null Selja Raudas maalasi Raamatun maisemissa Genesaretinjärven rannalla – työn tulokset ovat esillä Tuomiokirkon kryptassa

Selja Raudaksen näyttely sisältää akvarelleja Genesaretinjärven maisemista Israelista.

Selja Raudaksen näyttely sisältää akvarelleja Genesaretinjärven maisemista Israelista.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Selja Raudas maalasi Raamatun maisemissa Genesaretinjärven rannalla – työn tulokset ovat esillä Tuomiokirkon kryptassa

Kuvataiteilija teki vuoden kestäneen tutkimusretken Pohjois-Israelin jylhään ja lähes koskemattomana säilyneeseen luontoon.

Kun Selja Raudas muutti vuonna 2019 asumaan vuodeksi Genesaretinjärven rannalla sijaitsevaan Tiberiakseen, hän päätti tutkia uutta ja jännittävältä tuntuvaa ympäristöä maalaamalla siitä akvarelleja.

– Näin asunnostani Arbelin vuoren rinteen, ja halusin tutustua siihen tarkemmin. Outo luontoalue kuitenkin hieman pelotti. Minua myös varoitettiin siellä liikkuvista eläimistä, kuten villisioista ja käärmeistä.

Raudas alkoi vähitellen tehdä vuorelle päivittäisiä maalausretkiä. Monesti hän taivalsi vuoren rinteillä yhteensä seitsemän kilometrin matkan. Maasto oli paikoin haastavaa, mutta hänestä oli hienoa löytää lähes koskemattomana säilynyttä luontoa. Erityisesti keväällä monimuotoinen kasvillisuus häikäisi.

– Oli kiinnostavaa, miten vähän siellä kohtasi muita ihmisiä. Ehkä Israelissa ei ole yhtä luontevaa lähteä luontoon vaeltamaan kuin meillä Suomessa.

– Sen sijaan kohtasin erilaisia eläimiä. Hauskimpia olivat murmelit, kun ne tulivat koloistaan tuijottamaan. Näin myös muun muassa villisikoja ja papukaijoja, jotka kävivät aterioimassa läheisessä hedelmätarhassa.

Pystyin hyvin kuvittelemaan, miten karjapaimenet ovat aikoinaan yöpyneet vuoren luolissa.

Selja Raudasta kiehtoi tietysti myös alueen historia, onhan siellä ollut vuosituhansia asutusta eri uskontojen ja hallitsijoiden aikakaudella. Se kuuluu myös Raamatun keskeisiin tapahtumapaikkoihin.

– Pystyin hyvin kuvittelemaan, miten karjapaimenet ovat aikoinaan yöpyneet vuoren luolissa. Nykyäänkin alueella on lehmiä, joita koirat paimentavat.

Vaikka Raudaksella ei ollut maalaustyössään uskonnollista näkökulmaa, kertoo hän silti kokeneensa välillä pyhyyden tuntemuksia. Näin tapahtui esimerkiksi pitkäperjantaina, jolloin ei olisi saanut koronarajoitusten vuoksi liikkua minnekään.

– Karkasin silloin vuorelle, kun tiesin, ettei siellä ole ihmisiä. Oli hieman pimeä ja sateinen päivä, ja kuuntelin kuulokkeista Bachin Matteus-passiota. Mietin musiikkia kuunnellessani, miten Jeesus asui läheisessä Kapernaumin kaupungissa ja Pietari sai kalasaalista Genesaretinjärvestä. Se oli vahva kokemus.

Raudas on tunnettu suurikokoisista abstrakteista ja ekspressiivisistä öljyvärimaalauksista, jotka käsittelevät ihmisen ja luonnon suhdetta ja ekologista tasapainoa. Hän on maalannut kyseisiä teoksia Grönlannin jäätiköillä ja Jordanian aavikoilla.

– Halusin herättää niiden kautta keskustelua ilmastonmuutoksesta. Sen sijaan Israelissa asuessani vain maalasin ympäristön näkymiä ilman suurempia ajatuksia.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Varmasti Jeesus on reissuillaan uinut ja virkistäytynyt” − Näin Raamatun aikana kylvettiin 

Hyvä elämä Hengellisyys

Raamatussa peseytymisellä on lähinnä symbolinen merkitys. Ihmiset ovat kuitenkin nauttineet vedestä myös Raamatun aikoina.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.