Sukuselvitysruuhka saatiin vihdoin purettua Vantaalla ja Helsingissä – Espoossa jono on yhä 13 viikkoa
Sukuselvitysten tilanne paranee koko ajan myös Espoossa. Kaupungin aluekeskusrekisteriin on palkattu kymmenen työntekijää lisää.
Vantaan aluekeskusrekisteri on saanut purettua viime vuonna syntyneen sukuselvitysten suman. Pahimmillaan sukuselvitystä piti Vantaalla odottaa 17 viikkoa. Nyt toimitusaika on kaksi viikkoa.
Muun muassa perunkirjoituksia varten tarvittavien sukuselvitysten laadintatapaa uudistettiin 2021, ja uudistuksen seurauksena niiden toimitusaika venyi liian pitkäksi. Muutos koski koko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenistään antamia sukuselvityksiä.
Pahimmillaan sukuselvitysten jono Vantaalla oli syyskuussa 2021.
– Huomattuamme työmäärän olevan selvästi suurempi kuin uudistuksen suunnitteluvaiheessa oli arvioitu, ryhdyimme nopeasti rekrytoimaan uusia työntekijöitä, Vantaan aluekeskusrekisterin johtaja Tuomo Kahenvirta kertoo Vantaan seurakuntien tiedotteessa.
Vantaan aluekeskusrekisterissä, joka palvelee 15 seurakuntaa, laaditaan nyt kolme kertaa enemmän virkatodistuksia kuin vuotta aiemmin. Kun uudistus astui voimaan, töissä oli kahdeksan henkeä vakituisesti. Tällä hetkellä vahvuudessa on 14 työntekijää.
Pystymme vuorostamme auttamaan niitä aluekeskusrekistereitä, joilla on vielä haasteita.
Riittävän työntekijämäärän lisäksi Vantaalla nähtiin tärkeäksi edistää sukuselvitysten työtapauudistusta niin, että uuden järjestelmän rinnalle roikkumaan jäänyt vanha toimintamalli saatiin ajettua alas.
– Tilanne onkin nyt niin hyvä, että pystymme vuorostamme auttamaan niitä aluekeskusrekistereitä, joilla on vielä haasteita toimitusaikojen kanssa, Kahenvirta sanoo.
Myös Helsingissä jonoja on saatu purettua, kertoo rekisterijohtaja Emilia Launonen.
– Meillä toimitusaika on nyt reilut viisi viikkoa ja laskusuunnassa. Olemme kirkkohallituksen suositustoimitusajan, eli 4–6 viikkoa, haarukassa, hän sanoo.
Espoossa jono oli pahimmillaan lähes 23 viikkoa
Espoossa tilanne on sen sijaan yhä vaikea, vaikka pahimmasta lähes 23 viikon jonotilanteesta ollaan päästy 13 viikkoon. Espoon aluekeskusrekisterin ongelma on, että Espoossa luotettiin liikaa Kirkkohallituksen arvioon uudistuksen vaatimasta työvoimasta.
Vuonna 2019 Espoossa selvittiin seitsemällä työntekijällä. Aluekeskusrekisteri on sen jälkeen laajentunut niin, että se palvelee Espoon kuuden seurakunnan lisäksi kahtatoista muuta seurakuntaa Uudellamaalla.
Kun sukuselvitysten laadintatavan uudistus astui voimaan, Espoossa selvisi liian myöhään, että työvoimaa tarvitaankin jopa puolet enemmän kuin Kirkkohallitus arvioi.
– Olemme lisänneet aluekeskusrekisterin henkilöstömäärää niin, että meillä on nyt töissä 17 vakituista työntekijää. Työn oppiminen on vienyt aikansa. Nyt suurin osa osaa tehtävänsä jo hyvin. Moni on myös juuri nyt pahimman kaaoksen laannuttua lupautunut tekemään ylitöitä, jotta asiakkaiden kannalta ikävä tilanne saadaan korjattua, Espoon aluekeskusrekisterin johtaja, hallintopäällikkö Sari Anetjärvi kertoo.
Espoon takamatka oli niin suuri, että tilanne voidaan saada normaaliksi vasta syksyllä. Näin, vaikka apua saadaan naapurikaupungista Vantaalta ja myös muualta.
− Kokkolan ja Ylä-Savon aluekeskusrekisterit ovat auttaneet meitä, samoin Kuopio, josta saamme yhä apua, Anetjärvi kiittää.
Pääkaupunkiseudulla ruuhkatilanne on ollut Anetjärven mukaan vaikea todennäköisesti myös siksi, että muuttoliike on täällä suurta. Kun toimintatavan muutoksella siirryttiin sukuselvitysten laadinnassa yhden luukun palveluun niin, että sukuselvitykseen kirjoitetaan henkilön koko historia yhdessä toimipisteessä, eteläisen Suomen suuret aluekeskusrekisterit ruuhkautuivat.
Muutoksella on tarkoitus helpottaa sukuselvityksiä tarvitsevien ihmisten työtä. Aikaisemmin sukuselvityksen tilaaja joutui asioimaan jokaisen asuinseurakunnan kanssa ja tilaamaan niistä erikseen virkatodistukset. Myös tämän ketjun läpikäyminen saattoi kestää kuukausia.
Apulaisoikeusmies moitti kirkkoa ja valvoo tilannetta
Kirkossa ei osattu varautua riittävästi lukuisista pienemmistä seurakunnista keskusrekisterien hoidettavaksi siirtyvään työmäärään. Tämä johti myös siihen, että tilanteen vuoksi vaikeuksiin joutuneet asiakkaat tekivät huhtikuun 2021 ja helmikuun 2022 välisenä aikana yli 30 kantelua eduskunnan oikeusasiamiehelle.
Vaikka kirkon viranomaisten antamien sukuselvitysten toimitusaikaa ei ole säädetty laissa, apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoi helmikuun lopulla antamassaan päätöksessä, että useiden aluekeskusrekistereiden toimitusajat olivat venyneet kohtuuttoman pitkiksi. Hänen mukaansa kirkko on siten rikkonut hyvän hallinnon periaatetta.
Käsittelyajan tulisi pisimmilläänkin olla sellainen, että perunkirjoitukselle säädettyä määräaikaa voidaan noudattaa.
Sakslin oli aiemmin huomauttanut vastaavista ongelmista valtion Digi- ja väestövirastoa, jossa sukuselvitysten käsittelyajat myös venyivät tietojärjestelmien uudistuksen vuoksi.
Apulaisoikeusasiamiehen mukaan sukuselvitysten puuttuminen voi aiheuttaa haittaa omaisille ja kuolinpesien osakkaille sekä lisätä omaisten kärsimystä muutenkin raskaassa elämäntilanteessa. ”Korostan, että käsittelyajan tulisi pisimmilläänkin olla sellainen, että perunkirjoitukselle säädettyä määräaikaa voidaan noudattaa”, Sakslin kirjoittaa.
Apulaisoikeusasiamies kertoo seuraavansa viranomaisten laillisuusvalvonnassaan tämän vuoden ajan toimitusaikojen kehitystä niissä aluekeskusrekistereissä, joissa tilanne on edelleen ruuhkautunut. Hän seuraa myös sitä, miten kirkon eri hiippakuntien tuomiokapitulit asian korjaamista valvovat.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Sukuselvitysten ruuhka on saatu purettua – Helsingissä on palattu jo normaaliin
AjankohtaistaMyös Espoossa ja Vantaalla tilanne on jo helpottanut.