null Suomen islamilainen neuvosto vaikeuksissa: kymmenien tuhansien valtiontuet poikki taloudellisten epäselvyyksien vuoksi

Suomen islamilainen neuvosto on joutunut luopumaan Etu-Töölössä Apollonkatu 10:ssä sijaitsevista toimitiloistaan.

Suomen islamilainen neuvosto on joutunut luopumaan Etu-Töölössä Apollonkatu 10:ssä sijaitsevista toimitiloistaan.

Ajankohtaista

Suomen islamilainen neuvosto vaikeuksissa: kymmenien tuhansien valtiontuet poikki taloudellisten epäselvyyksien vuoksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö on keskeyttänyt Suomen islamilaisen neuvoston tukemisen taloudellisten epäselvyyksien vuoksi. Muslimiyhteisöjen kattojärjestön talous on romahtanut, ja sen velat ovat ulosotossa.

Suomen islamilainen neuvosto (SINE) on vakavissa talousvaikeuksissa. SINE on monia suomalaisia muslimiyhteisöjä kokoava kattojärjestö, joka on saanut vuosina 2008–2014 valtionavustusta 53 000–92 500 euroa vuodessa. Tukia on myönnetty pääasiallisen toiminnan lisäksi muun muassa islamilaisen hautausmaan paikkaa koskeviin selvityksiin ja Umma-nuortenlehden tekemiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi kielteisen päätöksen SINE:n avustushakemukselle vuoden 2015 toimintaan. Syy oli se, ettei SINE onnistunut määräaikaan mennessä selvittämään ministeriölle, mihin oli käyttänyt aiempina vuosina saamiaan avustuksia.

Alamäki alkoi vuoden 2013 Islam-Exposta

Suomen islamilaisen neuvoston talous alkoi luhistua vuonna 2013. Vuoden taseessa yhdistyksen pääoma oli 32 941 euroa miinuksella. Pääsyy taloudelliseen ahdinkoon oli samana vuonna järjestetty kolmas Islam-Expo-tapahtuma, josta SINE jäi 51 941 euroa tappiolle. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi tuolloin Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar, varapuheenjohtajana Pia Jardi ja rahastonhoitajana Mariam Varjonen.

Valtiontukien loppuminen romahdutti SINE:n ennestään poukkoilevan talouden.

Seuraavana vuonna ahdinko syveni.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi SINE:lle 53 000 euron toiminta-avustuksen vuoden 2014 toimintaan, mutta vähensi siitä 9 244 euroa. Syy oli se, että SINE oli jättänyt käyttämättä aiemmin saamiaan tukia. SINE:n toimintakertomuksen mukaan kyse oli siitä, että vuoden 2011 nuorisoprojektit eivät toteutuneet.

SINE päätti hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä vielä lisäavustusta seuraavaan Islam-Expo-tapahtumaan, mutta avustusta ei myönnetty.

Tukien väheneminen oli isku, joka toimintakertomuksen mukaan "lamautti [yhdistyksen] toiminnan vuodelta 2014 melkein kokonaan", eikä esimerkiksi työntekijän palkkaamiseen ollut enää varaa. Raha kului edellisvuoden velkojen maksamiseen, mutta kymmenien tuhansien eurojen velat jäivät roikkumaan.

Taloudelliset vaikeudet aiheuttivat väsymystä ja tappiomielialaa SINE:n hallituksessa vuonna 2014.

Taloudelliset vaikeudet aiheuttivat väsymystä ja tappiomielialaa SINE:n hallituksessa vuonna 2014.

SINE ei toimittanut selvityksiä avustusten käytöstä – ministeriö sulki rahahanat

Vuonna 2015 opetus- ja kulttuuriministeriö katkaisi tuet tyystin.

Kielteisen avustuspäätöksen syy oli, että SINE ei ollut toimittanut ministeriöön selvitystä vuoden 2014 toimintaan myönnetystä avustuksesta. Selvitys vuoden 2013 toiminta-avustuksesta oli toimitettu yli puolitoista vuotta myöhässä ja puutteellisesti täytettynä. Ministeriö pyysi SINE:ltä täydennyksiä vuoden 2013 selvitykseen, mutta SINE ei toimittanut niitä määräaikaan mennessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö hylkäsi SINE:n toiminta-avustushakemuksen vuodelle 2015, koska se ei ollut toimittanut selvityksiä edellisvuosina saamiensa avustusrahojen käytöstä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö hylkäsi SINE:n toiminta-avustushakemuksen vuodelle 2015, koska se ei ollut toimittanut selvityksiä edellisvuosina saamiensa avustusrahojen käytöstä.

Valtiontukien loppuminen romahdutti SINE:n ennestään poukkoilevan talouden. Yhdistys joutui luopumaan Etu-Töölössä Apollonkadulla sijainneesta toimitilastaan. Myös SINE:n nettisivut ovat olleet tammikuusta asti alhaalla. Vielä lokakuussa 2016 sivustolla oli viesti, jonka mukaan niitä oltiin uusimassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön vanhemman hallitussihteerin Joni Hiitolan mukaan SINE on sittemmin toimittanut vuosien 2013 ja 2014 talousselvitykset. Hiitola kertoo, että SINE on lähettänyt toiminta-avustushakemuksen myös vuodelle 2016, mutta sen käsitteleminen on vielä kesken, koska ministeriö odottaa SINE:ltä lisäselvityksiä taloudellisista toimintaedellytyksistä.

Hajjar: Islam-Expon näytteilleasettajat eivät maksaneet osuuksiaan

SINE:n puheenjohtajana toimi vuosina 2012–2015 imaami Anas Hajjar. Hän vahvistaa, että yhdistyksen ongelmat alkoivat vuoden 2013 Islam-Exposta.

– Vuoden 2013 tulos tappiollinen, kuittien kerääminen venyi ja seuraava vuosikokous halusi, että ulkopuolinen tarkastaja tarkastaa tilinpäätöksen, Hajjar kertoo.

Olemme tällä hetkellä kiertämässä jäsenjärjestöjämme ja kenttää ja selvittämässä, miten asiat menivät pieleen ja miten pääsemme uudelleen jaloillemme.

– SINE:n väliaikaisen hallituksen puheenjohtaja Abdi-Hakim Yasin Ararse

Tilinpäätös annettiin tilintarkastustoimisto Auditar Oy:n tarkastettavaksi. Hajjarin mukaan Auditarin tarkastus venyi, mutta vuosikokous ei antanut hallituksen lähettää opetus- ja kulttuuriministeriölle uutta hakemusta ennen sen valmistumista.

– Ja kun oli valmista ja laitoimme paperit, niin [opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehet] sanoivat, että on liian myöhäistä, eikä avustusta myönnetty.

Hajjar muistuttaa, että hän oli ollut SINE:n puheenjohtajana useita kausia ennen vuoden 2013 taloudellista katastrofia.

– Osa [Islam-Expon] näytteilleasettajista ei maksanut, mitä kuului. Olemme vasta nyt alkaneet saada rahoja perittyä heiltä, Hajjar selittää.

– Kun he olivat ulkomaisia, niin tavoitteleminen oli vähän hankalaa.

Puheenjohtaja uskoo nousuun, tilintarkastaja epäilee

Tällä hetkellä Suomen islamilainen neuvosto on pahasti veloissa.

Yhdistyksellä on vuosilta 2014–2016 21 maksuhäiriö- tai muuta luottotietomerkintää, ja sillä on kymmenien tuhansien eurojen velat. Yhdistys on todettu ulosotossa varattomaksi 3.9.2015. Suurin yksittäinen velka on Helsingin Messut Oy:n perimä 26 881 euroa helmikuulta 2016. SINE on järjestänyt Islam-Expo-tapahtumia Helsingin Messut Oy:n omistamassa Wanhan sataman messutilassa.

Joulukuussa 2015 allekirjoitettu tilintarkastuskertomus ei anna SINE:n tulevaisuudesta valoisaa kuvaa. Auditar Oy:n tilintarkastaja kirjoittaa: "Edellä kuvattu tilanne viittaa sellaiseen olennaiseen epävarmuuteen, joka saattaa antaa merkittävää aihetta epäillä yhdistyksen kykyä jatkaa toimintaansa, ja näin ollen yhdistys ei mahdollisesti pysty suorittamaan velkojaan tavanomaisessa toiminnassa."

Ulkopuolinen tilintarkastaja pohti joulukuussa 2015, onko SINE:llä kykyä jatkaa toimintaansa.

Ulkopuolinen tilintarkastaja pohti joulukuussa 2015, onko SINE:llä kykyä jatkaa toimintaansa.

SINE:ä luotsaa tällä hetkellä väliaikainen hallitus, jonka puheenjohtajana toimii Abdi-Hakim Yasin Ararse. Hänen mukaansa SINE toimii veloista huolimatta normaalisti. Yhdistys on avaamassa uutta toimistoa Itäkeskukseen ja hakemassa toiminta-avustusta vuodelle 2017.

– Olemme tällä hetkellä kiertämässä jäsenjärjestöjämme ja kenttää ja selvittämässä, miten asiat menivät pieleen ja miten pääsemme uudelleen jaloillemme.

Yasin Ararsen mukaan SINE on maksanut tai maksamassa jo noin neljänneksen veloistaan. Muiden velkojien kanssa ollaan tekemässä maksusopimuksia.

Mikä on Suomen islamilainen neuvosto?

Suomen islamilainen neuvosto (SINE) perustettiin vuonna 2006 silloisen vähemmistövaltuutetun toimiston tukemana. SINE ilmoittaa tehtäväkseen olla Suomen islamilaisten yhteisöjen keskustelufoorumi ja edunvalvoja sekä keskustelukumppani viranomaisten kanssa.

SINE:n perustamisessa olivat mukana muun muassa Suomen suurin sunnalainen yhdyskunta, Suomen islamilainen yhdyskunta (Rabita), ja Suomen suurin shiialainen yhdyskunta, Resalat Islamilainen yhdyskunta. SINE:n jäsenenä on ollut kymmeniä islamilaisia järjestöjä.

Resalat erosi SINE:stä vuonna 2009. Yhdistyksen jäsenenä ei tällä hetkellä ole yhtään shiialaista järjestöä. Myös esimerkiksi sunnalaisten tataarien Suomen Islam-seurakunta jättäytyi alusta alkaen SINE:n ulkopuolelle.

SINE:n puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat ovat olleet usein juuri Rabitan väkeä. Tämänhetkisen väliaikaisen hallituksen puheenjohtaja Abdi-Hakim Yasin Ararse on myös Rabitan hallituksen puheenjohtaja. SINE:n toinen pitkäaikainen puheenjohtajana Anas Hajjar on Rabitan imaami.

SINE on toiminut ahkerasti suomalaisella järjestökentällä. Se on uskontodialogia ajavan USKOT-foorumi ry:n perustajajäsen. SINE on järjestänyt kolmena vuonna Islam-Expo-nimisen tapahtuman.

SINE julkaisi vuonna 2010 myös Umma-nimistä nuorten muslimien lehteä. Lehden julkaisu lopetettiin kolmen numeron jälkeen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.