null Kaatuneen hautakiven eteen tehty kukka-alue herättää ihmetystä Hietaniemessä – ”Ei ole yleinen käytäntö”

Kirkko ja kaupunki -lehden lukija kohtasi Hietaniemen hautausmaalla oudon näkymän.

Kirkko ja kaupunki -lehden lukija kohtasi Hietaniemen hautausmaalla oudon näkymän.

Ajankohtaista

Kaatuneen hautakiven eteen tehty kukka-alue herättää ihmetystä Hietaniemessä – ”Ei ole yleinen käytäntö”

Kaatunut hautakivi on luultavasti ollut kumossa jo jonkin aikaa. Kaatuminen hankaloittaa haudan kunnossapitoa.

Hietaniemen hautausmaan kaatuneet hautakivet ja niiden eteen pystytetyt kukkien istutusalueet ihmetyttivät Kirkko ja kaupungin lukijoita.

Saimme toimitukseen kuvan hautausmaallanne kaatuneesta hautakivestä, jonka eteen on silti muokattu kukka-alue. Mistä tässä on oikein kyse, Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti?

– Kun hautakivi on kaatunut julkisivulleen, se tarkoittaa, että se on kaatunut itsestään. Joissakin tapauksissa, jos hautakivi on kaatumisvaarassa ja aiheuttaa näin vaaraa ympäristölle, meidän pitää kaataa se. Tällöin se kaadetaan selälleen. Nykyään kaikkiin muistomerkkeihin vaaditaan lisäksi tappi, joka voi hidastaa kaatumista, mutta ei tietenkään täysin estä sitä.

– Kuvassa olevan muistomerkin eteen on tehty niin sanottu kukkapesä. Se johtuu siitä, että muistomerkki on todennäköisesti ollut kumossa jo jonkin aikaa. Kyseisen korttelin hoitaja sattuu olemaan tämän viikon poissa, joten häneltä en valitettavasti päässyt asiasta kysymään.

Käytäntö on kuulemma hautausmaallanne melko yleinen, eli näitä kiviä on enemmänkin. Onko tämä hautausmaalla vakiintunut käytäntö toimia, jos kivi on kaatunut?

– Seurakunnalla ei ole velvoitteita ilmoittaa omaisille kaatuneesta muistomerkistä paitsi, jos se aiheuttaa vaaraa ympäristölleen. Seurakunnat eivät yleisestikään nosta kumoon kaatuneita hautakiviä, vaan ne ovat omaisen vastuulla – paitsi tietysti silloin, jos seurakunnat ovat itse jostain syystä vastuussa kaatumisesta. Tällainen kaatunut hautakivi on valitettavasti meistä riippumaton este haudan hoitamiselle. Jo tämän käytävän varrelta laskin viisi kaatunutta muistomerkkiä, jotka kaikki ovat kaatuneet itsestään julkisivulleen. Osasta näkee, että ne ovat olleet kaatuneena jo useampia vuosia. Hautakivien kaatuminen saattaa tulevaisuudessa olla yhä yleisempää, kun talvet huononevat jatkuvasti, ja routa nostaa kiviä.

Haudan pinnan ja kukkien hoidon voi antaa eteenpäin, mutta se ei poista omaisen vastuuta. 
– Ylipuutarhuri Ari Pipatti

Onko hautakiven eteen tehdylle kukka-alueelle tarkoitus istuttaa kukkia?

– Tuollainen kukka-alueen siirtäminen ei ole yleinen käytäntö. Yleensä kaatuneen hautakiven eteen asetetaan enintään muoviastia, johon kukat laitetaan. Muuten tilattu hautapaikan hoito jää valitettavasti toteutumatta, koska hoidettava alue on jäänyt kaatuneen kiven alle. Paitsi tässä tapauksessa, jossa aluetta on siirretty.

Nettisivujenne mukaan kuvassa oleva hautakivi sijaitsisi ruohopeitteisenä hoidettavien hautojen korttelissa. Tarkoittaako tämä, että haudan ympäristön hoitoa jatketaan, vaikka hautakivi on kaatunut? Perustuuko tämä kyseisen haudan hoitosopimukseen?

– Totta kai haudan ympäristön hoidossa tehdään se, mihin pystytään. Kaikki, mikä jää hauta-alueen ulkopuolelle, on seurakuntayhtymän hoidossa, mutta läheskään kaikki hautapaikat sen sijaan eivät ole. Jotkut omaiset haluavat itse vastata hautapaikan hoidosta, ja välillä tämä voi osoittautua hankalaksi, jos omainen asuu kaukana.

Mitkä asiat haudan hoidossa ovat omaisten vastuulla, ja mitkä seurakuntayhtymän vastuulla?

– Haudan hoitovastuu on aina omaisilla. Haudan pinnan ja kukkien hoidon voi toki antaa eteenpäin, mutta se ei silti poista omaisen vastuuta. Myös muistomerkin hoitovastuu on omaisella.

Honkanummen hautausmaalla istutettiin tiistaina 18 000 kesäkukkaa. Pyritäänkö Hietaniemessä samoihin lukemiin, ja mihin näitä kukkia istutetaan?

– Kukkia istutetaan hoitohaudoille, ja niiden määrä riippuu siitä, kuinka paljon omaiset ovat tilanneet hoitoja. Meilläkin on täällä tuhansia hoitohautoja, joista kaikille istutetaan vähintään kolme kukkaa. Tuo Honkanummen kesäkukkien määrä on kiva, mutta meille on tilattu 36 300 kukkaa. Tänä kesänä meille on palkattu 120 kesätyöntekijää pitämään huolta hautausmaan kunnossapidosta. Heidän avullaan kukkien pitäisi olla istutettuina ensi viikon loppuun mennessä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.