null Satojen kirkkojen kellot soivat perjantaina rauhan puolesta

Helsingin Kallion kirkon kellot soivat huomenna rauhan puolesta.

Helsingin Kallion kirkon kellot soivat huomenna rauhan puolesta.

Ajankohtaista

Satojen kirkkojen kellot soivat perjantaina rauhan puolesta

Euroopan kulttuuriperintövuoden tapahtumassa on mukana useita kirkkoja Espoosta, Helsingistä ja Vantaalta. Kellot soivat perjantaina kello 19 alkaen.

Saksassa ideoitu tapahtuma kutsuu kirkkoja eri puolella Eurooppaa soittamaan kellojaan kansainvälisenä rauhan päivänä, joka on perjantai 21. syyskuuta.

Satoja kirkkoja muun muassa Saksasta, Belgiasta, Tsekistä, Puolasta ja Virosta on jo ilmoittautunut mukaan. Saksan tunnetuista kirkoista tapahtumaan osallistuu esimerkiksi Dresdenin Frauenkirche ja Kölnin tuomiokirkko. Suomessa tapahtumaan on ilmoittautunut noin sata kirkkoa.

Myös monissa pääkaupunkiseudun kirkoissa kellot alkavat soida rauhan puolesta kello 19 alkaen. Espoosta on mukana Espoonlahden kirkko ja Vantaalta Hakunilan kirkko ja Myyrmäen kirkko. Helsingin kirkoista kellojaan soittavat Tuomiokirkko, Vanha kirkko, Mikael Agricolan kirkko, Suomenlinnan kirkko, Pakilan Hyvän paimenen kirkko sekä Alppilan, Herttoniemen, Kallion, Kulosaaren ja Myllypuron kirkot.

Kellojen äänet ovat rytmittäneet sekä maallista että uskonnollista elämää.

Kirkonkellojen soittamisella on pitkät perinteet. Kellojen äänet ovat rytmittäneet sekä maallista että uskonnollista elämää. Kellojen soittaminen kuuluu moniin seremonioihin, mutta soittamisella viestitään myös arkisesta ajankulumisesta.

Kellojen äänet herättävät meissä monenlaisia muistoja ja niiden ääni on monille tärkeä. Kellojen soittoon liittyvät tavat ja perinteet ovat osa sekä paikallista että eurooppalaista kulttuuriperintöä, todetaan teemavuoden verkkosivuilla.

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi muistuttaa yhteisestä eurooppalaisesta historiasta, kulttuurista ja perinnöstä. Sen tavoitteena on saada eurooppalaiset arvostamaan kulttuuriperintöään ja pitämään sitä jaettuna voimavarana, vahvistaa yhteenkuuluvuutta sekä edistää demokratiaa, ihmisoikeuksia ja rauhaa. Kirkon kellojen soittaminen rauhanpäivänä liittyy tähän.

Tapahtuman verkkosivulta löytyy kuvia, tarinoina ja ääninäytteitä mukaan ilmoittautuneista kirkoista.

 

Tarkennus 21.9. kello 9.18: Jutussa luki aiemmin, että Suomessa on mukana noin 60 kirkkoa. Uusimman tiedon mukaan mukana on noin sata kirkkoa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Harras hetki: Akseli tykkää kiivetä kellotapuleihin ja soittaa kirkonkelloja

Hengellisyys

Akseli Halmeen rakkaus kirkkoihin alkoi Lohjan kirkosta.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.