null Seurakunnan päiväkerhossa leikitään yhdessä ja opitaan tärkeitä taitoja

Vasta hankittu kassakone on ahkerassa käytössä Kalajärven kappelin päiväkerhossa. Tyyne (oik.) on lähdössä ostoksille ja kerhon vetäjä Mia Blomstedt ostoksineen on jo ehtinyt Visan (kesk.) kassalle.

Vasta hankittu kassakone on ahkerassa käytössä Kalajärven kappelin päiväkerhossa. Tyyne (oik.) on lähdössä ostoksille ja kerhon vetäjä Mia Blomstedt ostoksineen on jo ehtinyt Visan (kesk.) kassalle.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Seurakunnan päiväkerhossa leikitään yhdessä ja opitaan tärkeitä taitoja

Espoon seurakuntien päiväkerhoissa käy 900 lasta. Viisivuotias Visa pohtii kauppiaan uraa leikkiessään kauppaa kavereiden kanssa Kalajärven kappelilla.

Leikitään kauppaa, Visa sanoo heti, kun kerhokynttilä on sammutettu. Punainen kassakone tuolille ja setelit paikoilleen. Onni istuu hänen viereensä ja ilmoittaa olevansa varakassamyyjä. Visa asettelee hillopurkkeja, hiutalepaketteja ja muita ruokapakkauksia matalalle penkille.

Kun kaikki tavarat ovat paikoillaan, hän istuu kassakoneen eteen ja kuuluttaa, että nyt saa tulla kauppaan. Vertti, Tyyne, Valter, Inka ja muut kerholaiset ottavat pienet ostoskorit käteensä ja lähtevät ostoksille.

Lopuksi he jonottavat kassalle, jossa Visa sanoo ”piip” lukiessaan tuotteen viivakoodin, kertoo loppusumman ja ottaa asiakkailta vastaan rahat tai kortin.

– Minusta tulee isona ehkä kauppias, sanoo Visa.

Kerhokynttilän sytyttäminen on merkki hartaushetken alkamisesta. Lapset seuraavat, kun Mia Blomstedt sytyttää kynttilän.

Kerhokynttilän sytyttäminen on merkki hartaushetken alkamisesta. Lapset seuraavat, kun Mia Blomstedt sytyttää kynttilän.

Pienessä ryhmässä rauhallinen tunnelma

Kalajärven kappelilla leikkivät lapset ovat seurakunnan päiväkerholaisia, jotka käyvät kerhossa kolme kertaa viikossa kolme tuntia kerralla. Ryhmään kuuluu kahdeksan 4–5-vuotiasta lasta ja kaksi ohjaajaa.

Kerhossa on levollinen tunnelma, sillä ryhmä on pieni. Kahdeksasta kerholaisesta tällä kertaa paikalla on seitsemän. Tilavassa huoneessa ei ole melua eikä sählinkiä, vaikka kauppaleikin lisäksi meneillään on barbien pukeminen, vauvan nukuttaminen ja moottoripyörien taitoajokisa.

– Nämä lapset ovat onnekkaita, kun saavat käydä päiväkerhossa, sanoo perhetoiminnan ohjaaja Mia Blomstedt.

Hän on yksi Espoon tuomiokirkkoseurakunnan päiväkerhon vetäjistä.

– Meillä on asiat hyvin. Täällä seurakunnan päiväkerhossa on pienet ryhmät ja jokaisessa ryhmässä kaksi ohjaajaa. Meillä on aikaa lapselle. Olen aiemmin työskennellyt lastentarhanopettajana päiväkodissa, jossa ryhmäkoot olivat isompia.

Erona päiväkotiin on esimerkiksi se, että seurakunnan päiväkerhossa annetaan kristillistä kasvatusta. Kerhossa luetaan kerhorukous, ruokarukous, opetellaan hengellisiä lauluja sekä käydään läpi kirkkovuotta.

Tavoitteellista varhaiskasvatusta

Espoon seurakuntien päiväkerhoissa annetaan tavoitteellista varhaiskasvatusta 2–5-vuotiaille. Sen tähtäimenä on edistää kokonaisvaltaisesti lapsen kasvua ja kehitystä. Kerhoissa työskentelee koulutettuja alan ammattilaisia, kuten lastenohjaajia ja perhetoiminnanohjaajia.

Esimerkiksi Kalajärven kerhoissa työskentelevä Mia Blomstedt on koulutukseltaan sosionomi AMK ja kirkon varhaiskasvatuksenohjaaja. Lisäksi hänellä on lastentarhanopettajan kelpoisuus. Kerhon toinen ohjaaja Anne-Maria Tarvainen on koulutukseltaan lastenohjaaja.

Kalajärven kappelin 4–5-vuotiaiden päiväkerhoryhmällä on torstaisin ulkoilupäivä. Silloin ollaan läheisessä leikkipuistossa ja hyvällä säällä saatetaan mennä lähimetsään.

Harjoittelemme taitoja, joita lapset tarvitsevat eskarissa ja koulussa.

Tavallisesti kerhokokoontuminen alkaa sisätiloissa käsien pesulla. Sen jälkeen lapset istuvat penkille katselemaan satukirjoja. Sitten on hartaushetken aika. Kun kaikki ovat paikalla, lauletaan hiljaisuuteen johdattava laulu ja sytytetään kynttilä. Kädet laitetaan ristiin, luetaan kerhorukous ja lauletaan Jumalan kämmenellä.

Sitten on sadun aika. Ystävyydestä ja auttamisesta kertovan tarinan jälkeen sammutetaan kynttilä ja alkaa vapaa leikki.

– Harjoittelemme taitoja, joita lapset tarvitsevat eskarissa ja koulussa. Opettelemme esimerkiksi ryhmässä toimimista, oman vuoron odottamista, tavaroiden jakamista, liikuntaa ja kädentaitoja. Samoja asioita harjoitellaan myös päiväkodissa, sanoo Mia Blomstedt.

Espoossa on noin 60 päiväkerhoryhmää

Espoon seurakuntien päiväkerhoissa käy lähes 900 lasta, kerhoryhmiä on noin 60. Kerhopisteitä on ympäri Espoota. Kerhot kokoontuvat 1–3 kertaa viikossa 2–3 tuntia kerrallaan. Kerhomaksu on korkeintaan 100 euroa kaudessa riippuen tuntimäärästä. Maksu ei-jäsenille on hieman korkeampi.

Kauniaisissa päiväkerhotoiminta uudistuu. Ensi syksynä kerho kokoontuu neljänä päivänä viikossa ja perheet voivat ilmoittautua niille kerhopäiville, jotka heille sopivat. Kerhoryhmän kokoonpano voi siten vaihdella eri päivinä. Kerhoryhmässä on korkeintaan 14 lasta, iältään 3–5 vuotta. Päiväkerhon hinta on korkeintaan 50 euroa kaudessa riippuen tuntimäärästä.

Valterilla ja Onnilla on meneillään puhelinleikki, Visa taas odottaa kassakoneen ääressä asiakkaita.

Valterilla ja Onnilla on meneillään puhelinleikki, Visa taas odottaa kassakoneen ääressä asiakkaita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.