null Hautakiven palat katukiveyksessä ihmetyttävät seurakunnissa – käytöstä poistetuista hautamuistomerkeistä huolehditaan

Espoon seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Leena Tonteri toivoo, että jokin kiviliike ottaisi Kellonummen hautausmaan laitamille varastoidut hautamuistomerkit jatkojalostukseen.

Espoon seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Leena Tonteri toivoo, että jokin kiviliike ottaisi Kellonummen hautausmaan laitamille varastoidut hautamuistomerkit jatkojalostukseen.

Ajankohtaista

Hautakiven palat katukiveyksessä ihmetyttävät seurakunnissa – käytöstä poistetuista hautamuistomerkeistä huolehditaan

Espoosta kuului alkuviikosta kummia, kun Suurpellon asukkaat bongasivat alueen katujen kivipäällysteistä kaksi hautamuistomerkin kappaletta. Pääkaupunkiseudun hautausmailta ne eivät ole peräisin, sillä vanhat hautakivet murskataan tai otetaan uusiokäyttöön.

Hautamuistomerkeistä tehdyt katukivet olivat Espoon seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikölle Leena Tonterille melkoinen yllätys. Hän on varma siitä, että ne eivät ole lähtöisin Espoon hautausmailta, koska hautojen hallinta-ajan päättymisen jälkeen käytöstä poistetut vanhat muistomerkit on viety varastoon.

– Meillä ei ole ollut suunnitelmia niiden käytölle. Olisi hyvä, jos esimerkiksi jokin kiviliike ottaisi ne jatkojalostukseen. Ei menisi hyvä uusiutumaton käsitelty kiviaines siltä osin hukkaan.

– Espoossa hautakiviä poistetaan satunnaisesti, ei edes vuosittain. Siinä vaiheessa, kun kokonaisia hautaosastoja otetaan uudelleen käyttöön, poistetaan kiviä enemmän, ehkä muutamia kymmeniä.

Tonteri tietää, että Suomessa viedään hautakiviä hävitettäväksi murskaamolle tai käytetään johonkin hautausmaan rakenteeseen, esimerkiksi tukimuureihin. Kivet voidaan myös hioa uudelleen ja hyödyntää hautausmaan suunnittelussa. Tonterin mukaan se tulee kuitenkin kalliiksi.

– Jotkut seurakunnat ovat laittaneet hautausmaan sivuun esille hienoja vanhoja muistomerkkejä, hän kertoo.

Jos kivet viedään murskaamoon, valvoo työtä seurakunnan työntekijä.

- Helsingin hautaustoimen päällikkö Risto Lehto

Hautakiviä voi myös kierrättää eri tavoin

Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikön Risto Lehdon mukaan Suurpellosta löydetyt hautamuistomerkkien kappaleet ovat voineet tulla rakentajien käyttöön mistä tahansa. Toisinaan esimerkiksi omaiset haluavat sukunsa vanhan hautakiven itselleen, jolloin he voivat myös halutessaan hävittää sen.

Helsingin hautausmailta poistetaan vuodessa noin 300–400 hautamuistomerkkiä haudoilta, joiden hallinta-ajat ovat päättyneet. Hautakivet eivät kuitenkaan päädy katukiveysten ainekseksi.

– Hautakivet kerätään tiettyyn paikkaan, ja tietyin väliajoin niitä hävitetään murskaamalla joko paikan päällä tai soramurskaamossa. Jos kivet viedään murskaamoon, valvoo työtä seurakunnan työntekijä. Näin syntynyttä pientä mursketta voidaan käyttää rakentamisessa, Lehto selvittää.

Hän kertoo, että Suomessa on virinnyt viime aikoina keskustelua siitä, miten vanhoja hautamuistomerkkejä voitaisiin hyödyntää uudella tavalla.

– Hautakiviä voi kierrättää vaikka siten, että kun hauta poistuu jonkin suvun käytöstä, se siirtyy kivineen toiselle suvulle. Hautakivi voidaan silloin kääntää ja merkitä kuolleiden nimet toiselle puolelle. Näin ovat jotkut suvut käyttäneet myös omaa hautamuistomerkkiään.

Hietaniemen hautausmaalla on hyödynnetty joitakin käytöstä poistettuja hautoja niin, että niistä on tehty pienimuotoisia muistolehtoja, niin sanottuja taskumuistolehtoja. Niihin on haudattu tuhkattuja vainajia, joiden nimilaatat on kiinnitetty haudalla olleisiin reunuskiviin.

Hautakiviä Kellonummen hautausmaan kupeessa.

Hautakiviä Kellonummen hautausmaan kupeessa.

Hautamuistomerkit viedään aluksi varastoon

Vantaan seurakunnille palautuu vuosittain noin 20–30 hautaa niiden hallinta-ajan päätyttyä. Hautaustoimen päällikön Minna Ahon mukaan omaiset jatkavat useimmiten hallinta-aikaa.

– Vantaan hautausmailla on myös hoitamattomuuskuulutuksia noin 10 vuoden välein. Tällainen kuulutus tehtiin viimeksi vuonna 2006, ja sen jälkeen palautui noin 250 hautaa.

Aho kertoo, että hautojen palautumisen jälkeen muistomerkit säilytetään paikoillaan jonkin aikaa. Hautoja inventoidaan ja muistomerkkejä poistetaan tarpeen mukaan.

– Muistomerkit varastoidaan pariksi vuodeksi hautausmaan huoltoalueelle, jonka jälkeen ne kuljetetaan murskattavaksi. Kuljetuksessa on yleensä mukana hautausmaan työntekijä, joka valvoo, että muistomerkit murskataan välittömästi. Näin vältytään tarpeettomilta välivarastoinneilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.