Suntioiden hautakivibisnes hämmentää – erikoista ongelmaa ei esiinny pääkaupunkiseudulla
Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius arvostelee voimakkaasti joidenkin seurakuntien tapaa, jossa suntiot välittävät ja myyvät hautakiviä omaisille.
MTVUutiset kertoi kesäkuussa, että Suomessa kymmenissä evankelis-luterilaisissa seurakunnissa suntiot välittävät ja myyvät omaisille hautakiviä.
Kun omainen kuolee, seurakunnat auttavat hautajaisten järjestelyissä, mutta niillä ei ole oikeutta suositella jotakin tiettyä hautaustoimistoa. Kun Oulun hiippakunnan alueella toimiva hautakiviyrittäjä Henry Sekki huomasi, että monet suntiot kauppaavat hautakiviä vainajan omaisille, hän teki asiasta kantelun Oulun hiippakunnan tuomiokapituliin.
Kapituli päätti, että suntioiden on lopetettava hautakivibisnes, johon jotkin seurakunnat olivat myöntäneet jopa virallisen sivutoimiluvan. Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto piti MTVUutisten mukaan suntioiden hautakivibisnestä kestämättömänä.
Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtajan Kyllikki Forsiuksen mukaan kyseinen ilmiö on tuttu koko maassa.
– Tosin sanoisin 99 prosentin varmuudella, että pääkaupunkiseudulla tällaista ei ole tapahtunut sitten 1990-luvun. Esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymä on hoitanut tehtävänsä todella tarkasti, Forsius sanoo.
Se on herkkä tilanne, ja on omaisten kannalta epäeettistä, jos suntio siinä samalla haistaa uudet asiakkaat.
– On eettisesti ongelmallista, että julkishallinnollinen yhteisö kilpailee yksityisten yritysten kanssa, hän sanoo.
Forsiuksen mielestä suntioiden järjestämä hautakivibisnes on paitsi terveen kilpailun, myös omaisten kannalta vahingollista.
– Suntio on usein se henkilö, joka näyttää omaisille vainajan hautapaikan. Se on herkkä tilanne, ja on omaisten kannalta epäeettistä, jos suntio siinä samalla haistaa uudet asiakkaat. Moni omainen voi luulla, että suntion tarjouksesta ei edes voi kieltäytyä, Forsius sanoo.
Joskus hautakiviin liittyy myös takuuseen meneviä ongelmia, mutta jos omaiset ovatkin ostaneet kiven suntiolta, voi jäädä epäselväksi, kuka kiven on tehnyt, ja kenen vastuulle sen takuu kuuluu.
– Korostan, että missään tapauksessa omaiset eivät ole tehneet virhettä. Tämä on kirkon eikä omaisten ongelma.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Koskettaminen ei käy, mutta korona-ajan hautajaisissa on muita tapoja jakaa surua – pappien työtä rajoitukset hankaloittavat
AjankohtaistaKorona-ajan hautajaisissa kättely ja lohduttava koskettaminen puuttuvat. Etäyhteyksien käyttö synnyttää uusia surun jakamisen tapoja. Osallistujien määrän rajoitus lieventyy kesäkuun alussa 50 henkeen.