null Muskarimessussa saa leikkiä, soittaa ja laulaa – papin ja muskariopettajien yhteistyönä syntyi musiikillinen lastenmessu

Kirsi Muurimäki saarnaa muskarimessussa lasten tasolla. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan muskarimessu on hänen ja muskariopettajien yhdessä kehittämä musiikillinen lastenmessu.

Kirsi Muurimäki saarnaa muskarimessussa lasten tasolla. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan muskarimessu on hänen ja muskariopettajien yhdessä kehittämä musiikillinen lastenmessu.

Ajankohtaista

Muskarimessussa saa leikkiä, soittaa ja laulaa – papin ja muskariopettajien yhteistyönä syntyi musiikillinen lastenmessu

Espoossa kehitetty muskarimessu on lasten ehdoilla toteutettu tiivis messu, jossa soitetaan, lauletaan ja leikitään. Sen jälkeen maistuvat ruispuuro ja mehukeitto.

"Soivat iloisesti kirkonkellot pim pam pom. Soivat iloisesti kirkonkellot…”

Kulkuset, rummut, triangeli ja monet muut rytmisoittimet helisevät lasten käsissä musiikin tahdissa. Iloinen musisointi kuuluu eteiseen asti. Kappaleen loputtua soittimet kerätään koreihin ja pikkuväki kipittää alttarin luota äidin tai isän luokse istumaan.

Kirkonkellolaulun jälkeen muskarimessu alkaa. On ihan tavallinen perjantaiaamu. Kalajärven kappelin salissa istuu kuutisenkymmentä pientä lasta äidin tai isän kanssa ja kuuntelee, mitä pappi Kirsi Muurimäellä on mielessään.

– Isän, Pojan ja Pyhän hengen nimeen, aloittaa pappi ja kertoo, että seuraavaksi sytytetään kynttilä ja lauletaan.

Tässä messussa urkuja ei paljon käytetä, sillä melkein kaikki laulut säestetään kitaralla ja pianolla. Näin saadaan rento ja lämmin tunnelma, perustelee muskariopettaja Heli Vapaakallio.

”Yhdessä on hyvä olla, yhdessä voi levähtää. Yhdessä on turvallista opetella elämään”. Laulun sanat heijastetaan seinälle, josta lapsia sylissään pitävän vanhemman on helppo laulaa.

– Missä muualla on hyvä olla? kysyy Heli Vapaakallio lapsilta.

– Ulkona! Puissa! penkeistä kuuluu vastauksia.

Ja laulu jatkuu uusin sanoin. ”Ulkona on hyvä olla, ulkona voi levähtää.”

Toista video

Ehtoollinen on tärkeä osa muskarimessua

Muskarimessussa vuorottelevat tiiviiseen tahtiin messun osat ja lasten virret, muskarilaulut ja virret.

Neljässäkymmenessä minuutissa koko homma on ohi. Siinä ajassa on ehditty jakaa ehtoollinen, siunata osallistujat, piirtää ristinmerkki otsaan vedellä, rukoilla, lukea Raamatun tekstiä sekä laulaa monta laulua. Lisäksi lapsille on kiinnitetty selkään enkelinsiivet ja heidän kanssaan leikitty ja soitettu rytmisoittimia alttarin edessä.

– Kiitos kaikille muskarimessusta, huikkaa pappi lopuksi.

Yritämme pitää tilaisuuden lyhyenä ja toiminnallisena, jotta pikkuväki jaksaa osallistua. - Muskariopettaja Heli Vapaakallio

Sen jälkeen lapset vanhempineen marssivat ulos kirkkosalista syömään aulassa odottavaa ruispuuroa ja mehukeittoa.

– Olemme riisuneet liturgiset osat minimiin sekä yhdistäneet ehtoollisen ja esirukousosion. Niiden aikana liikutaan salissa ehtoolliselle, sytyttämään kynttilä, rukouspuun luokse ja kastemaljalle, kertoo Muurimäki.

– Muskarimessussa on aina mukana ehtoollinen. Haluamme totuttaa osallistujat siihen, että ehtoollinen kuuluu asiaan kun kohdataan Jumala ja siihen voivat osallistua sekä lapset että aikuiset.

Muurimäki toimii pappina Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa Kalajärven alueella. Muskarimessu sai alkunsa, kun hän teki opintoihinsa liittyvän lopputyön, jonka aiheena oli lapset ja messu. Muskariopettajien suunnittelema musiikillinen osuus nosti messusuunnitelman uudelle tasolle.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra antoi tukensa uudenlaiselle lasten messulle. Muskarimessuja on pidetty reilun neljän vuoden ajan. Niitä on pari kertaa vuodessa kaikissa seurakunnan kappeleissa, joissa kokoontuu muskariryhmiä eli yhteensä kahdeksassa kappelissa.

– Tuotekehittely jatkuu. Mietimme usein, voisiko jotakin vielä kehittää. Jos lapset eivät viihdy, alkaa heti kuulua pienten jalkojen töminää. Yritämme pitää tilaisuuden lyhyenä ja toiminnallisena, jotta pikkuväki jaksaa osallistua, sanoo Heli Vapaakallio.

Tuomiokirkkoseurakunnan muskareissa käy noin 400 lasta. Useimmissa on mukana myös äiti tai isä.

Muskarimessu vaatii äidiltä ylimääräistä panostusta

Niipperissä asuva Tiina Nieminen tuli muskarimessuun Eevin (2,5 v) ja Aaron (11 kk) kanssa. He käyvät Kalajärven kappelilla muskarissa joka viikko.

– Kiva, että lapset saavat sisarusryhmässä tutustua uusiin soittimiin. Eevi tykkää etenkin rummuista ja maracassista, kertoo Nieminen.

Hänestä on hyvä, että muskarimessuja järjestetään. Tosin niihin osallistuminen vaatii äidiltä ylimääräistä panostusta, sillä paikalla on iso määrä lapsia ja vilskettä. Pienemmässä ryhmässä on helpompi hallita Eeviä ja Aaroa.

Muskarimessun jälkeen lapset ja äiti nauttivat puuroa ja jatkavat sen jälkeen perhekerhossa rakennuksen toisessa päässä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

"Tavoitteena on olla alueen olohuone" – Kalajärven kappeli juhlii 25-vuotista taivaltaan Espoossa

Ajankohtaista Hengellisyys

Pohjois-Espoossa sijaitsevan kappelin toimintaa suunnittelevat ja toteuttavat seurakunnan vapaaehtoiset.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.