null Sarjakuvataiteilija Ville Ranta pokkasi kirkkotaiteen Engel-palkinnon – ”Kirkko on ehkä ainoa paikka, jossa nykyään puhutaan asiaa”

Pari vuotta sitten Ranskan presidentti teki Ville Rannasta ritarin eli palkitsi hänet Chevalier dans l’Ordre national du Merite -arvonimellä.

Pari vuotta sitten Ranskan presidentti teki Ville Rannasta ritarin eli palkitsi hänet Chevalier dans l’Ordre national du Merite -arvonimellä.

Ajankohtaista

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta pokkasi kirkkotaiteen Engel-palkinnon – ”Kirkko on ehkä ainoa paikka, jossa nykyään puhutaan asiaa”

Palkintolautakunta kiitti aiemmin Kirkko ja kaupungin pilapiirtäjänä toiminutta Ville Rantaa ihmisten ajattelua ja uskoa avartavista näkökulmista ja tyylistä.

Entuudestaan muun muassa ranskalaisella ritarin arvolla palkittu sarjakuvataiteilija Ville Ranta sai sunnuntaina kirkkotaiteen Engel-palkinnon. Sen hänelle myönsi Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto.

Palkintolautakunta kertoo perusteluissaan, että Ville Ranta on sarjakuvataiteen keinoin herättänyt keskustelua kirkollisista aiheista. Rannan journalistinen, teologinen, eettinen ja yhteiskunnallinen ote ei jätä ketään kylmäksi. Hänen yllättävät, usein hätkähdyttävätkin näkökulmansa ja omintakeinen tyylinsä avartavat ihmisten ajattelua ja uskoa.

– Lautakunta on selvästikin ajatellut, että olen edistänyt kirkon ydinviestiä piirroksillani. Kyllä tällainen kehu liikuttaa. Olenhan minä pyrkinyt piirroksillani ja Kirkko ja kaupungin sarjakuvilla edistämään tuota kirkon ydinviestiä, joka ymmärtääkseni on usko ja lähimmäisenrakkaus, Ranta sanoo.

Jos en piirtäisi, ei minulla olisi kyllä mitään merkityksellistä tekemistä tässä maailmassa.

Ranta tuumii, ettei taida varsinaisesti julistaa evankeliumia, vaikka kristitty onkin.

– Se ei kuulu satiirin olemukseen tai korkeintaan sitä voi tehdä kierkegaardilaisesti "negaation kautta". Pyrin siis tuomaan esiin ihmisen heikkouden ja tyhmyyden ja sen, että ihmisen järki ja moraali ei ole kummankaan korkein aste. Kirkko on minusta ehkä ainoa paikka, jossa nykyään puhutaan asiaa, Ranta kommentoi.

Rannan mukaan pilapiirrosten tarkoitus on saada ihmiset ajattelemaan ja ottamaan kantaa asioihin. Sarjakuvat puolestaan ovat hänelle enemmän itseilmaisua ja tarinankerrontaa.

– Niiden tarkoituksena on tutkia, millaista elämä on ja mitä mieltä siinä on. Sarjakuvissa vaivaa aina sama kysymys. Käsittelen jollain tapaa sitä, miksi ihmeessä elämme ja miksi elämä on tällaista, Ranta pohtii.

Urallaan Ranta on ehtinyt kokea monenlaista, myös pettymystä ja väsymistäkin. Työn ääreen hänet houkuttelee kirjoittamisen ja piirtämisen ilon lisäksi perusvisio. 

– Sitä voisi kuvata niin, että haluan kirjoittaa lauseen "tässä ollaan" ja piirtää sen viereen pienen kuvan välittämään tunnelman. Jos en piirtäisi, ei minulla olisi kyllä mitään merkityksellistä tekemistä tässä maailmassa, summaa Ranta, joka piirtää nykyisin pilakuvia Iltalehteen.

Kirkkoherra, tuomiorovasti Marja Heltelä luovutti palkinnon Ville Rannalle tänään 9.2. Tuomiokirkon vihkimispäivän 168-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä Tuomiokirkossa.

Kirkkotaiteen Engel-palkinnon myöntää Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto taiteilijalle tai yhteisölle, joka on ansioitunut kirkkotaiteen alalla tai kirkkotilan rikastuttamisessa. Palkinto on myönnetty aiemmin 19 kertaa. Palkinto perustettiin vuonna 1990, jolloin tuli kuluneeksi 150 vuotta Helsingin tuomiokirkon suunnittelijan Carl Ludvig Engelin kuolemasta.

Lue Ville Rannan pilakuvia täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Keski-ikäistynyt sananvapausritari Ville Ranta sohii tabuja ja rakastaa kauneutta

Hyvä elämä

Kymmenen vuotta sitten Ville Ranta oli ”nuori räpeltäjä”, joka aloitti Kirkko ja kaupungin pilapiirtäjänä. Nyt hän siirtyy Iltalehteen palkittuna ammattilaisena.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.