null Mielipide: Suomi ei ole vielä oikeusvaltio

Puheenvuorot

Mielipide: Suomi ei ole vielä oikeusvaltio

Jatkuvasti hehkutetaan, miten erinomaisen hyvin kaikki toimii Suomen demokraattisessa oikeusvaltiossa, ja miten tämä tuo maailmanmainetta, onnellisuutta ja hyvinvointia.

Oikeusvaltion ja demokratian kritisointia ei täällä katsota suopein silmin vaan usein se mitätöidään tyhjänpäiväisenä valitteluna. Tavallista kansalaista ei kuulla. Perusoikeuksien periaatteet ja vääryyden kokemukset hukkuvat systeemin manipuloivaan labyrinttiin.

Henkilökohtainen kokemukseni on, että yksittäiset kansalaiset ovat voimattomia saamaan oikeutta, ellei heillä ole varallisuutta ostaa sitä itselleen. Käräjätuomari selitti minulle, ettei hän voi kuulla päätöksenteossa yhtä osapuolta ilman asianajajaa, joka toisellakin osapuolella on.

Terveydenhoidon henkilökunta ei kysyttäessä tiedä potilasoikeuksista, ja potilasasiamiehen kädet on sidottu. Verohallinnon virkailijat eivät tiedä, miten verotus on laskettu ja miten se toimii. 

Palvellaan systeemiä, ei tavallista kansalaista. Vähävaraisen kansalaisen ääni tukahdutetaan ja hänet uuvutetaan systeemien sisäisessä viidakossa.

Näinkö oikeusvaltio toimii?

Hertta Häkkinen

eläkeläinen, Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.