisesta Snellun sivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.