Nuorisotyöntekijät partioivat junissa ja asemilla koulujen päättäjäispäivänä
Nuorisotyöntekijät Sauli Taipale (vas,), Niina Koski ja Agim Ukic tapaavat nuoria muun muassa Myyrmäen asemalla.

Nuorisotyöntekijät Sauli Taipale (vas,), Niina Koski ja Agim Ukic tapaavat nuoria muun muassa Myyrmäen asemalla.

Nuorisotyöntekijät partioivat junissa ja asemilla koulujen päättäjäispäivänä

Nuorisotyö raiteilla -hankkeessa kohdataan nuoria vapaa-aikana siellä, missä he liikkuvat.

Nuoriso kokoontuu tuttuun tapaan koulujen päättäjäispäivänä lauantaina 3.6. juhlimaan kesän alkamista. Tähän on valmistauduttu myös pääkaupunkiseudun nuorisotyössä.

Vantaalla alkoi yli kaksi vuotta sitten opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Nuorisotyö raiteilla -hanke. Nuorisotyöntekijät ovat kiertäneet sen merkeissä arkisin, viikonloppuisin ja isompien tapahtumien yhteydessä junissa, asemilla ja radanvarren kohtauspaikoissa. Nykyään hankkeessa ovat mukana myös Espoo ja Helsinki, mutta vetovastuu on Vantaalla.

Vantaalla hankkeessa on mukana kaksi nuorisotyöntekijää, Niina Koski ja Sauli Taipale. Toimintaan on osallistunut myös Vantaan seurakuntien nuorisotyöntekijöitä.

– Meillä on ollut pääkohteena kehärata. Ajatuksena on kohdata ja tukea nuoria siellä missä he liikkuvat, olla turvallisena aikuisena nuorten vapaa-ajassa, Koski selvittää.

Hanke perustuu laajaan yhteistyöverkostoon, johon kuuluvat muun muassa poliisi, järjestyksenvalvonta, liikennevirasto, VR, HKL ja Finavia.

– On epätavallista, että nuorten parissa tekee näin moni toimija yhteistyötä, Taipale sanoo.

Eihän nuorten hengailu itsessään ole ongelma. Välillä kuitenkin esiintyy ajattelemattomuutta ja hölmöilyä, ja sellaiseen on tärkeää puuttua.
- Nuorisotyöntekijä Sauli Taipale

Espoossa metro voi vaikuttaa toimintaan

Espoon nuorisotoimi tuli mukaan Nuorisotyö raiteille -hankkeeseen vuosi sitten. Espoossa keskitytään rantaradan varteen, Espoon keskukseen ja Leppävaaraan, sekä isompiin kauppakeskuksiin.

– Teemme yhteistyötä alueen toimijoiden, kuten kirjaston, Omnian etsivän työn ja seurakuntien kanssa. Koulujen päättäjäispäivänä kierrämme eri paikoissa Saapas-operaation bussilla, kertoo nuorisotyöntekijä Agim Ukic.

– Odotamme, mitä tapahtuu, kun metro lopulta valmistuu. Se saattaa muuttaa Espoossa toimintaa jonkin verran.

Vantaan seurakunnista hankkeeseen on osallistunut muun muassa Vantaankosken seurakunnan vs. erityisnuorisotyönohjaaja Mirkka Drugg.

– Haluamme olla mukana siellä, missä nuoret ovat. On hyvä, että nuoret ja vanhemmatkin näkevät, että olemme käytettävissä.

– Tähän on luonteva osallistua, koska seurakunnalla on ollut muutenkin yhteistyöstä Vantaan kaupungin nuorisotoimen kanssa. Sitä paitsi alueella ei ole tällä hetkellä Saapas-toimintaa.

Drugg arvelee sään sanelevan paljon sitä, miten laajalti nuoret lauantaina liikkuvat.

– Uskon kyllä, että nuoriso lähtee liikkeelle kelistä huolimatta. He pyörivät varmaan huonolla ilmalla vain enemmän sisätiloissa.

Jo pelkkä läsnäolo ehkäisee ilkivaltaa

Niina Kosken mukaan nuoret ovat suhtautuneet Nuorisotyö raiteilla -hankkeen työntekijöihin enimmäkseen positiivisesti. He tunnistavat työntekijät takeista, ja tulevat mielellään juttelemaan.

– Iso määrä nuorista ei käy nuorisotaloilla, joten näin pystymme lähestymään myös näitä nuoria. Saatamme ehkäistä jo pelkällä läsnäololla esimerkiksi ilkivaltaa ja joukkotappeluita.

Sauli Taipale toteaa, ettei nykyään juuri esiinny alueellista jengiytymistä. Sen sijaan nuorten verkostot ovat laajentuneet, mikä on myönteinen asia.

– Eihän nuorten hengailu itsessään ole ongelma. Välillä kuitenkin esiintyy ajattelemattomuutta ja hölmöilyä, ja sellaiseen on tärkeää puuttua.

Hankkeen ja uusien viestittelytapojen myötä on eri toimijoiden välinen tiedonkulku muuttunut radanvarressa nopeammaksi. Nuorten isommat kokoontumiset ovat pian kaikkien tiedossa.

– Eri aloja edustavat työtekijät ovat oppineet paljon toisiltaan, kun on syntynyt uusia moniammatillisia verkostoja, kertoo Taipale.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi