null Somevaikuttaja Tinna Pehkonen: ”Aika kapea on se kohta, johon äidin pitäisi mahtua”

– Niitä paikkoja, joissa voisi kertoa, millaista elämä oikeasti on, löytyy edelleen liian vähän. Yritämme luoda tilaa keskeneräisyydelle, sanoo Mirva Keski-Vähälä (vas.) vierellään Tinna Pehkonen.

– Niitä paikkoja, joissa voisi kertoa, millaista elämä oikeasti on, löytyy edelleen liian vähän. Yritämme luoda tilaa keskeneräisyydelle, sanoo Mirva Keski-Vähälä (vas.) vierellään Tinna Pehkonen.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Somevaikuttaja Tinna Pehkonen: ”Aika kapea on se kohta, johon äidin pitäisi mahtua”

Sometodellisuus on lisännyt vertailua muihin, ja toisten täydellistä elämää seuratessa unohtuu helposti se, että jokaisen voimavarat ovat erilaiset, sanovat äitimyytin murtajat Mirva Keski-Vähälä ja Tinna Pehkonen.

Kun Tinna Pehkosesta vajaa yhdeksän vuotta sitten tuli äiti, isoin yllätys oli se, että hän ei tiennytkään, mitä tehdä. Vauva huusi kaiken aikaa, eikä kumpikaan perheenjäsen nukkunut. Neuvolassa uupuneelle äidille sanottiin, että semmoista se on.

– Tuli tunne, että minulle lälläteltiin: olisihan tuo pitänyt tietää ja olisihan tuohon pitänyt valmistautua, Pehkonen sanoo.

Myöhemmin hänelle on hahmottunut, että hän kärsi synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Ympäristön reaktio taas helli äitimyyttiä, jonka mukaan äidin on oltava täydellinen ja joka hetki valmis antamaan lapselle 110 prosenttia itsestään. Hyvä äiti ei raivostu eikä huuda, hän keksii virikkeellistä tekemistä, pitää kodin siistinä ja oman ulkonäkönsä freesinä. Ei mitään pieruverkkareita, mutta toisaalta ei myöskään liian seksikästä tyyliä.

– Aika kapea on se kohta, johon äidin pitäisi mahtua. Ja sitten vielä omasta väsymyksestä tulee huono omatunto, Pehkonen huokaa.

Äiti ei aina jaksa

Nykyään Tinna Pehkonen puhuu äitiyden tabuista Instagram-tilillään, jolla on lähes 40 000 seuraajaa. Hän tekee huumoria siitä, miten äitejä vaaditaan aina vain jaksamaan, ja kertoo myös oman äitiytensä väsymyksen hetkistä, huutamisista ja riidoista.

Äitimyytti elää, sen Pehkonen huomaa saamastaan palautteesta. Osa seuraajista kertoo vihdoin uskaltaneensa hakea apua hänen päivitystensä ansiosta, mutta osa neuvoo ja arvostelee.

– Jos stooreissa näkyy Mäkkärin muki, minulle kerrotaan, että tuo aiheuttaa lihavuutta ja masennusta. Kun kerron tehneeni pyttipannua, joku kertoo, miten senkin voisi tehdä toisin.

Pehkosen omalle äitiydelle tärkeä tuki löytyi lapsen vauva-aikana Oulunkylän seurakunnasta, jonka Yksinhuoltajien olohuoneella hän kävi vuosia.

– Se oli turvasatama, jossa saattoi purkaa ajatuksiaan.

Noihin aikoihin seurakunnassa työskenteli Mirva Keski-Vähälä, jonka kanssa Pehkonen on nyt löytänyt yhteisen mission. He pitävät Äitiyden myytinmurtajat -työpajoja, parituntisia iltapäiviä, joiden aikana luodaan äitien yhteisöä ja perataan uuvuttavia äitiysmyyttejä.

– Ajatus on se, että äidit löytäisivät toisensa ja voisivat etsiä omannäköistään äitiyttä. Me ei saarnata, vaan mietitään, miten voisimme kaikki puhaltaa samaan hiileen, Pehkonen toteaa.

Eroon täydellisyydestä

Seuraava Äitiyden myytinmurtajat -työpaja pidetään Oulunkylän kirkolla 11. maaliskuuta.

– Pohdimme yhdessä, mistä itse kunkin myytit ovat peräisin ja kuka niitä oikeastaan ylläpitää, summaa puolestaan Mirva Keski-Vähälä.

Hän on ratkaisukeskeisen taideterapian ohjaaja ja perhetyöntekijä, joka johdattelee tapahtumassa keskustelua. Kuten Tinna Pehkosella, hänelläkin on takanaan uupuminen äitiyteen. Työnsä kautta hän tietää, että se on yleisempää kuin kukaan myöntää. Sometodellisuus on lisännyt vertailua muihin, ja toisten täydellistä elämää seuratessa unohtuu helposti se, että jokaisen voimavarat ovat erilaiset.

– Niitä paikkoja, joissa voisi kertoa, millaista elämä oikeasti on, löytyy edelleen liian vähän. Sille keskeneräisyydelle yritämme työpajoissa luoda tilaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.